Cink igra važnu ulogu u funkcioniranju našeg organizma, počevši od sudjelovanja u radu imunološkog sustava, osiguravanja kvalitete kose i noktiju, pa sve do osiguravanja zdravlja prostate i plodnosti kod muškaraca, odnosno ublažavanja menstrualnih simptoma kod žena. Hrana bogata cinkom je raznovrsna i svako za sebe može pronaći ono što voli, a da je bogato cinkom. Tako na primjer imamo jaja i meso, što se životinjskih proizvoda tiče, zatim žitarice, grah i koštuničasto voće, kada su biljni proizvodi u pitanju i na kraju dolazimo do morskih plodova kakvi su tuna i rakovi.

Ipak, istraživanja su pokazala da čak trećina svjetske populacije ne unosi dovoljne količine ovoga minerala. Da li je uopće više bitno pričati o važnosti istog, kada znamo da stotine enzima ovisi upravo o cinku? Za deficit cinka postoje brojna rješenja, a ono najpreporučljivije, ali ne i uvjetno najefektivnije, je reguliranje prehrane. Sama prehrana jest bitna, ali ukoliko niste u mogućnosti regulirati ju na taj način – bilo da nemate vremena ili uopće preferencije za tim, u svoju prehranu možete uvrstiti kelatni cink.

Kelatni cink se preporučuje kod raznih oboljenja, stanja i bolesti. U nastavku ćemo nabrojati samo neke njih za čije liječenje je cink pogodan, u ovom obliku. Za početak su tu opekline, rane, akne i ožiljci iz čega jasno možemo vidjeti da je kelatni cink apsolutno najbolji lijek za razne vrste kožnih bolesti i stanja. Opekline same po sebi mogu biti bolne, ali ne samo u trenutku kada su zadobivene već i mnogo poslije. Kelatni cink će pomoći pri regeneracije kožnog tkiva nakon oštećenja.

Rane i ožiljci također sa sobom mogu nositi bolna i traumatična iskustva, ali da posljedice ne bi bile fizički teške pobrinuo se cink koji dodatno pomaže u zarastanju i zacjeljivanju istih. Na kraju dolaze akne, tj. prištići, koje mogu biti veliki problem mladima, ali nisu neobične ni kod starijih generacija.

Kada već pričamo o kožnim oboljenjima moramo napomenuti da je cink veoma efikasan i pri liječenju virusnih bolesti, posebice onih uzrokovanih virusom iz roda Herpes. Prhut u kosi je samo još jedan u nizu primjera gdje cink reagira veoma iscjeljujuće, pa već poslije tjedan do dva nakon povećanog unosa cinka možete vidjeti odličan napredak.

Prijeđimo na nešto ozbiljnije bolesti koje se ne tiču samog izgleda, već cjelokupnog čovjekovog zdravlja. Jedno od takvih stanja je već navedena muška neplodnost. Svojim posrednim i neposrednim antioksidativnim djelovanjem cink sprječava, i napose, pomaže pri ublažavanju stanja neplodnosti kod muškaraca. Kod muškaraca također ima i blagotvorno djelovanje na prostatu, dok ženskom reproduktivnom zdravlju pridonosi smanjivanju menstrualnih bolova.

Na samom kraju potrebno je još dodati da se dovoljan unos cinka preporučuje svima, a posebice ljudima koji pate od navedenih problema. Još jedna grupa ljudi za koju cink može imati odlične efekte su sportaši, ali i vegetarijanci i vegani. Cink dobro utječe na rast mišića pa je zato idealan za povećanje mišićne mase, a kako vegetarijanci i vegani ne jedu životinjske proizvode koji su najbogatiji cinkom idealan je i za tu grupu.

Bilo kako bilo, u koju god grupu spadali, cink je jako važan za održavanje zdravlja i dobrog stanja vašeg tijela. Nemojte dopustiti da to ugrozite, mislite dok nije kasno!

Više podataka o cinku pročitajte u našoj tablici suplemenata na stranici , a sami cink i savjete o njegovoj primjeni uvijek možete potražiti kod naših liječnika

www.life-platform.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!