Do sada je više od 80% slučajeva karcinoma jajnika dijagnosticirano u kasnom stadiju bolesti te je samo 35% pacijentica imalo šansu da prežive pet godina. Međutim, dijagnosticiranjem karcinoma u njegovom prvom stadiju povećava petogodišnje preživljavanje na 90% slučajeva, a mnoge pacijentice mogu biti i uspješno kirurški tretirane.

Mjerenjem razine tumorskog biljega CA-125 moguće je pratiti uspjeh provedene terapije, odnosno utvrditi reaktivaciju bolesti kod bolesnica u remisiji. Nažalost test na protein CA-125 nije dovoljno osjetljiv te nije moguće otkriti stanice karcinoma jajnika u njegovoj ranoj fazi.

Studijom je obuhvaćeno 195 pacijentica s karcinomom jajnika, od kojih je 65 dijagnosticirano u ranom stadiju bolesti. Koristeći se tehnikom masene spektroskopije znanstvenici su utvrdili listu krvnih proteina te su svakom pojedinačno mjerili koncentraciju u krvi.

Dobivene rezultate su usporedili s rezultatima dobivenim iz krvi 300 zdravih žena i onih s benignim neoplazmama zdjelice. Podaci su kompjuterski obrađeni i izolirana su tri proteina povećanje kojih je utvrđeno kod pacijentica s dijagnosticiranim karcinomom jajnika, ali ne i kod zdrave kontrolne skupine žena.

Koristeći CA-125 test u kombinaciji s testom na tri prethodno definirana proteina karcinom jajnika je, prema studiji, u 83% slučajeva moguće dijagnosticirati u njegovom ranom stadiju.

Iako će biti potrebno napraviti dodatna istraživanja, novi pristup dijagnostici karcinoma jajnika se čini “obećavajućim”.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!