Niste usamljeni jer je prosječna stopa zaraženosti s H.pylori u stanovništvu Hrvatske u dobi između 20 i 70 godina oko 65%. Stopa zaraze raste od 50% u dvadesetim godinama na gotovo 70% u šezdesetim godinama života…

Helicobacter pylori uzrokuje više od 90% ulkusa (čireva) dvanaesnika i do 80% ulkusa želuca. Do 1982. godine kada je H.pylori otkriven, smatralo se da su glavni uzroci ulkusa želuca i dvanaesnika jače začinjena i zakiseljena hrana, stres i loše životne navike. Do otkrića bakterije, pacijenti su dobivali različite lijekove koji su samo ublažavali simptome bolesti, ali nisu dovodili do izlječenja. Stoga su se, nakon prestanka uzimanja terapije, simptomi u većini slučajeva vraćali. Sad je jasno da je uzročnik bolesti kod tih pacijenata bila bakterija koja je preživjela.

 

Kako se Helicobacter pylori pojavljuje?

Način prijenosa H.pylori infekcije još nije potpuno istražen. Sva dosadašnja saznanja govore u prilog tome da se infekcija prenosi izravno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri glavna načina:

ŽELUDAC-USTA, kada iz povraćenog želučanog sadržaja inficirane osobe koji sadrži veliku količinu bakterija, one dospiju u usta zdrave osobe;

USTA-USTA, kada iz usta zaražene osobe bakterija prelazi u usta zdrave osobe; istraživanja su, naime, pokazala, da se HP nalazi i na ranicama na sluznici usne šupljine;
STOLICA-USTA, kada bakterija iz stolice zaražene osobe, prljavim rukama, pređe u usta zdrave; ovaj put zaraze se temelji na činjenici da se HP često može naći u stolici zaražene osobe.

 

Koliko je ozbiljna infekcija Helicobacter pylori?

5-10% svjetske populacije pati barem jednom od simptoma peptičkog ulkusa. Infekcija s Helicobacter pylori je glavni uzročnik ove bolesti kao i rizični čimbenik za pojavu nekih oblika karcinoma želuca. Međutim, bakterija može duži period asimptomatski obitavati u našem organizmu.

Koliko se Helicobacter pylori zadržava u organizmu?

Infekcija je doživotna, ako ne provedemo adekvatno liječenja.

Kako se Helicobacter pylori liječi?

Helicobacter pylori se uspješno eradicira kombinacijom antibiotika i lijekova koji smanjuju sekreciju kiseline u želucu, kao što su inhibitori protonske pumpe (trojna terapija). Lijekove koje liječnik propiše treba uzimati redovito jer samovoljan pristup liječenju vrlo često dovodi do pogoršanja.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!