Intolerancija na hranu

Test intolerancije na hranu - 2. dio

 Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih sustava.

Intolerancija nastaje uslijed nedostatka specifičnih kemijskih tvari ili enzima potrebnih za probavu hrane, ali i zbog patološke reakcije na neke uobičajeno prisutne tvari u hrani.

U praksi često dolazi do zabune u dijagnostici alergije i intolerancije na hranu. Prava alergija na hranu karakterizirana je prisutnošću IgE antitijela, a sve ostale hipersenzibilizacije ili negativne farmakološke reakcije na hranu mogu se smatrati intolerancijom.

1978. godine australski znanstvenici po prvi put u studiju uključuju pacijente kojima je iz prehrane isključena jedna ili više vrsta namirnica. Tada je postavljen temelj za borbu protiv prirodnih i umjetno dodanih sastojaka hrane, koji su prepoznati kao mogući uzročnici određenih simptoma i bolesti. 1995. godine Europska akademija za alergologiju i kliničku imunologiju preporučuje podjelu baziranu na patogenetskom mehanizmu. Od tada se sve netoksične reakcije na hranu dijele na alergije (imunološki mehanizam) i intoleranciju (bez imunoloških implikacija). 2003. godine komisija za reviziju nazivlja Svjetske alergološke organizacije izdaje novu nomenklaturu koja je usvojena na svjetskoj razini. Intolerancija na hranu se opisuje kao „nealergijska preosjetljivost“ na hranu, a u 10 reviziji Međunarodne klasifikacije bolesti iz 2007. godine se nalazi pod šifrom K90.4.

ŠTO JE INTOLERANCIJA NA HRANU?

Nealergijska hipersenzibilizacija na hranu je medicinski naziv za intoleranciju na hranu, a prije se nazivala pseudoalergijska reakcija. Ovakva zakašnjela reakcija organizma ne bi se trebala zamijeniti s imunim odgovorom koji se pojavljuje kod „klasične“ alergije na hranu.

Alergija na hranu je imunološka preosjetljivost koja se najčešće pojavljuje kao odgovor na proteine mlijeka, jaja, morskih plodova, školjki, soje, orašastih plodova, pšenice i kikirikija. Prave alergije su povezane sa stvaranjem „brzih“ IgE antitijela.

Nealergijska preosjetljivost (hipersenzibilizacija) na hranu je abnormalan fiziološki odgovor na hranu. Vrlo je teško otkriti koja hrana uzrokuje pojavu intolerancije jer u njoj sudjeluju „spora“ IgG antitijela. Krivac (hrana) i egzekutor (IgG antitijela) ne pojavljuju se u isto vrijeme. Intolerancija na hranu može uključivati farmakološki, metabolički i toksični odgovor na hranu ili komponente hrane:

-    Metaboličke reakcije na hranu uzrokovane su urođenom ili stečenom greškom u metabolizmu hranjivih tvari, kao što su diabetes melitus, deficit laktaze, fenilketonurija i favizam.

-    Farmakološke reakcije su općenito uzrokovane kemijskim tvarima niske molekulatne težine, bilo da se radi o prirodnim sastojcima hrane (saliciliati, amini...) ili umjetno dodanim tvarima (konzervansi, boje, emulgatori, poboljšivači okusa...). Ove tvari uzrokuju biokemijske nuspojave slične onima koje uzrokuju lijekovi.

-    Toksine u hranu oslobađaju bakterije ili su posljedica kontaminacije.

Eliminacijske dijete su korisna pomoć u dijagnozi alergija na hranu i farmakološki uzrokovane intolerancije, dok se metabolička intolerancija sigurno dokazuje jedino testom intolerancije na hranu.

KOJI SU ZNAKOVI I SIMPTOMI?

Hipersenzibilizacija na hranu koja nije posredovana IgE antitijelima (intolerancija na hranu) je  kronične naravi sa zamaskiranim simptomima te je teže dijagnosticirati od alergije. Simptomi intolerancije značajno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na krivi trag. IgE antitijela kod alergije stvaraju jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici, dok se kod intolerancije simptomi javljaju par sati do dva dana nakon uzimanja hrane ili pića.
Simptomi intolerancije na hranu:

·    Koža (osip, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne)
·    Respiratorni sustav (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj)
·    Probavni sustav (grčevi u trbuhu, vrijedovi u usnoj šupljini, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva)
·    Neurološki (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica)
·    Psihološki (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost kod djece)
·    Drugi (artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi, pretilost)

ŠTO ZNAMO O UZROCIMA?

Reakcije na kemijske komponente hrane su češće nego prava alergija na hranu. U većem broju slučajeva su uzrokovane različitim organskim tvarima koje su prirodni sastojak hrane, kako životinjskog, tako i biljnog porijekla, a rjeđe aditivima, konzervansima, bojama... I prirodni i umjetni sastojci hrane uzeti u dovoljnim količinama mogu uzrokovati štetne reakcije kod osjetljivih ljudi, a stupanj reakcije varira od čovjeka do čovjeka.
Intolerancija se javlja podjednako kod osoba kojima obiteljska anamneza bilježi ili ne bilježi alergijske reakcija. Simptomi se mogu javiti u bilo kojoj dobnoj skupini, sporo ili brzo. Okidač može biti virusna infekcija, bolest ili utjecaj zagađenog okoliša. Češće se javlja kod žena, vjerojatno zbog toga jer brojne tvari iz hrane oponašaju hormone karakteristične ženama.
Zanimljivi su rezultati studija u kojima se analizirala krv uzeta iz pupčane vrpce koji ukazuju da aktivacija i daljni razvoj tolerancije/intolerancije datiraju još iz prenatalnog doba. Još u maternici suočeni smo s opasnosti za razvoj osjetljivosti na hranu, a taj trend se nastavlja i tijekom ranog djetinjstva dok imuni sustav i probavna cijev još uvijek sazrijevaju.
Najvažniji uzrok intolerancije na hranu je enzimski defekt u probavnom sustavu, ali može biti i rezultat farmakološkog efekta vazoaktivnih amina prisutnih u hrani (npr.histamin). Najpoznatija intolerancija na ugljikohidrate, nepodnošljivost laktoze, rezultat je nedovoljne proizvodne enzima laktaze. Uslijed nedostatka laktaze nije moguće probaviti laktozu u mlijeku, ali ni u drugim mliječnim proizvodima. Celijakija (intolerancija glutena) rezultira oštećenjem resica tankog crijeva, te smanjenom sposobnosti apsorpcije vode i hrane.
Najrasprostranjeniji prirodni sastojak hrane koji je sposoban izazvati reakcije je salicilat, iako su i tartrazin i benzoična kiselina vrlo česti okidači. Benzoati i salicilati se nalaze u različitim vrstama hrane, uključujući voće, sokove, povrće, začine, ljekovito bilje, čaj, orašaste plodove, vino i kavu.
Hrana koja sadrži salicilate uključuje jabuku, agrume, jagode, rajčice i vino, dok su reakcije na čokoladu, sir, banane, avokado, ali i na vino i rajčice, vjerojatno povezane s aminima. Stoga ne iznenađuje da test intolerancija na hranu izdvaja više vrsta hrane, jer okidač za stvaranje IgG antitijela nije sastojak samo jedne namirnice. Kombinacija genetske raznolikosti, utjecaja okoliša, načina prehrane i životnih navika specifična je za svakog pojedinca te je i interpretacija testa intolerancije na hranu individualna. Koja količina i koja kombinacija namirnica čini donju granicu za pojavu simptoma također varira. Patološki slijed može pokrenuti litra mlijeka, ali i naizgled bezopasni kapučino.

Kako organizam reagira na sastojke hrane? Stvarajući antitijela koja se nakon probave ujedinjuju sa specifičnim antigenima hrane, formirajući imunokomplekse koji stvaraju mrežu tzv. «cirkulirajućih imunkompleksa». Posljedično, dolazi do stimulacije i drugih elemenata imunološkog sustava, izazivajući lokaliziranu upalu tkiva, koja se može manifestirati i povečanom propusnošću crijevne stijenke. Velika količina cirkulirajućih imunokompleksa može povećati koloidno-osmotski tlak krvne plazme što dovodi do zadržavanja veće količine tekućine izvan i unutar stanica. Posljedica je oštećenje različitih stanica i tkiva, ali i stvaranje edema s posljedicom povećanja tjelesne mase (pretilost).

KAKO DIJAGNOSTICIRAMO INTOLERANCIJU NA HRANU?

Detalji imunopatoloških mehanizama intolerancije svakim danom bivaju sve jasniji što omogućava razvoj visoko kvalitetnih i visoko specifičnih dijagnostičkih sredstava kao što je i test intolerancije na hranu kojim se određuje razina specifičnih IgG antitijela.

Dijagnoza se postavlja na temelju osobne i obiteljske anamneze te kožnih i seroloških testova kojima se eliminira ostale uzroke. Nakon eliminacije „pravih“ alergija na hranu te drugih mogućih uzroka pristupamo testu intolerancije na hranu. Ovim testom se dokazuje patološka prisutnost specifičnih IgG antitijala. Ova „spora“ antitijela nastaju nakon što je organizam u nekom sastojku hrane prepoznao „stranca“ (antigen) kojeg mora eliminirati iz svog teritorija. Što je „stranaca“ više to je mogućnost eliminacije manja i naša antitijela koja su „lisičinama“ povezana za antigene lutaju organizmom stvarajući probleme gdje god se zadrže u većem broju.

ŽIVOT S INTOLERANCIJOM - KAKO ELIMINIRATI SIMPTOME?

Kako je već istaknuto, simptomi nepodnošenja hrane su vrlo nespecifični i kronični uslijed čega i pacijent i liječnik zajedno lutaju u potrazi za uzrokom. Pišu se brojne uputnice, obilaze različiti specijalisti, recepti, gubi se vrijeme, opterećuje HZZO, a sve uzalud... Rješenje problema nam je pred očima, ali ipak skriveno u zdjelici juhe, šalici čaja ili kave, slasnoj mesnoj štruci, pašti posutoj parmezanom... Rezultati testa intolerancije na hranu namirnice (voće, povrće, meso, mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice, jezgričasto voće...) svrstavaju u četiri različite kategorije, ovisno o stupnju intolerancije, odnosno tolerancije na svaku od njih. U prvoj, inicijalnoj fazi liječenja, iz prehrane je potrebno izbaciti sve namirnice za koje se utvrdilo da postoji bilo koji stupanj intolerancije, dok u drugoj fazi (fazi održavanja) trajno izbjegavamo namirnice s visokim stupnjom intolerancije. Kao što simptomi nisu burni i ne dolaze naglo, tako se i njihova eliminacija očekuje tek za 4-6 tjedana. Pojedini jednostavni simptomi vezani za malfunkciju probavnog sustava, bez morfoloških promjena crijevne sluznice, se gube i ranije. Nemojte se iznenaditi ako rezultat promjenjene prehrane rezultira učestalim mokrenjem. Bubrezi napokon oslobođeni nepotrebnih imunokompleksa (antigen hrane – IgG antitijelo) mogu u cijelosti eliminirati višak tekućine iz organizma, što za posljedicu ima smanjenje edema, ali i tjelesne mase. Nema nadutosti, vjetrova i težine u trbuhu nakon svakog obroka.

Nakon što se organizam oslobodi suvišnih i štetnih cirkulirajućih imunokompleksa, imuni sustav postaje otporniji za borbu sa svakodnevnim opasnostima iz okoline (virusi, fizički i psihogeni stres, toksini iz okoliša...), ali i spreminiji oduprijeti se mutacijama stanica koje dovode do razvoja tumora. Važno je naglasiti da pri promjeni jelovnika uvijek trebamo uzeti u obzir zdravstveno stanje osobe, (osobito kronične bolesti), zanimanje, tjelesnu aktivnost (npr.sportaši), način života, genetski zapis (nutrigenomika) i na temelju tih spoznaja i rezultata testa intolerancije na hranu odvagati što ostaviti, a što izbaciti iz prehrane kako bi se održala metaboličaka ravnoteža i dostatna razina energije.

Kliknite za više informacija o testiranju intolerancije na hranu u Poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu

Intolerancija na proteine iz mliječnih proizvoda – principi prehrane

Mlijeko i mliječni proizvodi životinjskog podrijetla u ljudskoj su prehrani zastupljeni od davnina, a još je Hipokrat 450 p.n.e. prepoznao važnost sirutke kojoj je pripisao blagotvorna svojstva pri liječenju tuberkuloze...

Vidi više

Test intolerancije na hranu – što nakon testa?

Desetak je godina od kad smo počeli sa izradom testa intolerancije na hranu. Tijekom godina mijenjala su se saznanja o testu, o onome što intolerancija na hranu, kroz pozitivne promjene...

Vidi više

Testiranje intolerancije na hranu u poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu predstavlja zakašnjelu patološku reakciju u kojoj imunološki sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao stranu tvar te proizvodi povišenu količinu antitijela.Simptomi intolerancije na hranu variraju od osobe...

Vidi više

Kako testirati intoleranciju na hranu?

Termin dolaska u laboratorij Analiza možete dogovoriti uz preporuku liječnika ili nutricioniste, ali i samostalno ako sumnjate da uzrok Vaših zadravstvenih tegoba leži u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma...

Vidi više

Intolerancija na hranu i gubitak tjelesne težine

Jedan od glavih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina koja je rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U pojedinim ekstremnim situacijama svjedočili smo gubitku tjelesne težine od 15...

Vidi više

Prednosti testiranja intolerancije na hranu

Čim osjetimo glavobolju ili želučane tegobe mnogi od nas posežu za brzim rješenjem koje će naše simptome ukloniti te omogućiti nastavak normalnog života. Međutim ako simptomi perzistiraju, trajno posezanje za...

Vidi više

Intolerancija na hranu- Pitanja i odgovori

  Najčešće postavljana pitanja timu Analize!  Na koje se namirnice testira postojanje intolerancije na hranu u panelima koje nudi Analiza? Panel: 93 namirnice Mlijeko i mliječni proizvodi:kravlje mlijeko kozje mlijeko ovčje mlijeko jaje...

Vidi više

Što je intolerancija na hranu

Nakon jela naše tijelo, ili preciznije naš probavni sustav, probavlja hranu te je razgrađuje na masne kiseline, animokiseline i glukozu. Kada jedete hranu na koju ste intolerantni Vaš imuni sustav...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu sa pojavom migrene

Koliko nas je u životu izgovorilo rečenicu "Boli me glava!" ili još dramatičnije "Puca mi glava!". Ako se danima glavobolja ponavljala i nije popuštala ni uz lijekove bilo nam je...

Vidi više

Intolerancija na hranu i njen utjecaj na kronične bolesti

Test intolerancije na hranu ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Znanstvenim istraživanjem potvrðen je podatak da u prosjeku 73,4% pacijenata promjenom načina prehrane...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - novi vegetarijanski panel

Novi paneli testa intolerancije na hranu: 93, 125, 221 namirnica i posebni panel za vegeterijance. Iako je pojam nepodnošenja hrane još prije pet godina bio gotovo nepoznat, ne samo među hrvatskim...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - 2. dio

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih...

Vidi više

Obožavam čokoladu i capuccino, ali sam intolerantna na njih pa ih izbjegavam!

Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čisa mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce...

Vidi više

Klinička primjena testa intolerancije na hranu - pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela - intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu i sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju često postavljaju liječnici opće prakse. Predstavlja motorni poremećaj gastrointestinalnog trakta karakteriziran promjenama u evakuaciji stolice, abdominalnom boli i odsutnošću detektabilne organske...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - sve više znanstvenih radova na tu temu

Potaknuti pozitivnim, ali ponekad kliničarima i pomalo nerazjašnjivim efektima novog načina prehrane na kronične simptome ili bolesti, svjetski medicinski autoriteti su zadnjih godina pokrenuli i objavili brojne znanstvene radove na...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start