Što ovi najnoviji kriteriji znače za svakodnevnu medicinsku praksu? Liječnici će morati mijenjati svoje navike i prilagoditi se suvremenim dijagnostičkim tijekovima. Ukupna kreatin kinaza (CK), aspartat aminotransferaza (AST) te laktat dehidrogenaza (LDH) gube ulogu koju su do sada imali u dijagnostici AIM-a, a paralelno korištenje suvremenih i zastarjelih biljega predstavlja financijsko i radno opterećenje.

CK-MB u dijagnostici AIM-a

Iako je imunokemijsko mjerenje CK-MB mase (koncentracija) skuplje , dijagnostički je korisnije zbog veće specifičnosti i osjetljivosti. Ukupna aktivnost CK u serumu nije specifična za miokard, već je posljedica oboljenja skeletnih mišića , odnosno određenih predanalitičkih čimbenika (npr.fizički napor). Međutim, određivanje aktivnosti ukupnog CK i postotka CK-MB-a je svrsishodno pri praćenju bolesnika s dokazanim infarktom.

Troponin u dijagnostici AIM-a

Troponin je regulatorski proteinski kompleks, smješten na tankom aktinskom filamentu poprečnoprugastog mišića. Sastoji se od tri podjedinice I, T i C. Osim što je sadržaj troponina u tkivu miokarda veći nego sadržaj CK-MB-a te je osjetljiviji pokazatelj oštećenja srčanog mišića, podjedinice I i T karakteristične su isključivo za miokard. Kako se troponin u cirkulaciju otpušta već u fazi ishemije, njegova dijagnostička osjetljivost je od iznimne važnosti jer do njegovog povećanja dolazi već u i kod najmanjeg oštećenja miokarda. Troponin se u serumu određuje automatiziranim imunokemijskim metodama.

Mioglobin u dijagnostici AIM-a

Mioglobin je niskomolekularni protein, strukturno sličan hemoglobinu, a sastavni je dio srčanog i skeletnih mišića. Obzirom da se radi o maloj molekuli, mioglobin se u slučaju srčanog oštećenja u serumu pojavljuje prije CK-MB-a i troponina. Iako se radi o najranijem biljegu AIM-a, njegova dijagnostička specifičnost je ograničena jer njegova koncentracija u serumu raste i nakon traume skeletnih mišića. Stoga je mioglobin dobra pretraga za isključenje infarkta miokarda, ali se ne može koristiti za konačnu dijagnozu.

Algoritam preporučenih laboratorijskih pretraga kod bolesnika čiji je glavni simptom bol u prsima

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!