Smijeh je jedna od najjeftinijih i najboljih metoda za unaprjeđenje kvalitete i dužine života! I zabavlja…. Ključ je jednostavan – u svemu što čujemo i vidimo potražiti smiješnu stranu. Smijeh pokreće lančanu reakciju pozitivnih aktivnosti u tjelesnim stanicama…

Smijeh smanjuje krvni pritisak, smanjuje stres i pojačava tonus mišića. Energija utrošena tijekom nekoliko minuta smijeha jednaka je onoj tijekom 10 minuta vježbanja na spravi za veslanje ili 15 minuta jurnjave na sobnom biciklu. Istraživanja pokazuju da je razina serumskog kortizola i adrenalina (povisuju se tijekom stresa) smanjena nakon smijeha.

Smijeh pojačava funkciju imunog sustava povećavajući razinu protuupalnih T-limfocita, gama-interferona te B-limfocita, stanica odgovornih za mehanizme obrane posredovane antitijelima.

Smijeh je, također, okidač za oslobađanje endorfina, prirodnih tvari za ublažavanje bolova (prirodni tjelesni opijati), ali i serotonina, hormona sreće.

Smijeh je “zarazan”. Liječenje smijehom je sastavni dio programa rehabilitacije i terapije u vrhunskim svjetskim bolnicama Europe i SAD-a za što se zapošljavaju i posebni stručnjaci, najčešće neurolozi, ali i “vanjski suradnici” poput klaunova. Grupna terapija smijehom je sastavni dio liječenja stresa, boli, ali i teških, čak i fatalanih bolesti, a jedini cilj okupljanja je – smijati se do suza.

Terapija smijehom datira još iz 60-ih godina 20. stoljeća, a slučajni začetnik joj je novinar Norman Cousins koji je suočen s teškom bolesti kralježnice pobjegao u “svijet smijeha”. U tom vremenu se pojavljuje i nova grana medicine – gelotologija (gelos – smijeh), znanost o utjecaju smijeha na ljudsko tijelo.

Smijeh je univerzalni jezik, koji ruši barijere među ljudima. Besplatan je i što je najvažnije – nema neželjenih učinaka.

“Smijeh je dar bogova” – zaključili su još stari Grci…

dr. Sanja Validžić

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!