Intolerancija na hranu

Što je intolerancija na hranu

Nakon jela naše tijelo, ili preciznije naš probavni sustav, probavlja hranu te je razgrađuje na masne kiseline, animokiseline i glukozu. Kada jedete hranu na koju ste intolerantni Vaš imuni sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao neprijatelja te proizvodi povišenu količinu specifičnih IgG antitijela čiji je zadatak onesposobiti antigene, odnosno sve ono što smatraju antigenima. U stvarnosti ovi antigeni su proteini hrane koji putem probavnog sustava ulaze u krv, ali tijelo nije sposobno uočiti razliku. Antitijela "hvataju" antigene što rezultira formiranjem imunokompleksa koje će imuni sustav jednostavno uništiti ako se hrana na koju smo intolerantni jede rijetko. Međutim, ukoliko se “štetna” hrana jede često, ili se nastavi jesti i nakon utvrđene intolerancije, tijekom vremena će doći do oštećenja sluznice crijeva što rezultira nagomilavanjem imunokompleksa u različitim djelovima tijela. Ovisno o “ahilovoj tetivi” svake osobe, doći će do pojave simptoma u različim organima ili organiskim sustavima: zadržavanje vode i porast tjelesne težine, kronična upala zglobova, tegobe u funkciji probavnog sustava, umor, upala sinusa...

Što je sindrom probušenog crijeva?

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica, mjesto ulaska energije i hranjivih tvari.

Ulogu gastrointestinalnog sustava možemo prikazati kroz:

  • probavu hrane,
  • apsorbiranje sitnih dijelova hrane potrebne za stvaranje energije,
  • pomoću transportnih proteina prenosi hranjive tvari u krvotok (npr. vitamini i minerali),
  • kemijsku detoksifikaciju tijela, te
  • posjedovanje imunoglobulina i antitijela koji djeluju kao prva linija obrane od infekcije.

Crijevna sluznica ni u normalnim uvjetima ne predstavlja jedinstvenu cjelinu. Male količine molekula različitih veličina i karakteristika prolaze cjelovitim epitelom pasivnim i aktivnim mehanizmom. Put transporta ovisi u prvom redu od veličine molekule, tako da velike molekule koriste međustanične prolaze ili bivaju «uvučene» u crijevnu sluznicu putem endocitoze.

Osim osnovnih fizioloških procesa u crijevnoj barijeri zbivaju se i brojni imunološki procesi koji imaju zadatak isključivanja i razgradnje antigena te smanjenje njegove adherencije, penetracije i prijenosa. Nakon ulaska antigena u lumen crijeva, imuno predočavajuća stanica točnije dendritička stanica ga prihvaća, obrađuje i ispoljava na svojoj površini u sklopu antigena tkivne histokompatibilnosti, te se pokreće imunološki slijed: od T limfocita do njegove podijele u TH1 i TH 2 pomoćničke limfocite. U tom procesu značajnu ulogu imaju interleukini, u ovom slučaju TGF beta (transforming growth factor ) koji predstavlja ključnu molekulu u sintezi imunoglobulina A, ključnog antitijela za održavanje cjelovitosti crijevne barijere ali i ostalih sluznica ljudskog tijela.

U određenim okolnostima, kao npr. za vrijeme metaboličkog stresa, infekcija, miran suživot kroz crijevnu barijeru biva poremećen i razvija se upalni odgovor, što djeluje na crijevnu permeabilnost koja se povećava te je veći transport antigena kroz nju. Upalni proces narušava funkciju glatke muskulature, enteričkih živčanih vlakana a vremenom su zahvaćeni i dublji neuromuskularni slojevi. Dolazi do razvoja «sindroma probušenog crijeva» koje rezultira povećanjem transporta antigena i stimulacije IgG antitijela.

Koja je razlika izmedu intolerancije na hranu i alergije?

Alergija aktivira reakciju imunog sustava pri čemu tijelo u dodiru s proteinom hrane započinje proizvodnju IgE antitijela sa ciljem hvatanja i onesposobljavanja napadača – antigena hrane koja uzrokuje alergiju. Kod klasičnih alergija radi se o različitom imunom odgovoru od onog kod intolerancije na hranu, gdje je reakcija posredovana IgG antitijelima. Alergije su opasne po život pri konzumaciji vrlo malih količina hrane, reakcije su burne i lako se uočava uzročno-posljedična veza. Kod intolerancije na hranu ovakva burna reakcija izostaje. Potrebno je određenu namirnicu konzumirati kroz duži period, simptomi su blaži i rijetko je bez ikakve sumnje moguće povezati simptom i hranu koja ga uzrokuje.

Zašto bih se odlučio na testiranje intoleranciju na hranu?

U današnjem društvu mnogo ljudi ima dijagnosticirane zdravstvene probleme i stanja koja mogu biti kontrolirana ili potpuno izliječena promjenom prehrane. Zbog toga što je svaka osoba jedinstvena različiti ljudi različitu hranu toleriraju različito te je važno prepoznati kako hrana koju jedemo može utjecati na zdravlje. Ako ste zabrinuti za Vaše zdravlje i tražite odgovore na pitanja koja Vam se svakodnevno nameću, tada bi test intolerancije na hranu, koji je jednostavan i gotovo bezbolan, trebao biti prvi korak koji bi Vam mogao promjeniti život.

Mogu li umjesto testiranja provoditi eliminacijsku dijetu?

Možete, ali postoji visoki rizik od nutritivnih manjkova ako se dijeta provodi bez nadzora liječnika ili nitricioniste, nastojeći u kratkom periodu doći do revolucionarnih rezultata. Ako tijekom dužeg vremena izbjegavate neku namirnicu možete zamaskirati intoleranciju te Vaš nalaz može biti lažno negativan. Testom intolerancije na hranu jednostavnim davanjem uzorka krvi dolazite do znanstveno utemeljenog odgovora, do kojeg biste uz dvojbenu pouzdanost mogli doći kroz više mjeseci uključivanja i isključivanja određenih namirnica iz prehrane, uz vođenje dnevnika prehrane i simptoma.

Kako mogu znati da Analiza nudi najbolji test intoleranciju na hrane?

Dokaz su svjedočanstva brojnih zadovoljnih pacijenata koji su tijekom proteklog desetljeća u Analizi napravili test intolerancije na hranu. Koristimo najsuvremenu tehnologiju, najpreciznije testiranje koje je razvijeno kroz brojna znanstvena istraživanja uz mogućnost detekcije velikog broja intolerancija na različite vrste hrane. Garantiramo Vam testiranje na najvišoj svjetskoj razini uz visoko kvalificirane djelatnike koji Vas usmjeravaju i sigurno vode kroz cijeli proces.

Prije testiranja intolerancije na hranu omogućili smo Vam besplatno savjetovanje s našom liječnicom pozivom na broj Call Centra 021 688-888.

Kliknite za više informacija o testiranju intolerancije na hranu u Poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu

Test intolerancije na hranu – što nakon testa?

Desetak je godina od kad smo počeli sa izradom testa intolerancije na hranu. Tijekom godina mijenjala su se saznanja o testu, o onome što intolerancija na hranu, kroz pozitivne promjene...

Vidi više

Testiranje intolerancije na hranu u poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu predstavlja zakašnjelu patološku reakciju u kojoj imunološki sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao stranu tvar te proizvodi povišenu količinu antitijela.Simptomi intolerancije na hranu variraju od osobe...

Vidi više

Kako testirati intoleranciju na hranu?

Termin dolaska u laboratorij Analiza možete dogovoriti uz preporuku liječnika ili nutricioniste, ali i samostalno ako sumnjate da uzrok Vaših zadravstvenih tegoba leži u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma...

Vidi više

Intolerancija na hranu i gubitak tjelesne težine

Jedan od glavih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina koja je rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U pojedinim ekstremnim situacijama svjedočili smo gubitku tjelesne težine od 15...

Vidi više

Prednosti testiranja intolerancije na hranu

Čim osjetimo glavobolju ili želučane tegobe mnogi od nas posežu za brzim rješenjem koje će naše simptome ukloniti te omogućiti nastavak normalnog života. Međutim ako simptomi perzistiraju, trajno posezanje za...

Vidi više

Intolerancija na hranu- Pitanja i odgovori

  Najčešće postavljana pitanja timu Analize!  Na koje se namirnice testira postojanje intolerancije na hranu u panelima koje nudi Analiza? Panel: 93 namirnice Mlijeko i mliječni proizvodi:kravlje mlijeko kozje mlijeko ovčje mlijeko jaje...

Vidi više

Što je intolerancija na hranu

Nakon jela naše tijelo, ili preciznije naš probavni sustav, probavlja hranu te je razgrađuje na masne kiseline, animokiseline i glukozu. Kada jedete hranu na koju ste intolerantni Vaš imuni sustav...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu sa pojavom migrene

Koliko nas je u životu izgovorilo rečenicu "Boli me glava!" ili još dramatičnije "Puca mi glava!". Ako se danima glavobolja ponavljala i nije popuštala ni uz lijekove bilo nam je...

Vidi više

Intolerancija na hranu i njen utjecaj na kronične bolesti

Test intolerancije na hranu ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Znanstvenim istraživanjem potvrðen je podatak da u prosjeku 73,4% pacijenata promjenom načina prehrane...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - novi vegetarijanski panel

Novi paneli testa intolerancije na hranu: 93, 125, 221 namirnica i posebni panel za vegeterijance. Iako je pojam nepodnošenja hrane još prije pet godina bio gotovo nepoznat, ne samo među hrvatskim...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - 2. dio

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih...

Vidi više

Obožavam čokoladu i capuccino, ali sam intolerantna na njih pa ih izbjegavam!

Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čisa mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce...

Vidi više

Klinička primjena testa intolerancije na hranu - pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela - intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu i sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju često postavljaju liječnici opće prakse. Predstavlja motorni poremećaj gastrointestinalnog trakta karakteriziran promjenama u evakuaciji stolice, abdominalnom boli i odsutnošću detektabilne organske...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - sve više znanstvenih radova na tu temu

Potaknuti pozitivnim, ali ponekad kliničarima i pomalo nerazjašnjivim efektima novog načina prehrane na kronične simptome ili bolesti, svjetski medicinski autoriteti su zadnjih godina pokrenuli i objavili brojne znanstvene radove na...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start