Određivanje vitamina D

Vitamin D je steroidni hormon koji u organizmu djeluje na nekoliko razina i načina povezanih sa metabolizmom kosti, najviše preko kalcija ali i drugih minerala. Već u crijevima sudjeluje u poboljšanju apsorpcije minerala kalcija, željeza, magnezija, fosfora i cinka.

Inaktivne forme čovjek može unijeti hranom ali vrlo mali broj namirnica može poslužiti kao izvor vitamina D i to u malim količinama. Najveći izvor ovoga vitamina je njegova sinteza u koži iz kolesterola a pod djelovanjem sunčevog svjetla, UVB zračenja. Sinteza vitamina D u koži je regulirana pa praktički ne može doći do prevelikog stvaranja međutim UVB zračenje je samo po sebi opasno pa nema znanstvenih smjernica za ovakav način opskrbe vitaminom D. Zanimljiv je podatak da je tek 25 % izlaganja suncu od onoga potrebnog za početak tamnjenja, već dovoljno za stvaranje dovoljnih količina vitamina D.

Danas je sve više podataka o njegovoj učinkovitosti i u mnogim drugim stanjima osim metabolizma kostiju ( npr. prevencija malignih oboljenja ) te se sve više koristi kao dodatak prehrani. Kako i prevelika koncentracija može dovesti do stanja opasnih po organizam važno ga je održavati u preporučenim granicama.

Postoji nekoliko formi vitamina D i ono što se određuje ovim testom u laboratoriju Analize su D3 i D2 hidroksi forma (25-OH) koja predstavlja bazalni status vitamina D kod ispitanika.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!