Alergija podrazumijeva neprimjereni odgovor imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Za razliku od zdravih, imunološki sistem alergičnih osoba, pogrešno doživljava određeni alergen, stvara IgE antitijela što u kratkom vremenskom periodu rezultira pojavom kožnih, respiratornih ili gastrointestinalnih simptoma.

Naizgled kod alergija je sve jednostavno, kontakt sa alergenom – kratki vremenski period – pojava simptoma – jednostavna dijagnostika. Međutim, što je sa pacijentima koji su alergični na pelud breze, ali im se javlja crvenilo oko usana nakon konzumiranja jabuka ili krušaka, a na klasičnim alergijskim testovima na jabuku i krušku su negativni ili uz reakciju na pelud breze imaju i pozitivan test na kikiriki, ali simptome nakon konzumacije kikirikija nemaju? Uviđajući probleme dijagnostike, poliklinika Analiza, prva je u RH omogućila dijagnostiku alergija, uvođenjem testa baziranog na nanotehnologiji. ALERGO 295 test nastao je u suradnji stručnjaka na području biokemije proteina, informacijske tehnologije i kliničkih alergologa-imunologa.

Zahvaljujući novoj tehnologiji dobili smo odgovor na gore postavljena pitanja. Pacijenti alergični na pelud breze stvaraju IgE antitijela na antigene Bet v1 i v2 koji se pojavljuju kao strukturalni homolozi antigenima u voću i mahunarkama, ovi pacijenti reagiraju i na Ara h8 i Ara h5, što rezultira pozitivnim alergijskim testom na kikiriki ali bez pratećih simptoma.

Test nudi mogućnost istovremenog testiranja 120 nutritivnih i inhalacijskih alergena, odnosno 245 antigenskih komponenti. Antigenske komponente vezane uz kemijske aktivne nanočestice, prisutne su dva oblika, antigenska molekula i antigenski ekstrakt i odabrane su na temelju kliničke važnosti, pažljive procjene i usporedbe reakcija sa klasičnim metodama testiranja. Uključivanje antigenskih ekstrakata ima za cilj potvrditi ili nadopuniti rezultate dobivene antigenskim molekulama.

Testiranje je namijenjeno svim osobama koje imaju kožne i/ili respiratorne i/ili gastrointestinalne simptome alergije, osobama koje su započele restrikcijske dijete ili izbjegavaju kontakt sa određenim alergenima, ali bez uspjeha, osobama čiji članovi obitelji pate od alergija, osobama koje imaju povišene vrijednosti ukupnog IgE antitijela ili eozinofiliju ili žele iskoristiti ovaj test kao dijagnostiku moguće senzibilizacije.

Upravo mogućnost dijagnostike senzibilizacije organizma, čini ovaj test jedinstvenim u odnosu na klasične metode kojima se otkriva alergijska reakcija ali ne i senzibilizacija na određeni alergen, kada u tijelu osobe dolazi do stvaranja antitijela ali bez kliničke manifestacije, osoba nema ni potrebu za testiranjem ali opetovani kontakt sa alergenom kod nekih osoba može završiti i fatalno.

Osim ALERGO 295 testa, u poliklinici Analiza, dostupne su i klasične metode alergološkog testiranja na pojedinačne ili panele inhalacijskih i nutritivnih alergena, gdje se iz uzorka krvi određuje razina IgE antitijela na pojedini alergen i dobiveni rezultati svrstavaju se u jednu od šest skupina ovisno o jačini imunološke reakcije. Pacijentima je omogućeno individualno savjetovanje od strane liječnika prije samog postupka testiranja, kao i interpretacija nalaza nakon obavljenog testiranja

Procjenjuje se kako od nekog oblika alergije boluje 15-25% stanovništva i dostupna je široka paleta antialergijskih lijekova, međutim još uvijek prva mjera liječenje je izbjegavanje kontakta sa potencijalnim alergenom i zbog toga i kod najmanje sumnje na moguću senzibilizaciju, iskoristite mogućnost testiranja i spriječite razvoj alergijske reakcije u organizmu.

Za više informacija obratite nam se putem Facebook-a ili pozivom na naš Call centar
Poliklinika Analiza (Call centar):
021 688-888

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!