Dugo je vremena pitanje spolnosti, ali i reproduktivnog zdravlja bila tabu tema. O tome se nije govorilo, a pacijenti nisu upućivani na sistematske preglede kod liječnika odgovarajućih specijalnosti.

Zadnjih četrdesetak godina situacija se za žene počela mijenjati, dok su muškarci i dalje zanemarivani, smatrajući da nema potrebe za njihovim pregledima.

Situacija se promijenila 1966. godine kad je prostata specifični antigen (PSA) slučajno otkriven prilikom kriminalističke identifikacije sjemene tekućine, ali tek petnaestak godina od otkrića shvatila se njegova važnost u medicinske svrhe.

Prostata specifični antigen (PSA) je bjelančevinasta molekula i predstavlja proizvod žljezdanih stanica prostate i dio je sjemene tekućine.

Većina PSA nastalog u prostati izlazi sa sjemenom van prilikom ejakulacije, a mali dio odlazi u krvotok. Veliki dio PSA dospjelog u krv, veže se za proteine plazme, a manji dio ostaje nevezan i naziva se slobodni PSA (f PSA) i može se posebno određivati.

Važnost određivanja PSA i f PSA posebno je naglašena nakon 45 godine života zbog povećane incidencije pojave karcinoma prostate, na kojeg otpada značajan udio od ukupnog broja svih malignoma kod muškaraca.

Karcinom prostate, ali i neka druga benigna stanja kao što je benigna hipetrofija prostate mogu imati slične simptome: odgođeni početak mokrenja, naprezanje pri mokrenju, učestalo mokrenje, smanjenje veličine i snage mlaza urina, stoga su PSA i f PSA važan dio diferencijalno-dijagnostičkog algoritma.

Povišene vrijednosti PSA očekujemo kod:

Iako brojna stanja mogu povisiti razinu PSA on još uvijek pripada u nezaobilazni dio dijagnostičke obrade i primarno se koristi za ranu detekciju karcinoma prostate. Znajući da PSA spada u skupinu tumorskih markera nije ugodna spoznaja da rezultat PSA treba čekati mjesecima, zbog toga Poliklinika Analiza pacijentima omogućuje dobivanje rezultata PSA i f PSA u jednom danu.

Stručni tim poliklinike obratio je pažnju da se ponekad u pozadini povišenih vrijednosti nalaze i BHP ili prostati, te je svojim pacijentima omogućio prirodan tretman ovih stanja preparatima tvrtke Douglas(Uni-pros-trol).

Pravodobna dijagnostika karcinoma prostate je kompleksan problem i zahtijeva čitav niz dijagnostičkih zahvata:

Poseban naglasak treba staviti na redovite urološke preglede muškaraca nakon 45 godine pogotovo ako imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu na karcinom prostate ili neki od navedenih simptoma. Preglede bi trebalo obavljati barem jedanput godišnje, pri čemu je nezaobilazan dio laboratorijska dijagnostika PSA i f PSA, stoga se s povjerenjem obratite osoblju poliklinike Analiza.

Objavljeno u Narodnom listu, Zadar, 13. rujna 2007.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!