Karcinom vrata maternice je jedan od najčešćih karcinoma koji pogađaju žene. U većini slučajeva ga je teško otkriti u ranoj fazi bolesti jer neće uzrokovati vidljive simptome zbog čega je u svrhu ranog otkrivanja i liječenja vrlo važno redovito provođenje Papa-testa. Simptomi ove bolesti, a koji se javljaju s vremenom, su:

1. vaginalno krvarenje – uključuje krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili nakon završene menopauze,

2. neuobičajeni vaginalni iscjedak – može biti vodenast, ružičaste boje te neugodnog mirisa,

3. bol u zdjelici ili donjem dijelu trbuha, te

4. bol tijekom spolnog odnosa.

Ukoliko se bolest počela širiti tijelom, nastat će dodatni simptomi kao što su gubitak težine, osjećaj umora, bol u leđima i/ili nogama te njihovo oticanje.

Infekcija vrata maternice humanim papiloma virusom (HPV) je najčešći uzrok karcinoma grlića maternice dok se čimbenici rizika od nastanka ove bolesti odnose na stil života, točnije, pušenje, te nezaštićen i promiskuitetan seksualni život. Dugoročno korištenje kontracepcijskih pilula i česte vaginalne infekcije uzrokovane oslabljenim imunološkim sustavom, kao i brojne trudnoće mogu povećati rizik. Genetika i obiteljska anamneza također predstavljaju povećan rizik, osobito ako su žene u bliskom obiteljskom srodstvu (majka, sestra) preboljele ili imaju karcinom vrata maternice.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!