PRVI PUT U REPUBLICI HRVATSKOJ
STANDARDIZIRANO KVANTITATIVNO IMUNOKEMIJSKO  ODREĐIVANJE SPECIFIČNIH IgE NA 295 ALERGENA (ekstrakti, molekularne komponente, pojedinačni alergeni)

Osnova laboratorijske dijagnostike alergija seže otkrivanju vrste alergijske reakcije koja je uzrok simptomatologiji same bolesti, bilo u atopijama ili ostalim reakcijama preosjetljivosti.

Većina alergijskih reakcija posredovane su imunoglobulinima IgE klase prema alergenim ekstraktima i alergenim komponentama.

Svakodnevna  laboratorijska alergološka  praksa u Republici Hrvatskoj podrazumijeva širok panel pretraga kojim se može pratiti stanje alergološkog pacijenta, međutim mali je opus pretraga kojima se može utvrditi uzročnik preosjetljivosti, te na preventivan način riješiti patofiziološko stanje pacijenta i na taj način poštedjeti ugroženog pacijenta od široko rasprostranjene  neselektivne antihistaminske terapije.

Naime, u Republici Hrvatskoj moguće je uz in vivo dijagnostiku (kožni ubodni test)  kojom se utvrđuje lokalna biološka aktivnost IgE posredovana dugo živućim stanicama (IgE vezan u obliku receptora na bazofilnu lozu leukocita te na mastocite) određivanje i sIgE na ekstrakt alergena  (sezonski,nutritivni).

Negativne strane ovog dijagnostičkog postupka jeste zamjetan broj lažno negativnih rezultata.

Bolju dijagnostičku značajnost ima određivanje sIgE prema određenim alergenima.

ALERGO 291

U Republici Hrvatskoj  jedini pružatelj najsuverenije metodologije kvantitativnog određivanja sIgE na 295 različitih alergenih komponenti je specijalističko medicinsko-biokemijski laboratorij Poliklinike Analiza.

Poliklinika Analiza omogućuje svojim korisnicima visoko osjetljiv, specifičan i neinvazivan test baziran na najnovijoj tehnologiji dijagnostike alergija.

Moć kontrole na molekularnoj razini da se na veličinu reakcijskog polja od nekoliko centimetara postavi tako veliki broj različitih molekula i to u tolikoj količini vidljivoj oku je veliki iskorak u efikasnosti samog testa.

Upravo iz tog razloga Poliklinika Analiza može ponuditi test kojim se  osoba može testirati na čak 295 alergenih komponenti koje su procesima nanotehnologije vezane na rekcijsku pločicu.

Primjerice, osoba preosjetljiva na lateks stvara specifična antitijela IgE(sIgE)  koja znaju  izreagirati kada se ista osoba hrani kivijem. Razlog leži u sličnoj građi jednog od alergena u oba izvora tj. alergen kivija potiče istu reakciju preosjetljivosti kao i alergen lateksa. Dosadašnjim serološkim ispitivanjima ovakva saznanja su bila bliska budućnost.

U Alergo 295 alergološkom testu izvorni alergeni ekstrakt je pojačan alergenim komponentama, a uz to čak je pet alergenih komponenti izolirano samo za sebe. Znači kvantitativan rezultat za 6 parametara od kojih je 5 usko povezano isključivo za lateks. Naravno u istom testu uzorak  pacijenta će s ovom metodologijom biti testiran i na “pojačani” ekstrakt i na čak 4 alergena specifična za kivi

Dodatna prednost testa je da za razliku od dosadašnjih primjenjivanih analiza ne pokazuje križnu reaktivnost. Uzrok tomu su rekombinantno dobiveni single alergeni ili komponente koje su spiking tehnikom  ugrađeni u većim koncentracijama u izvorni  alergeni ekstrakt ili su izolirano samostalno vezane na jednom od 276 reakcijskih polja. Na taj način smanjen je i broj lažno negativnih rezultata analitičkog postupka.

Test se  sprovodi nad 117 alergena izvora te čak 178 izdvojenih alergenih komponenti isključivo specifičnih za  svoj alergeni izvor.(180+96).

Podijeljene su u sljedeće kategorije.:

  1. PELUD ( pelud trava, pelud korova,pelud drveća) 37izvora+24 alergene komponente zasebno=61
  2. EPITELNO TKIVO ŽIVOTINJA (kućni ljubimci, uzgajane životinje) 13 izvora+20 alergene komponente zasebno= 33
  3. GRINJE(kućne, skladišne) 6+16 alergene komponente zasebno=22
  4. HRANA BILJNOG PORIJEKLA(mahunarke, žitarice, začini, voće, povrće, gljive, orašasto voće. sjeme) 63+38 alergene komponente zasebno=101
  5. HRANA ŽIVOTINJSKOG PORIJEKLA(mlijeko, jaje, meso, morska hrana) 29+11 alergene komponente zasebno=40
  6. INSEKTI I OTROVI 6+10 alergene komponente zasebno =16 s naznakom na više alergenih komponenti
  7. LATEKS 1+6 alergene komponente zasebno=7
  8. MIKROORGANIZMI(spore, gljivice, kvasci) 7+9 alergene komponente zasebno=16
  9. ALERGENI KRIŽNIH REAKCIJA 11 koje promatramo Zbrajanjem dolazimo do ukupnog broja od 295 alergena s jednim ALERGO 295 testom.