Uvijek ostaje vječno pitanje kako bi bilo lijepo unaprijed znati kako ce nam biti zdravlje, naročito ako neke bolesti možemo spriječiti. Odgovor na ovo pitanje dala namje genetska karta ili ljudska knjiga života…

Prva jutarnja kava i novine i nezaobilazna stranica horoskopa:

Lavovi:

Posao: imate ćete neugodnosti na poslu… Ljubav: solidna…Zdravlje: morate pripaziti na cirkulaciju i zglobove… Tko to mora pripaziti na cirkulaciju i zglobove, svi lavovi ili samo neki? A koji? Zar smo svi identični? Neki uopće nemaju problema sa cirkulacijom i zglobovima. Zaklopite novine i počnete novi radni dan.

Međutim uvijek ostane vječno pitanje kako bi bilo lijepo unaprijed znati što će biti sa zdravljem pogotovo ako neke od bolesti možete spriječiti. Upravo odgovor na ovo pitanje omogućila nam je genetska karta ili ljudska knjiga života – otkriće koje se uspoređuje sa otkrićem atomske bombe.

Razlog zašto je ovo otkriće epohalno leži u činjenici da je prodrmalo temelje “stare medicine” i otvorilo nove putove u dijagnostici i liječenju brojnih bolesti, posebno nasljednih, psihičkih a nada se budi i kod pacijenata oboljelih od karcinoma jer će se karcinomsko tkivo genetski analizirati, te će se omogućiti individualna terapija pacijentima.

Ovo otkriće omogućilo je i ostvarenje davnog sna – razvoj personaliziranog oblika medicine – dijagnostika i liječenja pacijenata prema standardima koji odgovaraju njegovoj jedinstvenoj genetskoj sekvenci.

Upravo svjesni činjenice “da ono što meni odgovara, drugoj osobi ne”, poliklinika Analiza prihvatila je koncept personalizirane medicine i uz klasične laboratorijske pretrage ponudila je pacijentima i čitav niz preventivnih pretraga: test intolerancije na hranu, analiza omega masnih kiselina u eritrocitima, nalaz minerala i teških metala u kosi …

Nezadovoljavajući se “dubinom” pretraga, stručni tim poliklinike na čelu sa mr.ph. Marinom Bosotinom ostvario je suradnju sa Europskim institutom za personaliziranu prevenciju i pacijentima ponudio mogućnost DNA testiranja metaboličkih i drugih rizičnih gena, te interpretaciju rezultata u skladu sa visokim medicinskim kriterijima a u svrhu odabira najboljeg tretmana odnosno prevencijske strategije da bi se izbjegle greške koje nastaju kroz generalizirani pristup.

Među testovima posebno mjesto zauzimaju standardni i napredni anti-aging panel za muškarce i žene kroz koji se dobije presjek ljudskog organizma od procesa detoksifikacije organizma preko metabolizma lipida, metabolizma kalcija i osteoporoze, stanja kardiovaskularnog sustava … te panel nutigenomi i prehrana jer hrana je ipak važna svima. Također, ne manje važni su: specijalni genetski panel za sportaše, specijalni pulmonalni panel, specijalni panel za kardiovaskularni rizik, farmakogenomi i metabolizam lijekova, panel nadomjesne hormonalne terapije…

 

Nakon izrade nalaza zahvaljujući genetskoj različitosti naša biotransformacija i kapacitet detoksifikacije kao i podložnost bolestima, karcinomima, variraju od osobe do osobe. Upravo stoga je i naša mogućnost prilagodbe na okolišne čimbenike (hrana, alkohol, cigarete, kemikalije …) različita.

DNA testiranje metaboličkih gena pokazati će je li životni stil, prehrana, terapija lijekovima …, zadovoljava genetsku sekvencu. Upravo u ovoj činjenici leži ljepota i kvaliteta testa jer pacijent uz stručno vodstvo može veliki dio nalaza promijeniti i sam promjenom svog životnog stila.

Iako našu gensku ekspresiju mijenjamo najmanje 1000 puta na dan osnovna ideja testiranja promijeniti ekspresiju gena na najefikasniji način za pacijenta, te na taj način potaknuti gene da rade za nas, da bi ostali “dobrog zdravlja” i znatno duže od predviđanja, a po novim studijama i više od petnaestak godina.

Kada jednom uspijemo stimulirati cijeli genom pronaći ćemo «eliksir života». Trenutno možemo stimulirati samo neke procese ali i to nam pomaže u ostvarenju davnog sna – zauvijek mlad bez bolesti.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!