Dok se žene hrabro nose s trudnoćom i osteoporozom, muškarci se susreću s nešto drugačijim zdravstvenim problemima. Najčešće s poremećajima srčane funkcije, hipertenzijom i problemima s prostatom. Korekcija prehrambenih navika donosi značajna poboljšanja i smanjuje rizik…

BOLEST SRCA
Najveći ubojica Zapadnog svijeta, koronarna bolest srca, razlog je trećine do polovine smrti muškaraca. Uzrokovana je začepljenjem i stvrdnjavanjem arterija koje obavijaju i opskrbljuju srčani mišić. Mnogi faktori, uključujući pušenje, šećernu bolest, nedostatak fizičke aktivnosti, ali i nasljeđe, povećavaju rizik od obolijevanja. Gojaznost u kombinaciji s prehranom koja sadržava veliku količinu životinjskih masti predstavljaju dodatno opterećenje.

Kako muškarac (nisu isključene ni žene!) može smanjiti rizik?

Zamjenom zasićenih životinjskih masti sa nezasićenim biljnim uljima, «ubacivanjem» u svakodnevni jelovnik ribljeg ulja, žitarica, češnjaka. Uz pet i više malih voćnih ili povrtnih obroka dnevno muškarac gotovo neprimjetno i bezbolno dolazi i do idealne (ili gotovo idealne!) tjelesne težine. Razina zločestog kolesterola se smanjuje, a smanjeno je i njegovo nakupljanje na stijenkama koronarnih, ali i svih ostalih krvnih žila, te se iste proširuju. Dobitak je ogroman u odnosu na ulog – promjenu prehrambenih navika. Vjerujemo da žrtva nije velika!

PROBLEMI S PROSTATOM
Karcinom prostate je, kao što ste već imali prilike pročitati, najčešći tumor s fatalnim ishodom kod muškaraca iznad 55 godina. Veličine i oblika kestena, prostata okružuje mokraćnu cijev kojom se mokraća odvodi iz mjehura. Iako još nije definitivno dokazano, povećani unos namirnica kao što su rajčice i soja poboljšava zdravstveni status.

Šestogodišnje istraživanje je provedeno na Harvard Medical School, a uključivalo je 48.000 muških zdravstvenih radnika. Rezultat je pomalo iznenađujući – rizik od pojave karcinom prostate je za 34% smanjen kod muškaraca koji su više od dva puta tjedno na jelovniku imali rajčice, ili jela bazirana na rajčicama. Odgovornost za takav učinak, čini se, snosi likopen, snažni antioksidant iz porodice karotenoida (dvostruko jači od beta-karotena), a odgovoran je i za crvenu boju rajčica.

Drugo zanimljivo istraživanje dokazuje povezanost između soje i karcinoma prostate. Naime, u Japanu 4 od 100.000 tisuća muškaraca umire od ove bolesti, dok se na Zapadu taj broj penje na 17. Zaključeno je da zaštitnu ulogu u ovom slučaju preuzima soja. Kojim mehanizmom? Soja sadrži biljne estrogene koji reduciraju aktivnost hormona uključenih u pojavu i razvoj karcinoma prostate.

HIPERTENZIJA
Visoki krvni tlak, ili hipertenzija, povećavaju rizik od bolesti srca, angine i moždanog udara. Nasljedni faktori svakako igraju važnu ulogu, ali i  način života daje svoj doprinos. Pozitivan ili negativan? Ovisno o stilu života.

Iako se bolest pojavljuje i kod žena i kod muškaraca, upravo muškarcima predstavlja značajan zdravstveni problem. Oboljelima od hipertenzije je svakako preporučljiva regulacija tjelesne težine, kao i reducirani unos alkohola, a sol se ne smije naći ni u hrani ali ni na stolu.

Možda je ovo ipak prejednostavno gledanje na problem? Naime, velik broj ljudi u svojoj anamnezi nema gojaznost, s alkoholom se susreće toliko rijetko da ga ni novi zakon o prometu nije uzbudio, a ipak ih hipertenzija ugrožava.

Borba se, stoga, s povišenim krvnim tlakom ne svodi samo na izbacivanje pojedinih namirnica, već i na unos mnogih drugih vrsta hrane. Procijenjeno je da povećan dnevni unos kalija (2.3 – 3.1 g) smanjuje smrtnost od posljedica hipertenzije za 25%. Količina je to kalija koja se nalazi u jednoj banani, čaši prirodne narančade, ali i u mnogom drugom voću i povrću.

Što smo željeli postići ovim kratkim smjernicama?

Probuditi u Vama spoznaju da sitnim korekcijama svojih životnih navika možete značajno pridonijeti, kako poboljšanju, tako i produženju vlastitog života.

Jer – izbor uvijek postoji!

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!