CIJENA: 32,70 eur / 246,36 kn

OPIS:
Candida albicans je komenzalna gljiva koja se normalno nalazi u ustima, probavnom traktu i rodnici. U slučaju da je imunološki sustav narušen ili kad osoba nema zdravu crijevnu floru dolazi do umnožavanja ovog mikroorganizma te do razvoja patološkog stanja pod nazivom kandidijaza. Najčešće se javljaju vulvovaginalna i oralna kandidijaza, a važnost imunosnog sustava najbolje pokazuje prisutnost kandidijaze u bolesnika sa sindromom stečene imunodeficijencije (AIDS). Čimbenici koji potiču razvoj infekcije Candidom albicans: lijekovi (antibiotici), prehrana (šećer), hormonalne promjene, stres.

Jedan od načina postavljanja dijagnoze kandidijaze je detekcija antitijela Candida IgG koje ukazuje na to da li se radi o dugotrajnoj infekciji. Nakon izrade nalaza pacijenti dobivaju stručne savjete od strane liječnika budući da se zna da u suzbijanju rasta Candide važnu ulogu ima promjena načina prehrane. Takav tip prehrane je dijagnostički, ali i terapijski. Učinak treba pratiti nekoliko tjedana, a nakon toga postepeno se uvode namirnice i prati da li se simptomi opet javljaju ili ne.

ODREĐIVANJE:
UZORAK: Serum METODA: ELISA

KLINIČKI ZNAČAJ:
Najčešći simptomi kandidijaze: Gljivične infekcije kože i noktiju poput atletskog stopala, lišajevi, gljivice na stopalima; Kronični umor, iscrpljenost, bol u mišićima; Probavni problemi kao što su nadutost, zatvor ili proljev; Autoimune bolesti kao što su Hashimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, Crohnova bolest, lupus, psorijaza, sklerodermija ili multiple skleroza; Poteškoće s koncentracijom, poremećaji pamćenja, deficit pažnje (ADD), hiperaktivni poremećaj (ADHD) i “brain fog” (mozak u oblaku); Problemi na koži, kao što su ekcem, psorijaza, osip i crvenilo; Razdražljivost, promjene raspoloženja, tjeskoba i depresija; Vaginalne infekcije, infekcije mokraćnog trakta, svrbež u vaginalnom i rektalnom području; Teška sezonska alergija; Jaka žudnja za šećerom i rafiniranim ugljikohidratima.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!