Zamislite listu na Internetu koja sadržava popis svih kemikalija koje se upotrebljavaju u prehrani, medicini, bojama i lakovima, kompjuterima, prijevoznim sredstvima, graditeljstvu, sredstvima za čišćenje, rashladnim uređajima, gorivu… a uz svaku od njih navedeno ispitano potencijalno karcinogeno, mutageno djelovanje kao i otrovno djelovanje na reprodukciju.

Zamislite kompanije koje su obvezne ispitati njihovo djelovanje na okoliš i zdravlje bez obzira za koju uporabu su one namijenjene i zabranu korištenja onih koje ne ispunjavaju uvjete.
Zamislite vlade koje buduća gospodarska, socijalna i zdravstvena kretanja baziraju i na podacima jedne takve liste, a koju potpisuje i Europski parlament.

Upravo u tom smjeru je sredinom ovog mjeseca EU parlament donio odluku kojom će obvezati sve kemijske kompanije koje proizvode ili uvoze u EU na takva ispitivanja. Po meni je to događaj broj 1 u 2005. godini, događaj koji će imati pozitivne učinke na buduće generacije i koji je daleko značajniji od nekoliko desetaka novih lijekova ili novih terapijskih postupaka. S tom odlukom vraćamo se uzroku mnogih oboljenja, njegovom uklanjanju. Ova odluka se odnosi na preko 30.000 kemikalija koje su prisutne na tržištu i koje su u širokoj uporabi. Koliko je od tih 30.000 tisuća kemikalija prisutno u svakom od nas i kakve posljedice imaju na naše zdravlje, gotovo je nemoguće sagledati bez obzira u kojem dijelu svijeta se koristile. Na kraju – mora, rijeke i vjetrovi nas povezuju, bez obzira koliko mi bili svjesni toga.

Troškovi ispitivanja će za kemijsku industriju u sljedećih 11 godina iznositi do 6,2 milijarde EUR, ali predviđena ušteda u zdravstvenom sustavu je višestruka – 54 milijarde EUR u sljedećih 30 godina. Svakako, uništeno zdravlje, invaliditet, bol i gubitak bližnjeg nije moguće izmjeriti niti jednom novčanom jedinicom.
Bez obzira na fantastični napredak medicine imamo konstantan porast bolesti, smanjenje plodnosti, povećanje svih vrsta alergija, te tumorskih i autoimunih bolesti.

Dijagnostika nastoji ići u korak s novim tehnologijama, ali je nemoguće odrediti sve kemikalije u našem tijelu koje mogu imati negativno djelovanje. Zato je trend pratiti kapacitet organizma i njegovu sposobnost detoksikacije koja se sa godinama smanjuje. Imajući podatke o kapacitetu detoksikacije, povećanjem razine spojeva koji nas čiste, kao i aktivacijom enzima i sustava za eliminiranje toksičnih tvari, možemo ciljano pomoći organizmu da obavlja navedene funkcije kao što ih je obavljao u mladenačkoj dobi.

Svatko od nas mora smanjiti unos toksičnih spojeva koji su u našem okolišu, a to je prva zapovijed i antiaging medicine. Uživajući u blagodatima civilizacije, smanjimo cijenu koju za to moramo platiti. Obratimo pažnju na konzumaciju kvalitetne vode, kemijski ne tretirane hrane, čistog zraka bez zagađenja iz tvornica, prometa, pesticida, kemikalija iz namještaja, zidova i izolacija, sredstava za pranje posuđa i rublja i osvježivača zraka u našoj zemlji, gradu, uredu i mjestu stanovanja. Neka naš životni vijek, ma koliko on trajao, bude proživljen na “ljudski” način.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!