Intolerancija na hranu

Povezanost intolerancije na hranu sa pojavom migrene

Povezanost intolerancije i migreneKoliko nas je u životu izgovorilo rečenicu "Boli me glava!" ili još dramatičnije "Puca mi glava!". Ako se danima glavobolja ponavljala i nije popuštala ni uz lijekove bilo nam je još gore. Iako ni sami nismo sigurni što je migrena i kako nastaje, velika većina ljudi pomisli da je upravo ona uzrok problema.
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolje koja se javlja periodično. Bolest je karakterizirana epizodama glavobolje različte učestalosti, a bolesnik nema nikavih tegoba između pojedinih napadaja. Glavobolja ima pulzirajući karakter, obično počinje u jednoj strani glave, pojačava se pri tjelesnom naporu i pri kretanju, a često je praćena dodatnim tegobama poput mučnine i/ili povraćanja, preosjetljivosti na svjetlo i/ili na zvuk.

Ranije se općenito smatralo da migrena počinje u pubertetu te da se postupno povlači kod žena tijekom menopauze, a kod muškaraca negdje u pedesetim godinama života. Noviji dokazi ukazuju da migrena može početi već u djetinjstvu i trajati do sedamdesete godine. Većina osoba koji boluju od migrene iskusi prvi napadaj prije dvadesete godine života, dok je početak bolesti nakon pedesete godine života neuobičajen. Prema različitim istraživanjima od migrene boluje oko 16% žena, odnosno oko 6% muškaraca, što uzrokuje gubitak velikog broja radnih dana i smanjenu produktivnost. Stoga migrena – osim zdravstvenih – ima i društveno-ekonomske implikacije.

Postoji nekoliko vidova migrenskih glavobolja:

  • migrena s aurom (klasična migrena),
  • migrena bez aure (obična migrena),
  • komplicirana migrena (npr. oftalmoplegična, bazilarna itd.).

Kod klasične migrene glavobolji prethodi tzv. aura koja se najčešće manifestira kao neka neuobičajena vidna senzacija – postupno progredirajuće cik-cak linije u vidnom polju, zamućenja vida, subjektivni dojam kao da se gleda kroz zamućeno staklo, pa sve do prolazne potpune sljepoće. Navedene vidne senzacije obično se šire iz jedne strane vidnog polja ka drugoj, traju negdje između 15-30 minuta, i prema definiciji se povlače u cijelosti. Znatno se rjeđe aura očituje u vidu nekih drugih neuroloških simptoma, npr. zatrnutosti ili slabosti ruke i/ili noge, zatrnutosti jedne strane lica, otežanog govora, promjene raspoloženja ili vrtoglavice. Tek nakon povlačenja simptoma aure javlja se glavobolja, praćena svim ranije opisanim simptomima. Bolesnici često osjećaju opću slabost, blijedi su, razdražljivi, najčešće s podočnjacima oko očiju i podbuhla lica.
Za razliku od toga običnoj migreni ne prethodi aura, te epizoda glavobolje nastupa bez prednaka. Trajanje migrenskih glavobolja je varijabilno, a raspon se kreće između 4 i 72 sata.

Premda je migrena kao zasebna bolest prepoznata već davno, još uvijek postoje prijepori oko njenog uzroka, tj. njene etiologije. Postoji više hipoteza, no izdvajaju se dvije teorije:
Vaskularna teorija: migrena je odraz kontrakcije (stezanja), kojeg slijedi širenje kranijskih krvnih žila, što u konačnici rezultira pojavom glavobolje. Međutim, ova teorija nije potvrđena nalazima mjerenja krvnog protoka u mozgu.
Neuralna teorija: bazira se na ulozi kemijskih spojeva koji izazivaju bol, tzv. vazoaktivnih nociceptivnih neuropeptida (npr. supstanca P), koji se otpuštaju sa živčanih završetaka trigeminalnog živca, što posljedično dovodi do izlaska tekućine u tkivo oko krvnih žila (edema), upalne reakcije i fenomena boli. Neurogeni upalni proces može se zaustaviti pomoću tvari koje stimuliraju receptore za živčani kemijski prijenosnik (neurotransmiter) serotonin. Vjeruje se da je serotonin glavna tvar odgovorna za nastanak migrene. Nivo serotonina prije same migrene je neuobičajeno visok te jako nizak za vrijeme samog napada.
Prema mišljenju većine istraživača, odgovor na pitanje etiologije migrenske glavobolje nalazi se u kombinaciji prikazanih dviju hipoteza.
Iskustveno su potvrđeni brojni čimbenici koji mogu provocirati pojavu migrenskog napada kod migrenotičara. Ti se čimbenici nazivaju „okidačima“ („triggeri“). Najčešći su „okidači“ stres, genetska predispozicija (70% ljudi koji pate od migrene imaju u obitelji još najmanje jednog člana s istim ili sličnim problemima), promjene vremenskih fronti, dugotrajno izlaganje suncu ili vrućini, hormonalne promjene kod žena, nedovoljno odmaranje, manjak sna (no i predugo spavanje), pušenje, kao i neke vrsti hrane i pića – čokolada, pikantni sirevi, pivo, crno vino, šampanjac, mesni proizvodi poput raznih kobasica i salama, konzervirana hrana, zatim vrhnje, lješnjaci i njihovi proizvodi, gazirana pića, banane ili citrusi.

Do nedavno su se sve informacije o utjecaju hrane na pojavu migrene dobivale u liječničkoj ordinaciji na temelju anamnestičkih podataka ili čistom usmenom predajom s osobe na osobu, dok kontrolirane znanstvene studije koje bi se bavile ovom problematikom nisu postojale.

Novija istraživanja ukazuju da hrana može isprovocirati pojavu migrenskog napada na dva moguća načina: kemijskim ili imunološkim putem. Kemijska teorija sugerira da različite komponente hrane mogu isprovocirati otpuštanje serotonina ("hormon sreće") ili noradrenalina ("hormon ljubavi") pod čijim utjecajima nastaje stiskanje i širenje krvnih žila ili direktno stimuliraju živac koji inervira i područje sljepoočnice (trigeminalni živac), moždano deblo ili koru mozga.

Imunološka teorija je još kompleksnija, sumnjalo se na dva moguća mehanizma: utjecaj imunoglobulina IgE (klasična alergija koja se javlja odmah po konzumaciji hrane) ili imunoglobulina IgG (intolerancija na hranu – odgođena alergijska reakcija). Vrlo brzo se uočilo da utjecaj IgE antitijela nema nekog posebnog značenja u razvitku, ali i tretmanu migrenske glavobolje, te je stoga posebnu važnost imala prospektivna studija Reesa, Watsona i drugih autora fokusirana na odnos IgG antitijela i migrene.

Istraživanjem su obuhvaćena 61 odrasla pacijenta upućena od strane liječnika opće medicine. Svi oni morali su ispuniti upitnike koji su sadržavali osnovna anamnestička pitanja, pitanja životnih navika, alergija, pitanja o karakteristikama njihovih glavobolja. 46 pacijenata je u studiji sudjelovalo 1 mjesec, a 39 dva mjeseca. Prosječna dob je bila 45, 2 godine, a 80 % su bile žene.
Na temelju inicijalnih upitnika došlo se do zanimljivih podataka: čak 64% osoba su patile od migrene više od 10 godina, a 80 - 90% njih se izjasnilo da vrlo često ili uvijek imaju dosta jaku glavobolju koja ih remeti u svakodnevnom životu, imaju potrebu za odmaranjem, razdražljivi su, preumorni za rad i smanjene koncentracije.
Nakon provedenog testa intolerancije na hranu utvrdile su se potencijalno "opasne" namirnice: kravlje mlijeko, kvasac, jaja, pšenica, glijadin (gluten), kukuruz, indijski oraščić, mekušci, brazilski oraščić, brusnica, češnjak, soja, bademi. Temeljem nalaza testa intolerancije pacijentima je promijenjen režim prehrane. 30% osoba je nakon mjesec dana osjetilo poboljšanje, a 40% je imalo poboljšanje nakon 2 mjeseca pridržavanja novog plana prehrane. Još je zanimljiviji podatak da je čak 60% pacijenta nakon ponovnog uključenja zabranjenih namirnica u prehranu imalo glavobolje, istog ili jačeg intezitata.
Ovi rezultati su uistinu ohrabrujući za sve one kojima migrena utječe na kvalitetu života. Jednostavnom korekcijom prehrane, i bez uzimanja klasičnih lijekova koji mogu izazvati štetne reakcije u krvožilnom sustavu, dolazi do značajnih poboljšanja ili potpune eliminacije napada migrene.
Sigurno će daljna istraživanja na većem broju pacijenta dati podrobnija objašnjenja te će testiranje intolerancije na hranu biti uvedeno i u redovitu kliničku praksu. Možda je ovo malen pomak za znanost, ali definitivno će puno značiti osobama koje pate od učestalih migrena. Ono što Vam možemo potvrditi na temelju desetogodišnjeg iskustva s pacijentima koji su Analizi radili test intolerancije na hranu, jest da je utjecaj "zabranjene" hrane činjenica, a ne tek znanstvena hipoteza.

Kliknite za više informacija o testiranju intolerancije na hranu u Poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu

Test intolerancije na hranu – što nakon testa?

Desetak je godina od kad smo počeli sa izradom testa intolerancije na hranu. Tijekom godina mijenjala su se saznanja o testu, o onome što intolerancija na hranu, kroz pozitivne promjene...

Vidi više

Testiranje intolerancije na hranu u poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu predstavlja zakašnjelu patološku reakciju u kojoj imunološki sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao stranu tvar te proizvodi povišenu količinu antitijela.Simptomi intolerancije na hranu variraju od osobe...

Vidi više

Kako testirati intoleranciju na hranu?

Termin dolaska u laboratorij Analiza možete dogovoriti uz preporuku liječnika ili nutricioniste, ali i samostalno ako sumnjate da uzrok Vaših zadravstvenih tegoba leži u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma...

Vidi više

Intolerancija na hranu i gubitak tjelesne težine

Jedan od glavih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina koja je rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U pojedinim ekstremnim situacijama svjedočili smo gubitku tjelesne težine od 15...

Vidi više

Prednosti testiranja intolerancije na hranu

Čim osjetimo glavobolju ili želučane tegobe mnogi od nas posežu za brzim rješenjem koje će naše simptome ukloniti te omogućiti nastavak normalnog života. Međutim ako simptomi perzistiraju, trajno posezanje za...

Vidi više

Intolerancija na hranu- Pitanja i odgovori

  Najčešće postavljana pitanja timu Analize!  Na koje se namirnice testira postojanje intolerancije na hranu u panelima koje nudi Analiza? Panel: 93 namirnice Mlijeko i mliječni proizvodi:kravlje mlijeko kozje mlijeko ovčje mlijeko jaje...

Vidi više

Što je intolerancija na hranu

Nakon jela naše tijelo, ili preciznije naš probavni sustav, probavlja hranu te je razgrađuje na masne kiseline, animokiseline i glukozu. Kada jedete hranu na koju ste intolerantni Vaš imuni sustav...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu sa pojavom migrene

Koliko nas je u životu izgovorilo rečenicu "Boli me glava!" ili još dramatičnije "Puca mi glava!". Ako se danima glavobolja ponavljala i nije popuštala ni uz lijekove bilo nam je...

Vidi više

Intolerancija na hranu i njen utjecaj na kronične bolesti

Test intolerancije na hranu ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Znanstvenim istraživanjem potvrðen je podatak da u prosjeku 73,4% pacijenata promjenom načina prehrane...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - novi vegetarijanski panel

Novi paneli testa intolerancije na hranu: 93, 125, 221 namirnica i posebni panel za vegeterijance. Iako je pojam nepodnošenja hrane još prije pet godina bio gotovo nepoznat, ne samo među hrvatskim...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - 2. dio

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih...

Vidi više

Obožavam čokoladu i capuccino, ali sam intolerantna na njih pa ih izbjegavam!

Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čisa mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce...

Vidi više

Klinička primjena testa intolerancije na hranu - pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela - intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu i sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju često postavljaju liječnici opće prakse. Predstavlja motorni poremećaj gastrointestinalnog trakta karakteriziran promjenama u evakuaciji stolice, abdominalnom boli i odsutnošću detektabilne organske...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - sve više znanstvenih radova na tu temu

Potaknuti pozitivnim, ali ponekad kliničarima i pomalo nerazjašnjivim efektima novog načina prehrane na kronične simptome ili bolesti, svjetski medicinski autoriteti su zadnjih godina pokrenuli i objavili brojne znanstvene radove na...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start