Ovo je posebice slučaj kod manjka folne kiseline i vitamina B12 u krvi trudnice, što je praćeno porastom razine homocisteina.

Aktualni rezultati su sukladni s ranijim izvješćima koja su uočila povezanost hiperhomocisteinemije kod majke i urođenih srčanih oboljenja kod djece, iako su ranija istraživanja govorila o 5- odnosno 10 puta većem porastu rizika. Razlike u veličini učinka mogu biti i jednostavno povezane s visinom razine homocisteina, navode autori ispitivanja iz Erasmus Medical Center, Rotterdam, Nizozemska u znanstvenom časopisu BJOG – British Journal of Obstetrics and Gynecology. Autori su u aktualnom ispitivanju mjerili razinu homocisteina, folne kiseline i vitamina B12 u uzorcima krvi prikupljenih od 149 majke čija su djeca imala urođena srčana oboljenja i 183 majke iz kontrolne skupine.

Uzorci su prikupljeni 17 mjeseci nakon trudnoće, kako bi se oponašali uvjeti prekoncepcijskog metaboličkog stanja – stanja metabolizma prije trudnoće majke.

Majčina hiperhomocisteinemija je definirana razinom homocisteina većom od 14.3 micromol/L, bila je povezana s 2.9 puta većim rizikom dječjeg obolijevanja od urođenih srčanih bolesti. Osim toga, uočena je povezanost rizika ovisno o koncentraciji homocisteina.

Znanstvenici nalaze da su razine folne kiseline i vitamina B12 bile također statistički znakovito niže u krvi majki s povišenom razinom homocisteina u odnosu na majke s normalnom razinom homocisteina. Razina folne kiseline je u djece oboljele od urođenih srčanih oboljenja bila znakovito viša u odnosu na djecu iz kontrolne skupine. Autori zaključuju da su nužna daljnja ispitivanja koja bi odredila kako razina folne kiseline u djece može utjecati na rizik pojavnosti urođenih srčanih grešaka.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!