Prije nekog vremena nacionalni institut za vino u Argentini službeno je certificirao vino kao proizvod “bez glutena “. Što stoji iza ovoga? Može li konvencionalno vino zapravo sadržavati gluten?
U principu vino je prikladno piće za osobe s netolerancijom na gluten. Iako, na primjer, pivo sadrži ječmeni ili pšenični slad, vino je prirodno bez glutena jer se proizvodi od grožđa. Većina vina sadrži manje od 20 ppm glutena što u Europskoj uniji i SAD-u odgovara definiciji “bez glutena”. Međutim, u proizvodnji vina postoje dva koraka u kojima vino može doći u dodir s glutenom: starenje i finoća.

Posebno se crvena vina često čuvaju u drvenim posudama (Barrique bačvama) radi procesa starenja. Obično su bačve zapečaćene voskom od loja ili parafina. Međutim, moguće je brtvljenje pšeničnom pastom koja sadrži gluten, iako je to postalo vrlo neuobičajeno. Ako se uopće i koristi pšenična pasta onda je to u vrlo malim količinama

Većina vina ne dolazi u kontakt sa glutenom, a u slučaju da se to dogodi, količina se razmatra nakon fermentacije, u sklopu procesa bistrenja i stabilizacije kad se vino pročišćava. Osim bentonita, najčešća sredstva za finoću su bjelanjak, kazein i želatina. Za proizvodnju veganskog vina može se koristiti biljni protein poput proteina graška. Iako je upotreba proteina pšenice koji sadrži gluten također dozvoljena u EU, vrlo rijetko se koristi.Većina vina ne dolazi u kontakt sa glutenom, a u slučaju da se to zaista dogodi, smatra se da je količina bezopasna za ljude oboljele od celijakije.

To potvrđuje analiza Tricie Thompson i studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry. Međutim, miješana vinska pića s dodatkom boje ili okusa doista mogu sadržavati određene razine glutena: ovdje se preporučuje provjera deklaracije. Potrošači koji žele biti dodatno sigurni, mogu se obratiti vinariji radi dobivanja dodatnih informacija ili odabrati vino iz vinarije koja službeno proizvodi prvo certificirano vino bez glutena u Argentini. Svi procesi i sirovine certificirani su kao „ bez glutena“ od strane argentinskog vinskog instituta INV.