Kako živjeti zdravo?Sigurno ste čuli mnogo o zdravom načinu života, ali što to stvarno znači?
Općenito, zdrava osoba ne puši, normalne je tjelesne mase, jede zdravo i fizički je aktivna.
Zvuči jednostavno zar ne? Čarolija zdravog života znači učiniti samo male promjene … učiniti nekoliko koraka više, dodati voće žitaricama, uzeti jednu čašu vode više nego inače… to je samo nekoliko primjera kako možete započeti živjeti zdravo bez da učinite drastične promjene.

Vježbanje
Jedan od najvećih problema današnjice je upravo nedostatak fizičke aktivnosti. Znamo da je fizička aktivnost dobra za naše zdravlje ali je ipak izbjegavamo kao pokoru jer smo izabrali sedentarni način života ili se pak bojimo da će nam oduzeti puno vremena. Istina je, što se više krećete zdraviji ćete biti. Treba napomenuti da različite aktivnosti poput sitnih poslova, bavljenje vrtlarskim poslovima i šetnja mogu pridonijeti vašem zdravlju.
Ako samo malo promijenimo život na ovakav način, možemo:

 

Dakle, ako ste spremni na male promjene i mali gubitak tjelesne težine, vidjet ćete da je učinak vrlo dobar. Jedna studija je dokazala da gubitak tjelesne mase od samo 10% pomaže pretilim bolesnicima u smanjenu krvnog tlaka, kolesterola i produžuje život.
Jednostavan način da pokrenete vaše tijelo
Možete započeti smanjenje tjelesne mase sada, ako samo malo povećate vašu tjelesnu aktivnost. Ako niste spremni za strukturirani program, započnite polako. Svaki se maleni korak računa i pridodaje gubitku kalorija..

Ugasite TV
Jednom tjedno, ugasite TV i učinite nešto fizičko sa svojom obitelji. Igrajte igre ,šetajte…zapravo činite bilo što aktivno radije nego da sjedite ispred TV.

Šetajte više
Pronađite načina da šetate više.Prošetajte psa oko kvarta, izvedite jednom više nego inače ili trenirajte 5 min. Prije odlaska na posao.

Činite sitne poslove
Očistite snijeg oko kuće, radite u vrtu, počistite lišće, očistite pod…ovakve aktivnosti možda nisu snažna vježba ali će vas održati u pokretu dok sređujete vašu kuću.

Hodajte dok pričate
Kada telefonirate hodajte uokolo ili nešto čistite. To je jednostavan način da budete u pokretu dok radite nešto što volite.

Budite na oprezu
Napišite spisak svih fizičkih aktivnosti koje radite svakodnevno. Ako otkrijete da većinu vremena sjedite, napravite drugi spisak svih načina pomoću kojih bi se mogli više kretati- ustati svaki sat da bi se protegli i prohodali uz stepenice, do posla …

Jesti zdravo
Jesti zdrave namirnice je također oblik zdravog življenja.Ne samo da će vam smanjiti tjelesnu težinu, nego će vam poboljšati zdravlje i kvalitetu života kako budete stariji. Ako tražite male promjene možete koristiti ove savjete sa jednostavan način promjene načina prehrane.

Jedite više voća
dodajte ga vašim žitaricama, salatama ili pak večeri.

Jedite više povrća
Dodajte povrće gdje god možete. Rajčicu u sendvič, paprike na pizzu, ili pak extra povrća u vaše umake. Uvijek negdje čuvajte već iskidano i pripremljeno povrće kao grickalicu.

Zamijenite vaš dressing za salatu
Ako jedete punomasni dresing zamijenite ga s nečim laganijim i automatski ćete jesti manje kalorija.

Jedite manje masno ili bezmasno
Promjenom u obrano mlijeko ili bezmasni jogurt je jedan od načina kako jesti manje kalorija a opet ne raditi velike promjene u prehrani

Napravite neke izmjene
Pogledajte u svoj hladnjak i izaberite 3 namirnice koje jedete svaki dan. Zapišite njihove hranjive sastojke i sljedeći put kada odete u trgovinu kupite zamjenu za navedene 3 namirnice sa manje kalorija.
Kreiranje zdravog stila života ne mora značiti drastične izmjene u vašem dosadašnjem životu jer drastične izmjene uvijek vode ka neuspjehu.
Napraviti male promjene u svakodnevnom životu može značiti veliku nagradu. Dakle, odlučite što sve možete da bi već danas bili zdravi.

Preuzeto sa about.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!