Što je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je bakterija koja ima značajnu ulogu u nastanku i razvoju svih vrsta gastritisa i najvećeg broja peptičkih ulkusa. Također, podaci potvrđuju da je rizik razvoja karcinoma želuca i do 10 puta veći u osoba zaraženih s H.pylori.

Kako se otkriva Helicobacter pylori infekcija?

Dijagnostički postupci za otkrivanje Helicobacter pylori-infekcije svrstani su u dvije skupine:

invazivni (pregled sondom)
neinvazivni
Dokazivanje prisutnosti antigena bakterije Helicobacter pylori u stolici spada u neinvazivne dijagnostičke postupke.

Pregled stolice je brz i jednostavan način otkrivanja specifičnog antigena bakterije Helicobacter pylori. Za razliku od serološkog testa na antitijela u serumu, ovaj test otkriva aktualnu infekciju.

Kada trebate obaviti ovu pretragu?

Ovu pretragu trebate obaviti ako imate simptome gastrointestinalne bolesti kao što su bol, iznenadni gubitak tjelesne težine, česte mučnine i povraćanje, osjećaj loše probave te punoće i nadutosti.

Kako se pripremiti prije pretrage?

Testiranje treba odgoditi kod proljeva ili vodenaste stolice. Ukoliko ste na terapiji za Helicobacter pylori testiranje treba odgoditi 2 tjedna od zadnje doze lijeka.

Kako pripremiti uzorak za pretragu?

Za ovu pretragu treba donijeti uzorak stolice. Uzorak stolice treba testirati odmah te ga je potrebno dostaviti u laboratorij unutar jednog sata. Ako to nije moguće, preporučuje se čuvati uzorak u hladnjaku (na temperaturi od 2 do 4°C) i unutar jednog dana dostaviti u laboratorij.

Kolika je dijagnostička vrijednost ovog testa?

Rezultat testa se izražava kao pozitivan ili negativan.

Specifičnost ovog testa je visoka što znači da ako je test pozitivan onda je infekcija vrlo vjerojatna.

Za razliku od testova iz krvi, test iz stolice dokazuje antigen tako da osim za dijagnostiku aktualne infekcije test je i pravi pokazatelj uspješnosti terapije.

Isti je dostupan i u sklopu Panela Probava koji obuhvaća sljedeće pretrage: kalprotektin– kvantitativna metoda, Helicobacter pylori – dokazivanje antigena u stolici i test okultnog krvarenja u stolici.

Poliklinika Analiza (Call centar):
Radnim danom: 07-19 sati
Subota 07-12 sati

021 688-888

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!