Genetski test intolerancije na kofein

Ovaj test pruža uvid u genetske predispozicije koje utječu na razgradnju kofeina, ključnog sastojka kave. Uz pomoć ovog testa, moguće je bolje razumjeti kako tijelo reagira na kofein te kako prilagoditi konzumaciju kave prema vlastitim potrebama i preferencijama.

O GENIMA

Individualna stopa razgradnje kofeina varira među ljudima zbog genetskih razlika. Ove varijacije utječu na brzinu kojom tijelo razgrađuje i eliminira kofein.

Gen CYP1A2 igra ključnu ulogu u metabolizmu kofeina u ljudskom tijelu. Ovaj gen kodira enzim koji je odgovoran za razgradnju kofeina u jetri. Varijacije u CYP1A2 genu značajno utječu na brzinu kojom pojedinci metaboliziraju kofein.

Postoje dvije glavne varijante gena od kojih se jedna naziva brzom, a druga sporom. Osobe s brzom varijantom imaju veću aktivnost enzima što znači da kofein ostaje kraće vrijeme u njihovom tijelu, smanjujući trajanje i intenzitet njegovih učinaka. S druge strane, osobe sa sporom varijantom imaju smanjenu aktivnost enzima, što dovodi do sporijeg metabolizma kofeina i dužeg zadržavanja u tijelu. To može povećati rizik od negativnih učinaka kofeina, kao što su nesanica, nervoza ili povećani krvni tlak, čak i pri konzumaciji umjerenih količina.

Split

Dugopolje

Zadar 

Šibenik

021 688 888

Zagreb

Varaždin

01 2099 880

Rijeka

051 309 309

PRIPREMA

Preporuka je da se barem sat vremena neposredno prije testiranja ne konzumira nikakva hrana ni piće (osim vode) te da se ne peru zubi.

POSTUPAK UZIMANJA UZORKA

Postupak uzimanja uzorka je jednostavan i brz. Potrebno je specijalnim sterilnim brisom 30-60 sekundi brisati unutarnju stranu obraza.

ANALIZA

Osobe koje sporije razgrađuju kofein mogu osjetiti nervozu ili razdražljivost nakon konzumacije kofeina. Međutim, to ne mora uvijek biti slučaj. Čak i ako ne osjećaju neposredne simptome, povećan unos kofeina može negativno utjecati na njihov krvni tlak i zdravlje srca. Zbog toga poznavanje individualnih varijacija u CYP1A2 genu može biti korisno za prilagođavanje konzumacije kofeina kako bi se optimizirali njegovi pozitivni učinci i minimizirali negativni. Rezultati genetske pretrage Intolerancija na kofein donose važne smjernice kako prilagoditi svoju konzumaciju kofeina prema genetskim predispozicijama. Uz općenite smjernice, dobiju se i informacije o količinama kofeina u različitim namirnicama. Primjeri namirnica i njihov sadržaj kofeina pomažu bolje razumjeti koliko se kofeina iz različitih izvora. Stoga je preporučljivo pažljivo pratiti etikete proizvoda i prilagođavati unos kofeina prema preporukama dobivenim putem genetske pretrage.

Genetski test intolerancije na kofein
60.00

Kontaktirajte nas putem emaila.