Od inhalacijskih alergija pati oko 14 % stanovništva. Mogu se manifestirati kao sezonski ili cjelogodišnji problemi. Sezonske oblike alergija vidimo najčešće u doba cvjetanja i polinacije trava i drveća, najčešće u proljeće i ranu jesen, a manifestira se kao peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis. Rijetko se javlja prije 4 – 5 godine života, a s porastom životne dobi sve je češća.

Pelud trava, breze i ambrozije su najčešći alergeni u kontinentalnim područjima, dok su u primorskom području to pelud crnog bora, čempresa, masline i korova crkvine.
U rano proljeće, prvo se javljaju simptomi bolesnika alergičnih na pelud lijeske i johe, potom breze i vrbe, nakon čega slijedi dugi period cvjetanja trava od svibnja do rujna te cvjetanje korova, posebno ambrozije od kolovoza do kraja listopada.


Uzročnici cjelogodišnjih inhalacijskih alergija su kućna prašina, grinje, plijesan ili dlaka kućnih ljubimaca ali i cigaretni dim. Alergija na grinje često je udružena s alergijom na prašinu, dok su alergijske reakcije na mačke jača od one na pse, budući da one više ližu svoje krzno, odnosno dlaku.
Kako je put ulaska inhalacijskih alergena sluznica respiratornog trakta, simptomi inhalacijskih alergija mogu se manifestirati od alergijske hunjavice (kašalj, kihanje, suzenje očiju, škakljanje u grlu) pa do teških oblika alergijske bronhalne astme karakterizirane bronho-opstrukcijom.

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!