Celijakija je nasljedna autoimuna bolest probavnog sustava. U osnovi se radi o poremećaju apsorpcije. Okidač niza patofizioloških zbivanja je bjelančevina gluten, koju nalazimo u kruhu, tjestenini, kolačima, odnosno u svim namirnicama koje sadržavaju pšenicu, ječam i raž. Imuna reakcija koja se pojavljuje u tankom crijevu oštećuje lumen crijeva i njegovu sposobnost apsorpcije određenih nutrijenata. To može dovesti do manjka vitamina važnih za funkciju različitih dijelova tijela. Celijakija može dovesti do malnutricije, gubitka kalcija, nepodnošenja laktoze, karcinoma i neuroloških problema.

Doktor Peter Green i Rory Jones u knjizi «Celijakija» pišu:

»Skrivena epidemija, 75% novodijagnosticiranih pacijenata s celijakijom imaju i zabilježen gubitak koštane mase, a 35% ih već ima dijagnosticiranu osteoporozu.»

Osteoporoza možda nije samo znak usporene pregradnje kosti već i celijakije. Transglutaminaza IgA test koji se radi u specijalističkom medicinsko-biokemijskom laboratoriju poliklinike Analiza služi za rano otkrivanje pacijenata sa celijakijom. Ovim testom određujemo nivo specifičnih IgA antitijela, a u prvom redu je pokazatelj akutnog stadija celijakije.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!