Neizostavni dio zdrave prehrane je raznovrsno i raznobojno povrće. Ništa novo!? Novost je da sastojak brokola, prokulice i kupusa, nazvan diindolilmetan (DIM) može prevenirati razvoj cervikalnog karcinoma…

Većina slučajeva karcinoma grlića maternice može biti u potpunosti izliječena ako se otkrije u ranim stadijima bolesti pretragom cervikalnog razmaza. PAPA-testom je moguće prepoznati pretkancerozne promjene koje se obično operativno odstranjuju.

Znanstvenici Južnog Wales-a sugeriraju da uporabom DIM-a u liječenju pretkancerogenih promjena možemo izbjeći kirurški nož, ali i razvoj karcinoma. Kojim mehanizmom? Čini se da DIM sprječava diobu i razmnožavanje stanica raka i tako sprječava njegovo širenje. On ubrzava odumiranje stanica karcinoma jer povisuje razinu proteina koji uništava stanice i snižava razinu drugih proteina koji im omogućuje život, a stanice raka često imaju visoku razinu tog proteina.

Nova studija će uključivati 3.000 žena čiji cervikalni razmaz je graničan ili blago abnormalan. Uobičajeno, ovakvi slučajevi se ne liječe, već se testiranje ponavlja nakon šest mjeseci. Tijekom studije žene će kao dodatak prehrani koristiti kapsule BioResponse-DIM, koje su po sadržaju DIM-a ekvivalentne dvama glavicama kupusa. Nakon šest mjeseci će se ponoviti PAPA-test te će se usporediti rezultati zabilježeni kod onih tretiranih DIM-om, te onih koje su uzimale placebo.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!