U tjedniku Newsweek izašao je članak pod naslovom “The New Science of Cosmetics” u kojem autori upozoravaju da je prošlo vrijeme krema koje su se isticale lijepim pakiranjem, zvučnim imenima i mogućnostima otklanjanja mrlja i bora, dajući hidrataciju kože…

Došlo je vrijeme anti-aging krema koje usporavaju fiziološki proces starenja kože, koje su proizvod tisuća istraživača iz laboratorija kompanija čiji se rezultati ne publiciraju, ali i do primjene spoznaja s područja genetike koja je već u velikoj mjeri promijenila naš život. Kozmetika se također okreće, ne otklanjanju posljedica, odnosno simptoma, već uzroku poremećaja koji dolazi iz dermisa, sloja kože između vanjskog epidermisa i dubokog hipodermisa koji je bogat krvnim žilama koje hrane i održavaju strukturu. Tržište tih proizvoda raste stopom od 17% godišnje i prošle godine je iznosilo 1,5 milijardu US$ u SAD. (Tara Pepper, Karla Adam, Newsweek, September 11, 2006).

Potaknut navedenim člankom ističem da je primjena suplemenata, kao sto su antioksidansi, minerali, vitamini i ostale esencijalne gradivne i funkcionalne molekule uz primjenu modernih tehnologija, prije našla široku upotrebu u kozmetici nego u medicini. Ipak su izgled i ljepota opsesija naše kulture i življenja. Međutim, za mene je koža pokazatelj stanja SVIH naših stanica u tijelu. Ona je za neke bolesti bolji indikator od rendgenskih i biokemijskih pretraga

Ono si što jedeš!

Nema koristi od mazanja anti-aging kremama dok nam je ishrana bazirana na industrijski obrađenim proizvodima gdje vitamine i minerale ne možemo naći ni u tragovima, a ugljikohidrati čine 90% svega što pojedemo u obliku jutarnjih kašica, kruha, marmelada, šećera. Ulja dobivamo iz trans masnih kiselina iz margarina i prženih proizvoda, jedemo masti životinjskog porijekla koje su na sobnoj temperaturi krute, pa kako će nam onda koža biti elastična kad je sirovina od koje se koža i ostale stanice grade takvog sastava. Ono si što jedeš, i tvoje ogledalo je ono što imaš ispred sebe na stolu.

Uzet ću za primjer opet primjenu velikih doza Omega 3, 6 i 9 masnih kiselina. Nanošenje određenog omjera masnih kiselina sa prirodnim antioksidansima i flavonoidima koji nisu industrijskim procesima otklonjeni iz njih, u nekoliko dana će dati bolje rezultate od bilo koje regeneracijske kreme. Ja to ne preporučujem, kao ni SAMO lokalnu primjenu antioksidanasa, jer opet takvom lokalnom primjenom maskiramo stanje našeg organizma. «LJEPOTA DOLAZI IZNUTRA» glasi poznata izreka. Doza, na primjer esencijalnih masnih kiselina, je za svakog različita i upravo nam koža pokaže jesmo li ispod ili iznad NAŠE OPTIMALNE doze, ako nam je preskupo to laboratorijski mjeriti. Mislim da znam razlog zašto niti jedna kompanija nije preko svojih reklamnih panoa razglasila takve spektakularne rezultate. Te osnovne molekule su proizvod naše prirode i ne postoji ih mogućnost patentirati. Jedino ih možemo zagaditi teškim metalima i štetnim kemikalijama.

Stoga ako se želimo posvetiti svom izgledu, posvetimo se i prehrani sa dodatkom suplemenata i poradimo na svim stanicama svoga tijela. Ne nanosimo novu boju preko kontrolne ploče auta ako nam se pale crvene lampe, ali ih i ne isključimo. Ako nemamo vremena za primjenu preventivne medicine na sebi, primijenimo kozmetičke zahvate iznutra, kroz našu probavu. Isto vrijedi i za estetsku kirurgiju koja daje najbolje rezultate kad i ona pristupa zahvatu ne samo pomoću injekcija, skalpela i lasera, već organizmu kao cjelini.

Ljepota kože dolazi iznutra!

Neka nam jutarnji pogled u ogledalo kaže gdje smo taj dan sa svojim zdravljem, umjesto da nam je tek sredstvo za nanošenje maske i zavaravanje samog sebe.

Marin Bosotina
predsjednik Hrvatske akademije za anti-aging i estetsku medicinu

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!