Dijete prije personalizirane medicine
Do sada je poznat veliki broj različitih dijetalnih režima koji obećavaju smanjenje prekomjerne tjelesne težine. Pojavljuju se i nove dijete koje su obično manja preinaka već postojećih, „potrošenih“ dijeta, koje se onda nude s novim entuzijazmom. Karakteristično je da se preporučuje ista dijetna prehrana za sve, jer se smatra da su svi ljudi metabolički manje više isti. Neuspješnost navedenih dijetalnih režima najbolje govori o njihovoj stvarnoj vrijednosti. Da među ljudima postoje velike razlike u uspješnosti postizanja i zadržavanja željene tjelesne težine, kao i u prehrambenim navikama, vidljivo je već i u svakodnevnom životu.

Što nam kažu geni?
Pažnju znanstvene zajednice privuklo je 8 genetičkih varijacija (polimorfizama) gena koji su uključeni u odgovor tijela na prehranu i tjelesnu aktivnost. Na temelju tih varijacija je moguće odgovoriti na važna pitanja o kompleksnoj interakciji gena, hrane i tjelesne aktivnosti za pojedinu osobu. Tako npr. neke varijante gena FABP2 utječu na apsorpciju masnih kiselina dugog lanca, te doprinose porastu indeksa tjelesne mase kao i nakupljanju masnih naslaga oko trbušnih organa. Gen PPARG u nekim svojim varijantama povećava osjetljivost na masti i smatra se jednim od gena koji čine genetsku predispoziciju za debljinu.

Neke varijante ovog gena dovode do jakog jojo efekta nakon uspješnog mršavljenja i taloženja masnog tkiva oko unutarnjih organa.Gen ADRB2 i neke njegove varijante dovode do povećane osjetljivosti na ugljikohidrate, jačeg jojo efekta i povećanog gubitka mišićne mase tijekom mršavljenja. Gen ADRB3, odnosno jedna njegova varijanta je povezana s lipolizom i doprinosi povećanom gubitku tjelesne težine vježbanjem. Gen o kojemu se u zadnje vrijeme dosta govori je FTO gen čiji polimorfizam se povezuje sa sklonošću konzumiranja visokokalorične hrane i jedenjem između obroka jer stvara pojačani osjećaj gladi preko posredne regulacije hormona grelina. Gen APOA2 i njegova varijanta C povezana je sa sklonošću jedenju visokokalorične hrane, nakupljanjem masnog tkiva u trbušnoj šupljini te s povišenom tjelesnom masom. Gen APOA5 u nekim varijantama dovodi do povećane osjetljivosti na masti i slabog osjećaja sitosti nakon obroka.

Koja ste vi genetska kombinacija?
Danas više ne vrijedi princip jedna vrsta dijete za sve. Danas smo u mogućnosti analizirati strukturu i funkciju naših gena, pa su nam dostupni visoko personalizirani dijetalni pristupi koji odgovaraju baš našoj kombinaciji gena i našem metabolizmu. Uz to, informacije koje dobivamo iz genetskog testiranja govore i koje promjene u stilu života trebamo uvesti. Za nekoga će za mršavljenje biti potrebna vrlo mala dodatna tjelesna aktivnost, a za nekoga vježbanje u značajnijoj mjeri i s većom učestalošću. Saznanja o našoj osobnoj genetskoj kombinaciji debljine omogućavaju nam promjene u prehrani i  uzimanju obroka kako bi postigli potpunu ravnotežu s genima odgovornim za prehrambene navike.

Jedan takav, najpotpuniji i najsveobuhvatniji pristup nudi Poliklinika Analiza u sklopu koje je specijalistički medicinsko biokemijski laboratorij s dugom tradicijom genetičkih testiranja u svojoj ponudi.

Genetski paketi vitkosti
Nakon posjeta Poliklinici Analiza na jednoj od nekoliko lokacija i ispunjavanja kratkog upitnika, uzima se bris sluznice usta. To je sve što trebate za pristup velikom genetičkom panelu naziva Weight Sensor, koji analizira 8 genetičkih varijacija. Ono što slijedi nakon toga je nalaz  s preko 100 stranica s najvrjednijim informacijama o vašem tijelu iz područja tjelesne težine koji ste do sada imali,a koje imaju doživotnu vrijednost.Rezultati testiranja odgovaraju na brojna pitanja od velikog interesa za proces povratka na željenu tjelesnu težinu, kao na primjer:

Harmonizacija s genima
Temeljem kombinacije gena koji su u podlozi vaše povećane tjelesne težine, za vas je izrađen specifični, personalizirani i samo za vas valjani program koji uključuje tjelesnu aktivnost prema vašem genetičkom tipu debljine, bihevioralni program kontrole prehrambenih navika i jedinstveni na genima zasnovani popis s više od 1000 namirnica koje su vrednovane prema vašim genima, prema kojemu ćete od sada formirati vaš jelovnik. Program uključuje postepeni gubitak težine počevši od, vaše trenutne tjelesne težine, prema kojoj su napravljeni svi izračuni programa, pa do one predviđene za vašu visinu, dob i spol. Izbor namirnica i količina takozvanih genetičkih jedinica namirnica rezultat je nutricionističkih istraživanja genetičke kompatibilnosti i nutricionističke vrijednosti hrane. Namirnice iz programa su odabrane prema vašem genetičkom prehrambenom tipu, što predstavlja veliku novost u nutricionizmu, i što zajedno s ostalim elementima programa dovodi do 2.5 puta uspješnijeg mršavljenja nego primjenom nekog drugog redukcijskog programa. Program genetičkih jedinica namirnica s druge strane omogućava laku i brzu orijentaciju u formiranju obroka, kao i veliku fleksibilnost i prilagođavanje jelovnika željama pojedinca. Isti sveobuhvatni program omogućava lako i fleksibilno održavanje postignutih rezultata.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!