Dakle, niste posjetili doktora pet godina i ne znate kakav vam je kolesterol? Pa, sada je vrijeme da preuzmete kontrolu nad vašim zdravljem i naručite se za ovih pet ključnih pretraga.

Lipidni profil
Vrijeme: prva stvar u jutro
Uz visoke razine kolesterola koje obećavaju bolesti srca i moždani udar, bitno je da znate kako se kreću vaši brojevi. Lipidni profil sastoji se od ukupnog kolesterola, triglicerida, HDL kolesterola i LDL kolesterola. Da biste dobili prave rezultate najbolje je lipidni profil učiniti odmah ujutro Ako su vaši rezultati u normalnom rasponu morate testirati razine kolesterola svakih pet godina.

 

Papa test
Vrijeme: 10 do 20 dana nakon početka menstruacije
Papa test koji provjerava promjene u stanicama vrata maternice pokazat će se infekcije, abnormalne stanice ili rak vrata maternice. Bitno je imati jedan Papa test svake godine nakon 21. godine života, čak i ako nisu seksualno aktivni. Možete to obaviti u bilo koje vrijeme u mjesecu, ali vaši rezultati će biti najprecizniji 10 do 20 dana nakon prvog dana menstruacije kada je cervikalna sluz najtanja. Također, najbolje je ne imati spolni odnos ili koristiti proizvode za intimnu higijenu 24 do 48 sati prije uzimanja Papa testa.

Šećer u krvi
Vrijeme: prva stvar u jutro ili dva sata nakon obroka
Trebali bi provjeravati šećer u krvi dva puta godišnje ili češće, ako imate bilo koji od simptoma šećerne bolesti, što uključuje kroničnu žeđ, prekomjerno mokrenje, bolne noge, nagli ekstremni gubitak težine, infekcije, gubitak libida i zamagljen vid. Važno je zapamtiti da se dijabetes ne može dijagnosticirati iz samo jednog abnormalnog testa, pa čak i ako je to vaš prvi test (po mogućnosti natašte) koji ukazuje na povišene razine glukoze.

Mamografija
Tijekom prvih 20 dana menstrualnog ciklusa
Iako se rutinska mamografija ne preporučuje za žene mlađe od 40 godina, ako imate člana obitelji koji ima ili je imao rak dojke, morate obaviti mamografiju kada ste pet godina mlađi od te osobe kada joj je dijagnosticiran rak dojke. Razne znanstvene studije su pokazale da mamografija tijekom prvih 14 dana menstrualnog ciklusa (prvi dan je dan početka mjesečnice) može udvostručiti šanse za točno čitanje, jer je tkivo dojke manje gusto u to vrijeme i male kvržice je lakše otkriti. To je ujedno i najbolje vrijeme u mjesecu za samopregled (koji bi trebao početi u ranim dvadesetima).
Nemojte nositi dezodorans ili antiperspirant na dan mamografije jer to može ometati čitanje.

Krvni tlak
Vrijeme: kada ste opušteni
Ovaj rutinski test je još važniji, ako imate preko 35 godina, trudni ste, imate obiteljsku povijest visokog krvnog tlaka, ili problema sa srcem, ili bubrezima. Krvni tlak bi trebao biti isti kroz dan. Ako prvo mjerenje u liječničkoj ordinaciji pokazuje visoki krvni tlak, morat ćete ponoviti test u roku od dva tjedna . Visoki krvni tlak ne može se dijagnosticirati iz jednog nenormalnog čitanja. Za najtočnije rezultate mjerite tlak kada ste potpuno opušteni.

Preuzeto sa dijabetes.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!