Intolerancija na hranu

Obožavam čokoladu i capuccino, ali sam intolerantna na njih pa ih izbjegavam!

 Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čisa mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce mi se uzlupalo i preplavio me osjećaj mučnine.

Znala sam da nije napadaj panike jer nisam osjećala nelagodu pa sam pomislila da sam sigurno pojela nešto pokvareno, ali to jutro sam popila samo cappucino. Gledajući se u zrcalo pitala sam se kako ću preživjeti ovu emisiju u živo. Hm, ne znam kako odradila sam ih dvije »ispričala je ona.

Svakodnevni životni ritam već pola godine su joj narušavali napadaji mučnine, grčevi u abdomenu i nesnosne glavobolje. Uvijek je te nepovezane simptome pripisivala nečem trećem.
Kad bi imala bolove u želucu ili trbuhu pripisivala bi ih crijevnoj virozi, kad je imala nesnosne glavobolje mislila bi da se previše iscrpljuje i da je nenaspavana, ali kako su problemi postajali sve učestaliji i jači počela se zabrinjavati.
Nakon TV showu-a otišla je sa obitelji na odmor, ali većinu vremena je provela osjećajući se kao stara čangrizava usjedjelica sa konstantnim glavoboljama, nadutošću, bolovima u trbuhu i promjenama raspoloženja.
Kada su se vratili kući odlućila se ozbiljnije pozabaviti sa svojim zdravstvenim stanjem. Odlučila je zakazati pregled kod svog liječnika, ali prisječajući se kroz šta je prolazila prije šest godina nakon trovanja hranom (nekoliko mjeseci uzaludnih pregleda, testova bez konkretne dijagnoze, osjećaja bespomoćnosti i očaja) ubrzo je odustala. Sjetila se da je na kraju tražila od svog lječnika da je pošalje gastroenterologu. Nakon pregleda zabranio joj je jesti pšenicu i pšenične proizvode jer da ljudi teže probavljaju ovu žitaricu, a pogotovo nakon trovanja tj. kad je funkcija probavnog sustava narušena. Prekonoći se stanje vidno popravilo i od tada ne konzumira pšenicu. Ipak odustala je od bilo kakve posjete liječniku.
Dok se lomila između odlaska i ne odlaska kod liječnika jednan od njezinih mnogobrojnih prijatelja koji je patio od intolerancije na hranu joj je spomenuo test intolerancije na hranu.
Bila je upoznata sa činjenicom da ga mnogi liječnici smatraju upitnim, ali 2007. godine je engleski Gornji dom donio odluku u kojoj se ovaj test koristi u dijagnosticiranju intolerancije na hranu.
Pomalo skeptična odlučila se testirati i rezultati su joj pokazali intoleranciju na bjelanjak i kakaovac, kao i vrlo visoku intoleranciju na kravlje mlijeko.
«Joj, ne mlijeko i kakaovac!!» tužno je zavapila dok su joj navirale misli i sjećanja kako su sve situacije u kojima je imala najgore napadaje povezane upravo sa konzumacijom ovih namirnica. Sjeća se kako je svaki godišnji odmor provodila u nesnosnim bolovima, a u isto vrijeme se opuštala ispijajući capuccino i časteći se velikim kuglama sladoleda.

Test intolerancije na hranu se razlikuje od alergije na hranu jer kod alergije tijelo stvara imunoglobuline E (IgE) kao odgovor na alergen dok se kod intolerancije na hranu stvaraju imunoglobulini G (IgG) na određene komponente u namirnicama. Alergijske reakcije se javljaju unutar nekoliko sati i dovoljne su minimalne količine alergena. Oko 2,5% populacije pati od alergija, a najčešće su na školjke i orašaste plodove. Intolerancija uzrokuje široki spektar simptoma (npr. ekcemi, glavobolje, mučnine, depresije, umor, otečeni zglobovi ...) i nije opasna za zdravlje, a oko 40% populacije pati od nje.

Nakon testa poznata glumica se htjela uvjeriti u njegovu vjerodostojnost (mislila je da su svi više- manje intolerantni na iste namirnice) pa je nagovorila i svog supruga na testiranje, ali on nije intolerantan na niti jednu namirnicu. Bila je pomalo ljubomorna.
U početku je mislila da će joj biti teško prilagoditi se novom režimu prehrane jer je njezina dnevna prehrana bazirana na mliječnim proizvodima (proizvode od kravljeg mlijeka zamjenila je kozjim..) početno odricanje i prilagodba nemaju cijenu u usporedbi sa svakodnevnicom bez bolova, grčeva i nesanica.

 Preneseno iz UK Daily Mail.

Kliknite za više informacija o testiranju intolerancije na hranu u Poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu

Test intolerancije na hranu – što nakon testa?

Desetak je godina od kad smo počeli sa izradom testa intolerancije na hranu. Tijekom godina mijenjala su se saznanja o testu, o onome što intolerancija na hranu, kroz pozitivne promjene...

Vidi više

Testiranje intolerancije na hranu u poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu predstavlja zakašnjelu patološku reakciju u kojoj imunološki sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao stranu tvar te proizvodi povišenu količinu antitijela.Simptomi intolerancije na hranu variraju od osobe...

Vidi više

Kako testirati intoleranciju na hranu?

Termin dolaska u laboratorij Analiza možete dogovoriti uz preporuku liječnika ili nutricioniste, ali i samostalno ako sumnjate da uzrok Vaših zadravstvenih tegoba leži u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma...

Vidi više

Intolerancija na hranu i gubitak tjelesne težine

Jedan od glavih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina koja je rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U pojedinim ekstremnim situacijama svjedočili smo gubitku tjelesne težine od 15...

Vidi više

Prednosti testiranja intolerancije na hranu

Čim osjetimo glavobolju ili želučane tegobe mnogi od nas posežu za brzim rješenjem koje će naše simptome ukloniti te omogućiti nastavak normalnog života. Međutim ako simptomi perzistiraju, trajno posezanje za...

Vidi više

Intolerancija na hranu- Pitanja i odgovori

  Najčešće postavljana pitanja timu Analize!  Na koje se namirnice testira postojanje intolerancije na hranu u panelima koje nudi Analiza? Panel: 93 namirnice Mlijeko i mliječni proizvodi:kravlje mlijeko kozje mlijeko ovčje mlijeko jaje...

Vidi više

Što je intolerancija na hranu

Nakon jela naše tijelo, ili preciznije naš probavni sustav, probavlja hranu te je razgrađuje na masne kiseline, animokiseline i glukozu. Kada jedete hranu na koju ste intolerantni Vaš imuni sustav...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu sa pojavom migrene

Koliko nas je u životu izgovorilo rečenicu "Boli me glava!" ili još dramatičnije "Puca mi glava!". Ako se danima glavobolja ponavljala i nije popuštala ni uz lijekove bilo nam je...

Vidi više

Intolerancija na hranu i njen utjecaj na kronične bolesti

Test intolerancije na hranu ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Znanstvenim istraživanjem potvrðen je podatak da u prosjeku 73,4% pacijenata promjenom načina prehrane...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - novi vegetarijanski panel

Novi paneli testa intolerancije na hranu: 93, 125, 221 namirnica i posebni panel za vegeterijance. Iako je pojam nepodnošenja hrane još prije pet godina bio gotovo nepoznat, ne samo među hrvatskim...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - 2. dio

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih...

Vidi više

Obožavam čokoladu i capuccino, ali sam intolerantna na njih pa ih izbjegavam!

Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čisa mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce...

Vidi više

Klinička primjena testa intolerancije na hranu - pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela - intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu i sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju često postavljaju liječnici opće prakse. Predstavlja motorni poremećaj gastrointestinalnog trakta karakteriziran promjenama u evakuaciji stolice, abdominalnom boli i odsutnošću detektabilne organske...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - sve više znanstvenih radova na tu temu

Potaknuti pozitivnim, ali ponekad kliničarima i pomalo nerazjašnjivim efektima novog načina prehrane na kronične simptome ili bolesti, svjetski medicinski autoriteti su zadnjih godina pokrenuli i objavili brojne znanstvene radove na...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start