Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čista mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce mi se uzlupalo i preplavio me osjećaj mučnine.

Znala sam da nije napadaj panike jer nisam osjećala nelagodu pa sam pomislila da sam sigurno pojela nešto pokvareno, ali to jutro sam popila samo Cappuccino. Gledajući se u zrcalo pitala sam se kako ću preživjeti ovu emisiju u živo. Hm, ne znam kako odradila sam ih dvije »ispričala je ona.

Svakodnevni životni ritam već pola godine su joj narušavali napadaji mučnine, grčevi u abdomenu i nesnosne glavobolje. Uvijek je te nepovezane simptome pripisivala nečem trećem.
Kad bi imala bolove u želucu ili trbuhu pripisivala bi ih crijevnoj virozi, kad je imala nesnosne glavobolje mislila bi da se previše iscrpljuje i da je nenaspavana, ali kako su problemi postajali sve učestaliji i jači počela se zabrinjavati.
Nakon TV showu-a otišla je s obitelji na odmor, ali većinu vremena je provela osjećajući se kao stara čangrizava usidjelica s konstantnim glavoboljama, nadutošću, bolovima u trbuhu i promjenama raspoloženja.

Kada su se vratili kući odlučila se ozbiljnije pozabaviti sa svojim zdravstvenim stanjem. Odlučila je zakazati pregled kod svog liječnika, ali prisjećajući se kroz što je prolazila prije šest godina nakon trovanja hranom (nekoliko mjeseci uzaludnih pregleda, testova bez konkretne dijagnoze, osjećaja bespomoćnosti i očaja) ubrzo je odustala. Sjetila se da je na kraju tražila od svog liječnika da je pošalje gastroenterologu. Nakon pregleda zabranio joj je jesti pšenicu i pšenične proizvode jer da ljudi teže probavljaju ovu žitaricu, a pogotovo nakon trovanja tj. kad je funkcija probavnog sustava narušena. Preko noći se stanje vidno popravilo i od tada ne konzumira pšenicu. Ipak odustala je od bilo kakve posjete liječniku.


Dok se lomila između odlaska i ne odlaska kod liječnika jedan od njezinih mnogobrojnih prijatelja koji je patio od intolerancije na hranu joj je spomenuo test intolerancije na hranu.
Bila je upoznata s činjenicom da ga mnogi liječnici smatraju upitnim, ali 2007. godine je engleski Gornji dom donio odluku u kojoj se ovaj test koristi u dijagnosticiranju intolerancije na hranu.
Pomalo skeptična odlučila se testirati i rezultati su joj pokazali intoleranciju na bjelanjak i kakaovac, kao i vrlo visoku intoleranciju na kravlje mlijeko.
«Joj, ne mlijeko i kakaovac!!» tužno je zavapila dok su joj navirale misli i sjećanja kako su sve situacije u kojima je imala najgore napadaje povezane upravo s konzumacijom ovih namirnica. Sjeća se kako je svaki godišnji odmor provodila u nesnosnim bolovima, a u isto vrijeme se opuštala ispijajući capuccino i časteći se velikim kuglama sladoleda.

Test intolerancije na hranu se razlikuje od alergije na hranu jer kod alergije tijelo stvara imunoglobuline E (IgE) kao odgovor na alergen dok se kod intolerancije na hranu stvaraju imunoglobulini G (IgG) na određene komponente u namirnicama. Alergijske reakcije se javljaju unutar nekoliko sati i dovoljne su minimalne količine alergena. Oko 2,5% populacije pati od alergija, a najčešće su na školjke i orašaste plodove. Intolerancija uzrokuje široki spektar simptoma (npr. ekcemi, glavobolje, mučnine, depresije, umor, otečeni zglobovi …) i nije opasna za zdravlje, a oko 40% populacije pati od nje.

Nakon testa poznata glumica se htjela uvjeriti u njegovu vjerodostojnost (mislila je da su svi više- manje intolerantni na iste namirnice) pa je nagovorila i svog supruga na testiranje, ali on nije intolerantan na niti jednu namirnicu. Bila je pomalo ljubomorna.
U početku je mislila da će joj biti teško prilagoditi se novom režimu prehrane jer je njezina dnevna prehrana bazirana na mliječnim proizvodima (proizvode od kravljeg mlijeka zamijenila je kozjim..) početno odricanje i prilagodba nemaju cijenu u usporedbi sa svakodnevicom bez bolova, grčeva i nesanica.

Preneseno iz UK Daily Mail.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!