Učestalost leukemije dječje dobi značajno je manja u zemljama Azije nego na Zapadu. Proučavajući sličnosti i razlike u navikama jedne i druge populacije uočena je uzročno-posljedična veza izmeðu pojavljivanja leukemije i prehrane u ranom djetinjstvu.

Incidencija leukemije kod djece je u dramatičnom porastu tijekom prošlog stoljeća. Posebno je značajan porast kod djece mlađe od 5 godina, gdje se rizik povećao za punih 50% tijekom zadnjih pedeset godina.

Iako mehanizam nastanka leukemije nije razjašnjen, moderan način života, kao i faktori okoliša zasigurno igraju najznačajniju ulogu u povećanju incidencije. Podatak je to koji obećava, jer bismo u tom slučaju mogli provesti i neke preventivne akcije. Naravno, prije toga trebamo točno utvrditi o kojim se čimbenicima radi.

Prema profesoru Moolky Nagabhushanu, medicinski centar Loyola sveučilišta, ključnu ulogu u zaštiti azijske djece ima začin koji se učestalo koristi u pripremi jela – kurkumin (vrsta đumbira). Tijekom dugogodišnjeg istraživačkog procesa Nagabhusan je dokazao da navedeni začin štiti od leukemije na različite načine: inhibira mutageno svojstvo dima cigareta (policiklični aromatični hidrokarbonati), te radijacijom inducirana oštećenja kromosoma. Također je utvrdio da kurkumin ireverzibilno inhibira umnažanje leukemičnih stanica u kulturi stanica.

Dr.Marily Kwan sa suradnicima (Berkeley, SAD) iznosi rezultate jedne druge studije koja je također promatrala utjecaj hrane na rizik od pojavljivanja leukemije. I ta studija potvrđuje blagotvoran utjecaj nekih namirnica, u ovom slučaju banana i naranača. Istraživanje je obuhvaćalo 328 djece kod kojih je dijagnosticirana leukemija, te isto toliku kontrolnu skupinu.

Zašto baš banana i naranča? Vjerojatno zbog sadržaja vitamina i minerala. Naime, naranča obiluje vitaminom C, čija antioksidativna moć prevenira oštećenje DNA tijekom oksidativnih procesa, te na taj način sudjeluje u borbi protiv karcinogena. Banane su, s druge strane, bogate kalijem, čija je antikarcinogena moć gotovo neupitna.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!