Slobodni trijodtironin – fT3

Trijodtironin je hormon štitnjače koji regulira metabolizam. Određivanje njegove koncentracije u serumu je važno za dijagnostičku diferencijaciju funkcijskih stanja štitnjače (eutireoza, hipotireoza, hipertireoza). Najveći dio ukupnog trijodtironina se veže na transportne proteine (prealbumin, TBG, albumin). Slobodni trijodtironin (fT3) je fiziološki aktivan oblik trijodtironina (T3), a prednost određivanja fT3 leži u činjenici da je nezavisan od promjena koncentracije transportnih proteina.

Sekvencijalna metoda testiranja uz korištenje označenih antitijela reducira mogućnost interferencije zbog promijenjene sposobnosti vezivanja seruma, što se, naprotiv, događa kod testova koji koriste označene antigene (analogna metoda).

Slobodni tiroksin – fT4

Hormon štitnjače tiroksin je fiziološki dio regulatornog sistema tiroidne žlijezde s utjecajem na opći metabolizam. Najveći dio i ovog hormona se veže na transportne proteine. Slobodni tiroksin (fT4) je fiziološki aktivna komponenta tiroksina. Određivanje slobodnog tiroksina je važan element u rutinskoj kliničkoj dijagnostici, a u slučaju sumnje na poremećenu funkciju štitnjače ga je potrebno kombinirati s TSH. Određivanje fT3 je pogodno za praćenje tireosupresivne terapije.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!