Važnost mikrobioma i zbog čega bi baš Vas to trebalo zanimati?

Mikrobiom (crijevna flora) je specifična za svakog pojedinca te baš kao i kod otiska prsta, svako od nas ima svoj jedinstveni mikrobiom-otisak, zbog čega sasvim različito probavljamo i podnosimo različite namirnice, te različito reagiramo na okolinu. Neravnoteža u crijevnoj flori (prevladavanje loših bakterija u odnosu na one poželjne) se može povezati s različitim tegobama, kao što je to osjećaj nadutosti, pojačana sklonost alergijama, usporen metabolizam i povećana sklonost debljanju, nemogućnost adekvatne kontrole tjelesne težine usproks uloženom trudu (fizička aktivnost, dijetalna ishrana), a prema najnovijim znanstvenim podacima postoji poveznica između neuravnoteženog mikrobioma (disbioze) s autoimunim bolestima, neuropsihijatrijskim tegobama, šećernom bolešću, kožnim oboljenjima, alergijama i pretilošću. Taj čudesni skriveni organ komunicira s drugim organima (mozak, srce, koža, jetra, gušterača).

Više od 100 milijuna živčanih stanica povezuje crijevnu floru s mozgom te se na toj relaciji ostvaruje dvosmjerna komunikacija između intestinalnog ˝mozga˝ i centralnog živčanog sustava. Klinički, epidemiološki te imunološki dokazi upućuju na to da mikrobiom duboko utječe na mentalno stanje, emocionalnu regulaciju te neuromuskularnu funkciju. Brojna istraživanja pokazuju da postoji značajna poveznica između osovine crijevo-mozak te depresije, ankioznosti, pa čak i psihoze. Osovina crijevo-koža se sastoji od složene komunikacijske imunohormonalne, metaboličke i neuralne mreže zbog čega neravnoteža crijevnog mikrobioma može biti povezana s brojnim dermatološkim tegobama, uključujući i psorijazu te atopijski dermatitis. 

Kod nekih bolesnika, a posebice kod onih kod kojih nije postignuta zadovoljavajuća kontrola bolesti, upravo poboljšanje zdravlja mikrobioma može biti ključan faktor za bolju kontrolu bolesti. Mikrobiom utječe na apsorpciju i iskorištavanje šećera, a time posljedično i na razinu glukoze u krvi. Kod bolesnika koji boluju od šećerne bolesti tip 2, postoji poveznica između mikrobioma i nastanka same bolesti, a time i poveznica između mikrobioma i uspjeha liječenja šećerne bolesti. Jetra i crijevo su također povezani, a poznato je da, primjerice, neumjerena konzumacija alkohola može povećati izloženost jetre oportunističkim bakterijama zbog narušavanja osovine crijevo-jetra. Disbioza je dokazano povezana s pretilošću te je modifikacijom mikrobioma moguće povećati broj dobrih bakterija koje smanjuju apsorpciju energije, a time smanjuju apetit te skladištenje masti, što u konačnici dovodi do bolje kontrole tjelesne težine. U novije vrijeme se prepoznaje i uloga disbioze u procesima koji pogoduju nastanku autoimunih bolesti te karcinoma debelog crijeva, stoga zdravlje mikrobioma može doprinijeti kako prevenciji razvoja autoimunosti i kancerogeneze (primarna prevencija), tako i boljoj kontroli ukoliko se bolest već razvila (smanjenje rizika od razvoja komplikacija bolesti, sekundarna prevencija).

 

Briga za zdravlje crijevne flore bi trebala biti osnova naše svakodnevne brige za sebe. Prehrana bogata vlaknima (povrće, voće, žitarice) i fermentiranim namirnicama (ukiseljeno povrće, kefir, jogurt od nepasteriziranog mlijeka), kao i dostatan fizički i psihološki odmor (noćni odmor od minimalno 6 sati, meditacija, relaksacija) mogu pomoći u ostvarivanju uravnoteženog mikrobioma, međutim, ciljane i detaljnije preporuke temeljene na individualnim podacima dobivenim iz testiranja crijevnog mikrobioma mogu, a posebice kod pojedinaca koji već imaju tegobe (oslabljeni imunitet, problemi s probavom, alergije, debljina, problemi s kožom), polučiti značajno bolji rezultat od općenitih preporuka.

U Poliklinici Analiza je moguće napraviti detaljnu analizu Vašeg mikrobioma s klasificiranjem bakterija i donošenjem znanstveno utemeljenih zaključaka o Vašem zdravstvenom profilu. Analiza uključuje detaljno izviješće te interpretaciju rezultata od strane naših liječnika, a pretragu je moguće napraviti iz udobnosti Vašeg doma.

Autor: Domina Petrić, dr. med.

Kontaktirajte nas putem emaila.