Karcinom prostate u pravilu je tumor koji lagano raste, a napada muškarce u punoj snazi i bolest im ne dozvoljava normalan život.

RIZIČNA SKUPINA

Karcinom prostate kod muškaraca preko 40 godina starosti vrlo je učestala maligna bolest.

U zemljama Europske zajednice godišnje se dijagnosticira više od 100 000 novih slučajeva karcinoma prostate, a u SAD-u oko 120 000. To znači da oko 15% svih malignih bolesti kod muškaraca otpada na karcinom prostate. U 10% svih bolesnika s karcinomom uzrok smrti kod muškaraca je karcinom prostate. U najvećem broju zapadnih zemalja incidencija i i mortalitet od karcinoma prostate je u porastu. Zbog toga je važno otkriti bolest što ranije jer to daje vrlo dobro izglede za ozdravljenje i šansu za dulji život.

U ranom stadiju karcinoma prostate nema nikakvih kliničkih znakova. Zbog toga je preporuka da se vrše redoviti sistematski pregledi muškaraca starijih od 40 godina jedanput godišnje.

Princip je da svaki – na vrijeme dijagnosticirani karcinom prostate – daje mogućnost pravodobnog liječenja i dugog života.

LABORATORIJ

Za rano prepoznavanje karcinoma prostate pored liječničkog pregleda najvažnije je da se odrede biljezi koji će ukazati na postojanje bolesti. tPSA (ukupni prostatični specifični antigen), kisela fosfataza i PAP (prostatična kisela fosfataza) su najvažniji biljezi za rano prepoznavanje karcinoma prostate. Dokazano je da koncentracije PSA i aktivnost prostatične kisele fosfataze rastu kod pacijenata s karcinomom prostate 5 – 10 godina prije nego što se pojave klinički znaci.

PREPORUČUJEMO

Muškarcima starijim od 40 godina preporučujemo, uz urološki pregled, laboratorijske testove za rano otkrivanje karcinoma prostate: kiselu fosfatazu, prostatičnu kiselu fosfatazu, ukupni PSA.

Testovi koji se koriste u našem laboratoriju su vrlo osjetljivi i specifični i rade se na analizatorima najnovije generacije.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!