Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu i njen utjecaj na kronične bolesti

Test intolerancije na hranu ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Znanstvenim istraživanjem potvrðen je podatak da u prosjeku 73,4% pacijenata promjenom načina prehrane i pridržavanjem naputaka dobivenim od strane liječnika i nutricioniste, pokazuje značajno poboljšanje zdravstvenog stanja.

Ne prođe niti jedan dan a da nas ponešto ne zaboli. Sve je u redu ako se radi o kratkotrajnoj boli na koju najčešće zaboravimo. Međutim problem počinje kada se simptomi nastave ili se učestalije javljaju.

Prva stvar koju tad napravimo je posjet liječniku obiteljske medicine da u prvom koraku pokušamo riješiti svoje probleme. Na sreću, kod velikog broja osoba simptomi prođu bez lijekova, ali znatan broj pacijenta izađe iz ordinacija sa pregršt recepata, a među najpropisivanijim lijekovima su antibiotici, antiupalni lijekovi, antidepresivi, te lijekovi za smanjenje bola. Ti lijekovi donose samo trenutno rješenje i olakšanje, a nastavak uzimanja često rezultira oštećenjem pojedinih organa.

Kako klasična zapadnjačka medicina često i ne donosi rješenje problema, svjedoci smo da pristupu «alternativnijim» oblicima liječenja, a jedan od najpoznatijih oblika liječenja je promjena načina prehrane.

Promatrajući ono što njegovi pacijenti rade, doktor Mike C. Matthews pokušao je na znanstvenoj razini dokazati pozitivno razmišljanje svojih pacijenata, te se u tu svrhu poslužio intolerancije na hranu (određivanje imunoglobulina IgG na komponente hrane).

U istraživanje je uključeno 2567 osoba koje su dale pisani pristanak za uključivanje u program.

Osnovna pitanja na koje je doktor Matthews želio dobiti odgovor su:

  • Koji su najčešći simptomi koji muče pacijente?
  • Jesu li ta stanja trajna ili već godinama muče pacijente?
  • Koje su to namirnice «opasne» po zdravlje?
  • Što pacijenti rade sa dobivenim nalazima?
  • Koliko poboljšanje su osjetili nakon testa intolerancije na hranu?
  • Koliko brzo su počeli osjećati poboljšanje?
  • Jesu li pojedine grupe pacijenata osjetili veća poboljšanja od drugih?
  • Ima li značajnijih razlika između pojedinih dobnih i spolnih grupa?

Osnovni simptomi, prijavljeni od strane testiranih osoba možemo podijeliti u šest skupina:

Medicinska grupa simptoma Opis problema Zastupljenost
Dermatološki problemi akne, ekcem, svrbež, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza, 15,7%
Gastrointestinalni problemi abdominalna bol, napuhnutost, opstipacija, dijarea, gubitak apetita, mučnina, grčevi, problemi sa tjelesnom težinom 44,1 %
Mišićno – koštani problemi artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi 6,8%
Neurološki problemi vrtoglavica, glavobolja, migrena, multipla skleroza, tenzijska glavobolja 11,9 %
Psihološki problemi anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, panični napadaji, napetost 8,5%
Respiratorni problemi poteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, začepljenost uha, šum u uhu 10%

Prosječna dob pacijenta bila je 54 godine. Od svih pacijenta dvije trećine (68,7%) od svojih simptoma pati više od 3 godine, a 33,1 % pacijenta bolovalo je više od 10 godina. Zapanjujuća je činjenica da približno 50 % djece uključenih u istraživanje, boluje više od 3 godine.

Rezultati koji su dobiveni nakon provedenog testa intolerancije na 93 namirnice, pokazuju da: kravlje mlijeko, jaja, badem, ječam, tvrda i meka pšenica, riža, raž, soja, kvasci, kikiriki, kola… spadaju u skupinu potencijalno opasnih namirnica koje uzrokuju i pogoršavaju simptome.

Činjenica koja uvijek zabrinjava liječnike je suradnja pacijenta nakon propisane terapije i osobni angažman u provedbi dobivenih naputaka, bez obzira o kojem se obliku liječenja radilo. Ovo istraživanje je potvrdilo da se čak 97 % pacijenata pridržavalo testa, a čak 64 % ga je u cijelosti pratilo.

Ipak ono što je krajnji cilj ovog istraživanja je dokazivanje poboljšanja i u kojem vremenskom periodu je ono nastupilo. Rezultati ukazuju da 79,2 % pacijenata koji su se rigorozno pridržavali novog plana prehrane pokazuju poboljšanje, dok je kod 66,9 % osoba koje su nisu striktno pridržavale dobivenih instrukcija, evidentirano poboljšanje.

U prosjeku 73,4 % pacijenta pokazalo je značajno poboljšanje što je za svaki test i istraživanje izrazito značajan postotak.

Zanimljiv podatak je da 53,7 % pacijenata poboljšanje osjeća unutar 20 dana od promjene režima prehrane, dok razlika u poboljšanju među dobnim i spolnim skupinama, ali i među grupama simptoma, nije značajna.

Istraživanje je u cijelosti dalo odgovore na sva postavljena pitanja, a glavni zaključak je da test intolerancija ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Jako dobre rezultate su imali pacijenti koji su slijedili upute liječnika ili nutricionista, te su oni osjetili i najbrža i najveća poboljšanja.

Ovi podaci liječnike i pacijente ohrabruju da barem u počecima rješavanja pojedinačnih tegoba posegnu za jednostavnijim pristupom liječenja kao što je test intolerancije na hranu, jer za lijekove u većini slučajeva ipak postoji vrijeme odgode.

Ovaj tekst baziran je na sažetku rada dr Mike C Matthews: Food intolerance and its impact on chronic disease

Pripremila:

Silvana Mišković, dr.med.

Kliknite za više informacija o testiranju intolerancije na hranu u Poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu

Test intolerancije na hranu – što nakon testa?

Desetak je godina od kad smo počeli sa izradom testa intolerancije na hranu. Tijekom godina mijenjala su se saznanja o testu, o onome što intolerancija na hranu, kroz pozitivne promjene...

Vidi više

Testiranje intolerancije na hranu u poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu predstavlja zakašnjelu patološku reakciju u kojoj imunološki sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao stranu tvar te proizvodi povišenu količinu antitijela.Simptomi intolerancije na hranu variraju od osobe...

Vidi više

Kako testirati intoleranciju na hranu?

Termin dolaska u laboratorij Analiza možete dogovoriti uz preporuku liječnika ili nutricioniste, ali i samostalno ako sumnjate da uzrok Vaših zadravstvenih tegoba leži u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma...

Vidi više

Intolerancija na hranu i gubitak tjelesne težine

Jedan od glavih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina koja je rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U pojedinim ekstremnim situacijama svjedočili smo gubitku tjelesne težine od 15...

Vidi više

Prednosti testiranja intolerancije na hranu

Čim osjetimo glavobolju ili želučane tegobe mnogi od nas posežu za brzim rješenjem koje će naše simptome ukloniti te omogućiti nastavak normalnog života. Međutim ako simptomi perzistiraju, trajno posezanje za...

Vidi više

Intolerancija na hranu- Pitanja i odgovori

  Najčešće postavljana pitanja timu Analize!  Na koje se namirnice testira postojanje intolerancije na hranu u panelima koje nudi Analiza? Panel: 93 namirnice Mlijeko i mliječni proizvodi:kravlje mlijeko kozje mlijeko ovčje mlijeko jaje...

Vidi više

Što je intolerancija na hranu

Nakon jela naše tijelo, ili preciznije naš probavni sustav, probavlja hranu te je razgrađuje na masne kiseline, animokiseline i glukozu. Kada jedete hranu na koju ste intolerantni Vaš imuni sustav...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu sa pojavom migrene

Koliko nas je u životu izgovorilo rečenicu "Boli me glava!" ili još dramatičnije "Puca mi glava!". Ako se danima glavobolja ponavljala i nije popuštala ni uz lijekove bilo nam je...

Vidi više

Intolerancija na hranu i njen utjecaj na kronične bolesti

Test intolerancije na hranu ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Znanstvenim istraživanjem potvrðen je podatak da u prosjeku 73,4% pacijenata promjenom načina prehrane...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - novi vegetarijanski panel

Novi paneli testa intolerancije na hranu: 93, 125, 221 namirnica i posebni panel za vegeterijance. Iako je pojam nepodnošenja hrane još prije pet godina bio gotovo nepoznat, ne samo među hrvatskim...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - 2. dio

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih...

Vidi više

Obožavam čokoladu i capuccino, ali sam intolerantna na njih pa ih izbjegavam!

Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čisa mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce...

Vidi više

Klinička primjena testa intolerancije na hranu - pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela - intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu i sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju često postavljaju liječnici opće prakse. Predstavlja motorni poremećaj gastrointestinalnog trakta karakteriziran promjenama u evakuaciji stolice, abdominalnom boli i odsutnošću detektabilne organske...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - sve više znanstvenih radova na tu temu

Potaknuti pozitivnim, ali ponekad kliničarima i pomalo nerazjašnjivim efektima novog načina prehrane na kronične simptome ili bolesti, svjetski medicinski autoriteti su zadnjih godina pokrenuli i objavili brojne znanstvene radove na...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start