Na koji način je provedeno istraživanje? Pacijenticama je dvaput mjeren broj cirkulirajućih tumorskih stanica – prije početka novog načina liječenja i prilikom prvog sljedećeg posjeta liječniku. Što je utvrđeno? Pri prvom testiranju je 49% pacijentica imalo više od 5 tumorskih stanica po 7,5 ml krvi te prognoza kod takvih pacijentica nije bila obećavajuća. Kod sljedećeg mjerenja, a nakon provedene terapije, broj takvih pacijentica se smanjio na 30%.

Do sada su se liječnici koristili različitim tehnikama kako bi predvidjeli tijek bolesti i valjanost terapije: veličina i vrsta tumora, starost pacijentice, prisutnost tumorskih stanica u regionalnim limfnim čvorovima, osjetljivost tumora na estrogen. Novom metodom vrijeme potrebno za procjenu uspješnosti terapije je smanjeno na nekoliko tjedana.

Tehnika brojanja tumorskih stanica koju su razvili Verides LLC (Johnson & Johnson) u suradnji s Immunicon Corporation naziva se CellSearch System, a prema informaciji dobivenoj od proizvođača cijena testa će biti između 300 i 400 USD.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!