Funkcija nadbubrežnih žlijezda
Nadbubrežne žlijezde igraju važnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja i blagostanja, a optimalno funkcioniranje nadbubrežnih žlijezda sportašima omogućava održavanje količine i intenziteta radnog opterećenja koje njihova tijela mogu izdržati. Ova vrsta intenzivnog treninga ili pretreniranosti kroz duže vremensko razdoblje može rezultirati iscrpljivanjem nadbubrežne žlijezde i sindromom pretreniranja (Addison-Type overtraining syndrome), stanje u kojem nadbubrežne žlijezde više nemaju sposobnost održavanja odgovarajuće razine hormona. Stoga kontroliranje nadbubrežne žlijezde nije moguće zanemariti ni u jednom programu treninga.

Kronični stres, disfunkcija kortizola
Ako se nadbubrežne žlijezde ne kontroliraju, odgovor pojedinca na stres može postati kroničan, zbog čega razina kortizola ostaje stalno visoka, što može rezultirati disfunkcijom kortizola. DHEA (dehidroepiandrosteron), drugi hormon kojeg nadbubrežne žlijezde izlučuju, djeluje kao antagonist kortizolu i može u određenoj mjeri zaštititi od negativnih učinaka kortizola. Ako padne razina DHEA, očekuje se i smanjenje ovog zaštitnog mehanizma, posebno ako razina kortizola ostane visoka. Istraživanja pokazuju da je produljeni stres povezan s porastom kortizola i istodobnim smanjenjem DHEA .

Utjecaj stresa na tjelesnu izvedbu u sportaša
Međutim, ako se pojavi kronični stres, npr. zbog pretreniranosti, tada nadbubrežne žlijezde mogu postati preopterećene što može rezultirati inhibiranom proizvodnjom kortizola i DHEA. Kod sportaša, to je potrebno izbjeći pod svaku cijenu, jer disfunkcija kortizola uzrokovana stresom može rezultirati oštećenjem koštanog i mišićnog tkiva kao i umorom . To ne samo da može negativno utjecati na izvedbu općenito, već će dodatno otežati problem, ometajući oporavak nakon tjelesne aktivnosti i potencijalno učiniti osjetljivijima na ozljede i bolesti, čime bi se ugrozila njihova sposobnost i postignuća.

Stoga je važno procijeniti ravnotežu nadbubrežne žlijezde, kako bi se prilagodio program treninga pojedinca, te uspostavili tretmani i strategije kako bi se osigurala njihova podrška prije nego što se dosegne stanje umora opisano gore. Pored toga, ovo će pomoći u poboljšanju treninga, kao i u procjeni bilo kojih drugih temeljnih stresora, poput životnih navika, toksičnosti, infekcija i prehrambenih pitanja.
Smanjenje endokrine neravnoteže putem promjena prehrane i načina života omogućuje brži oporavak i regeneraciju nakon treninga.
Testiranje razine kortizola i DHEA stoga može biti izuzetno koristan pomoćni dijagnostički alat za sportaše jer može pomoći u otkrivanju optimalnog funkcioniranja nadbubrežnih žlijezda. To će zauzvrat pomoći da se utvrdi postoji li potreba da pojedinac provede prilagođenu strategiju upravljanja stresom kako bi osigurao optimalnu izvedbu

 

 

U poliklinici Analiza možete obaviti testiranje razine kortizola te DHEA-S hormona

Kortizol
OPIS:
Kortizol je steroidni hormon, kore nadbubrežne žlijezde, koji sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, ima ulogu pri stresu i upali, te u različitoj mjeri djeluje na brojne sustave u tijelu čovjeka. Glavni učinci kortizola na metabolizam su: kortizol u jetri povećava glukoneogenezu (stvaranje glukoze iz aminokiselina i drugih spojeva); uzrokuje smanjenje količine proteina u svim stanicama osim u jetrenim; povećava iskorištavanja masnih kiselina za dobivanje energije u stanici, te smanjuje iskorištavanje glukoze u stanicama. Svi ti učinci dovode do povećane količine glukoze u krvi i čuvanja zaliha glukoze (sintezom glikogena – glikogeneza). Kortizol se izlučuje kao odgovor na lučenje adrenokortikotropnog hormona (ACTH), te na psihički ili fizički stres. Mjerenje koncentracije kortizola koristi se za dijagnozu bolesti i procjenu funkcije nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa.

KLINIČKI ZNAČAJ:
Povišene vrijednosti kortizola iznad referentne vrijednosti ukazuju na prisustvo Cushingovog sindroma. Osim -Cushingovog sindroma -alkoholizmu -endogenoj depresiji, anoreksiji nervozi, ozbiljnim akutnim i kroničnim sistemskim oboljenjima, prekomjernoj težini, povišenim koncentracijama estrogena kao npr. u trudnoći, terapiji estrogenima ili oralnim kontraceptivima. SNIŽENE vrijednosti kortizola nalaze se u primarnoj i sekundarnoj insuficijenciji nadbubrežne žlijezde.