CIJENA: 20,00 eur / 150,69 kn

OPIS:
Bris grla je jedna od najčešćih mikrobioloških pretraga koja se poduzima kod sumnje na bakterijsku upalu ždrijela. Uzorak se uzima sterilnim, vatenim brisom te uz pomoć špatule za potiskivanje jezika. Vatenim brisom se prelazi preko nepčanih lukova.

ODREĐIVANJE:
Uzorak se do mikrobiološkog laboratorija prenosi u transportnoj podlozi a zatim se nasijava na određenu mikrobiološku podlogu.

KLINIČKI ZNAČAJ:
Najčešći uzročnik upale grla je beta hemolitički streptokok kojeg dijelimo u skupine A, B, C, D, G (upalu ždrijela najčešće izaziva beta hemolitički streptokok grupe A) Infekcija streptokokima uzrokuje grlobolju zbog toga što izaziva iritaciju tkiva ždrijela i krajnika te bolnu upalu. Valja spomenuti da se grlobolja također može javiti i zbog virusne infekcije ili nekog neinfektivnog uzroka. Iako se streptokokna upala grla može javiti kod svih dobnih skupina, nekako najčešće zahvaća djecu. Razlog tomu je relativno lagana zaraza ovom bakterijom u zatvorenim prostorima kao što je škola ili vrtić, budući se prenosi zrakom ili dodirom sa zaraženom osobom ili nekim predmetom.

NALAZ:
Nalaz sadrži naziv bakterije ako je izolirana i antibiogram.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!