Osobe oboljele od multiple skleroze mogu se zaštitili od teških oštećenja živčanog sustava povećanjem vitalne tvari za živčani sustav poznate pod nazivom nikotinamid adenin dinukleotid (NAD) uz pomoć davanja prekursora NAD-a nikotinamida koji je forma vitamina B3…

Rezultati ovih istraživanja objavljeni su u časopisu ‘”Journal of Neuroscience”.

MS je neurološki poremećaj uzrokovan oštećenjem živčanih vlakana ili aksona zbog upale, gubitka njihove izolacijske mijelinske ovojnice i degeneracije. Ovakvo oštećenje prekida sposobnost živaca da provode električne impulse u i iz mozga, uzrokujući simptome kao što su umor, otežano hodanje, bol, spastičnost te emocionalne i kognitivne promjene.

Sadašnje oblici terapija za MS uglavnom se odnose na relaps fazu bolesti, no neke od tih terapija imaju teške nuspojave. Terapija uglavnom štite od upale i gubitka mijelina, ali ne štite potpuno od dugoročnog oštećenja aksona.

No novo istraživanje dokazuju kako nikotinamid može štititi od oštećenja živca u kroničnoj progresivnoj fazi bolesti gdje se smanjuje oštećenje aksona. Uz pomoć davanja spomenutog prekursora mogao bi se poboljšati ishod bolesti i život bolesnika s multiplom sklerozom.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!