Intolerancija na hranu

Klinička primjena testa intolerancije na hranu - pregledni članak

TEST INTOLERANCIJE NA HRANU

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica, mjesto ulaska energije i hranjivih tvari.

Ulogu gastrointestinalnog sustava možemo prikazati kroz:

  • probavu hrane,
  • apsorbiranje sitnih dijelova hrane potrebne za stvaranje energije,
  • pomoću transportnih proteina prenosi hranjive tvari u krvotok (npr. vitamini i minerali),
  • kemijsku detoksifikaciju tijela, te
  • posjedovanje imunoglobulina i antitijela koji djeluju kao prva linija obrane od infekcije.

Crijevna sluznica ni u normalnim uvjetima ne predstavlja jedinstvenu cjelinu. Male količine molekula različitih veličina i karakteristika prolaze cjelovitim epitelom pasivnim i aktivnim mehanizmom. Put transporta ovisi u prvom redu od veličine molekule, tako da velike molekule koriste međustanične prolaze ili bivaju «uvučene» u crijevnu sluznicu putem endocitoze. (1,2)

Osim osnovnih fizioloških procesa u crijevnoj barijeri zbivaju se i brojni imunološki procesi koji imaju zadatak isključivanja i razgradnje antigena te smanjenje njegove adherencije, penetracije i prijenosa. Nakon ulaska antigena u lumen crijeva, imuno predočavajuća stanica točnije dendritička stanica ga prihvaća, obrađuje i ispoljava na svojoj površini u sklopu antigena tkivne histokompatibilnosti, te se pokreće imunološki slijed: od T limfocita do njegove podijele u TH1 i TH 2 pomoćničke limfocite. U tom procesu značajnu ulogu imaju interleukini, u ovom slučaju TGF beta (transforming growth factor ) koji predstavlja ključnu molekulu u sintezi imunoglobulina A, ključnog antitijela za održavanje cjelovitosti crijevne barijere ali i ostalih sluznica ljudskog tijela.

U određenim okolnostima, kao npr. za vrijeme metaboličkog stresa, infekcija, miran suživot kroz crijevnu barijeru biva poremećen i razvija se upalni odgovor, što djeluje na crijevnu permeabilnost koja se povećava te je veći transport antigena kroz nju. Upalni proces narušava funkciju glatke muskulature, enteričkih živčanih vlakana a vremenom su zahvaćeni i dublji neuromuskularni slojevi. Dolazi do razvoja «sindroma probušenog crijeva» koje rezultira povećanjem transporta antigena i stimulacije IgG antitijela. (4,5)

Netko bi mogao pomisliti da je više – bolje. Dobivamo više aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, minerala, vitamina… Zabluda! Za njihov transport su potrebni nosači/ proteini koji su sastavni dio crijevne stjenke te su i oni kod ovog poremećaja uništeni. Rezultat je – u najboljem slučaju - manjak minerala i vitamina.

Laboratorijsko testiranje crijevne propusnosti je široko dostupno, a najčešće se koristi laktuloza / manotol test. Manitol i laktuloza su vodotopive molekule koje naše tijelo ne može iskoristiti ili metabolizirati. Različite su veličine i težine te im je stoga i nivo apsorpcije različit. Manitol zbog svoje male dimenzije lagano apsorbira kroz stjenku crijeva zdravih ljudi, dok je apsorpcija velike molekule laktuloze izuzetno mala. Rezultat testa zdrave osobe pokazuje visok nivo manitola i nisku razinu laktuloze. Povišena vrijednost obaju šećera ukazuje na sindrom «probušenog crijeva» te je pretpostavka poremećene probave (malnutricija) svih hranjivih elemenata. Visoka razina laktuloze, s niskom razinom manitola opisana je kod celijakije, Chronove bolesti i ulcerativnog kolitisa. (3)

Ako rezultat testa pokaže poremećaj crijevne propusnosti, dostupni su dodatni laboratorijski testovi u cilju preciznijeg dijagnosticiranja posljedica, ali i uzroka ovog poremećaja. Jedan od njih je i test intolerancije na hranu.

Test intolerancije na hranu određuje IgG antitijela, te se kao dijagnostičko sredstvo može koristiti kod utvrđivanju imunoloških reakcija tipa II, III. Premda su obje reakcije uvjetovane djelovanjem IgG antitijela, osnovna razlika između ovih imunoloških reakcija je lokalizacija antigena.
U reakciji tipa II antigen je dio stanične membrane, a u reakcijama tipa III antigen je otopljen u tjelesnim tekućinama.
Antitijela na proteine određene vrste hrane povezuju se sa specifičnim antigenima nakon probave istog, formirajući pri tom imunokomplekse koji stvaraju mrežu tzv. «cirkulirajućih imunkompleksa». Kod česte konzumacije hrane na koju postoji intolerancija, dolazi do stimulacije i drugih elemenata imunološkog sustava, izaziva se lokalizirana upala tkiva, a u teškim slučajevima i vaskulitis.
Perzistencija i količina cirkulirajućih imunokompleksa može povećati koloidno-osmotski tlak krvne plazme i u kapilarama bubrežnih glomerula, smanjujući glomerularno filtriranje. osljedica je zadržavanje tekućine što rezultira pojavom edema, prvenstveno ekstracelularno, iako u teškim slučajevima dolazi do nakupljanja tekućine i unutar stanica.

 

KLINIČKA PRIMJENA TESTA INTOLERANCIJE NA HRANU

Klasična zapadnjačka medicina ponekad ne dovodi do rješenja stanja i bolesti, pa smo svakodnevno svjedoci sve većem pristupu «alternativnim» oblicima liječenja, a jedan od najpoznatijih oblika liječenja je promjena načina prehrane.

O problemu utjecaja hrane većinom se pričalo u odabranim krugovima ili su liječnici o njemu saznavali uzimanjem anamnestičkih podataka od pacijenata.
Upravo svjestan činjenice da nedostaju znanstveni podaci o utjecaju hrane, doktor Mike C. Matthews iskoristio je test intolerancije na hranu (određivanje imunoglobulina IgG na komponente hrane) da bi dokazao pozitivno razmišljanje svojih pacijenata. (6)

Medicinska grupa simptoma Opis problema Zastupljenost
Dermatološki problemi akne, ekcem, svrbež, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza, 15,7%
Gastrointestinalni problemi abdominalna bol, napuhnutost, opstipacija, dijarea, gubitak apetita, mučnina, grčevi, problemi sa tjelesnom težinom 44,1 %
Mišićno – koštani problemi artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi 6,8%
Neurološki problemi vrtoglavica, glavobolja, migrena, multipla skleroza, tenzijska glavobolja 11,9 %
Psihološki problemi anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, panični napadaji, napetost 8,5%
Respiratorni problemi poteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, začepljenost uha, šum u uhu 10%

Rezultati koji su dobiveni nakon provedenog testa intolerancije na 93 namirnice pokazuju da: kravlje mlijeko, jaja, badem, ječam, tvrda i meka pšenica, riža, raž, soja, kvasci, kikiriki, kola… pripadaju u skupinu potencijalno opasnih namirnica koje uzrokuju i pogoršavaju simptome.
Rezultati njegovog istraživanja ukazuju da 79, 2 % pacijenata koji su se rigorozno pridržavali novog plana prehrane pokazuju poboljšanje, dok je kod 66,9 % osoba koje se nisu decidirano držale uputa, također zabilježeno poboljšanje.
U prosjeku 73,4 % pacijenta pokazalo je značajno poboljšanje(6)!

Premda je ovo istraživanje bilo presjek kroz najčešće simptome koji se javljaju kod pacijenata, zanimljiva su i pojedinačna istraživanja najčešće opisanih bolesti: migrene, iritabilnog kolona, atopijskog dermatitisa.

Prospektivna studija Reesa, Watsona i drugih autora uzela je u razmatranje i utjecaj IgG –a na pojavu migrene (imunološka teorija), uz ideju o direktnom i kemijskom djelovanju hrane na razvoj migrenskog napada.
Sa kemijskog stajališta komponente hrane mogu isprovocirati otpuštanje serotonina ili noradrenalina pod čijim utjecajima nastaje vazokonstrikcija ili vazodilatacija krvnih žila. Ista reakcija dobiva se i direktnim utjecajem kroz stimulaciju trigeminalnih ganglija, moždanog debla ili neuralnih kortikalnih putova.
Imunološka teorija još je kompleksnija. Razmatrala su se dva moguća mehanizma: utjecaj imunoglobulina IgE (klasična alergija koja se javlja odmah po konzumaciji hrane) ili imunoglobulina IgG (intolerancija na hranu – odgođena alergijska reakcija koja se javlja i do 120 sati nakon konzumiranja hrane). Vrlo brzo se uočava da utjecaj IgE nema posebnog značenja u razvitku migrene, pa su ovi autori primijenili test intolerancije na hranu.
Nakon dobivenih rezultata pacijenti su podvrgnuti promijenjenom režimu prehrane koji se temeljio na individualnom testu intolerancije.
30 % osoba nakon mjesec dana osjetilo je poboljšanje dok je još 40 % pacijenata imalo poboljšanje nakon 2 mjeseca pridržavanja plana. Važan podatak predstavlja postotak od 60 % pacijenta kod kojih su se vratili simptomi u istom intenzitetu, nakon što su vratili u prehranu namirnice koje su im po testu intolerancije bile zabranjene. (7)

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju često postavljaju liječnici opće prakse.
Čak 20% populacije boluje od ovog poremećaja, od toga čak 75% žena. Dva su moguća razloga za ovu razliku u učestalosti po spolovima: simptomi su često povezani s menstruacijom i trudnoćom i žene su sklonije potražiti liječničku pomoć u usporedbi s muškom populacijom. Značaj ovog poremećaja je u povezanosti sindroma iritabilnog crijeva sa simptomima mialgije, kroničnog umora, dismenoreje, depresije, tjeskobe, urinarnih poremećaja…
Bolest se najčešće javlja (50% slučajeva) u dobi između 30 i 50 godine života.

Klasični simptomi su:

  • bolovi u trbuhu zbog spazma tankog i debelog crijeva; bol je vrlo često lokalizirana, u većini slučajeva, u lijevom donjem kvadrantu, a može imati karakter od probadajuće do grčevite, nelokalizirane
  • opstipacija i/ili proljev
  • nadutost

Atkinson i suradnici proveli su istraživanje je trajalo 12 tjedana, a 150 pacijenata bilo je podijeljeno u dvije skupine po 75 pacijenata. Prva grupa bila je na takozvanoj «lažnoj dijeti» sastavljenoj od namirnica koje najčešće osobe isključuju iz prehrane jer smatraju da im to isključivanje pomaže u terapiji sindroma, a druga skupina pacijenata provodila je «pravu dijetu» baziranu na nalazu IgG antitijela na antigene hrane, odnosno pridržavali su se svog individualnog testa intolerancije.

Zaključak nakon 12 tjedana: u grupi pacijenata koji su se pridržavali testa intolerancije došlo je do značajnijeg poboljšanja odnosno gubitka simptoma iritabilnog crijeva, a uočilo se i poboljšanje kvalitete života. Simptomi depresije i anksioznosti koji često prate ovaj sindrom, umanjeni su u odnosu na grupu sa «lažnom prehranom» (4).

Atopijski dermatitis: kronično perzistirajući ili kronično ponavljajući dermatitis praćen svrbežom sa tipičnom morfologijom i distribucijom.

Atopična djeca nakon dodira sa antigenom reagiraju selektivnom hiperprodukcijom reaginskih protutijela izotipa IgE, čime antigeni za to dijete postaju specifični alergeni. Treba znati da i neatopična djeca stvaraju imunoglobulin IgE ali samo protiv određenih antigena kao što su višestanični paraziti.
Upravo ta selektivna hiperprodukcija imunoglobulina IgE čini razliku između atopične i neatopične djece.
Dugo vremena osnovni mehanizam atopije bio je jasan, ali novija istraživanja pokazuju da imunoglobulin IgG ima važne reakcije prema hrani, posebice njegove dvije subklase: IgG 1 i IgG 4. Porast razine IgG1 i IgG 4 antitijela protiv alergena iz hrane primjećen je kod osoba sa atopijskim dermatitisom, a djeca i odrasli sa upalnom bolesti crijeva također pokazuju povišene razine IgG 4 antitijela. Postoje i indikacije da atopične osobe imaju reducirani kapacitet supresije određenih imunoloških odgovora na inhalacijske i nutritivne alergene.
Mehanizam nastanka atopije puno je kompleksniji i bazira se na posebnoj regulaciji imunoglobulina Ig E i IgG4 antitijela putem IL – 4, te posebnom odnosu IgE / IgG4 kod atopičara i neatopičnih osoba.
Ove činjenice iskoristili su Duchen K., Einarsson R. i ostali u istraživanju razvoja imunoglobulina IgG1 i IgG4 na laktoglobulin i ovoalbumin.

Kako proteini iz hrane predstavljaju najvažnije alergene u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi pratio se razvoj IgG1 i IgG4 na laktoglobulin i ovalbumin u prvih sedam godina života, te se pratila korelacija njihovih razina i pojavnosti atopijskih bolesti.

U istraživanje je bilo uključeno 36 djevojčica.

Rezultati istraživanja su iznenađujući:
IgG1 na laktoglobulin raste od trećeg mjeseca života dok svoj vrhunac doživljava sa prvom godinom, IgG4 na laktoglobulin razvija se kasnije i svoj vrhunac doživljava sa drugom godinom života.
IgG1 na ovoalbumin doživljava vrhunac sa drugom godinom života, dok igG4 vrhunac doživljava u četvrtoj godini života.
Niže prevalencija IgG1 i IgG4 na ovoalbumin u odnosu na laktoglobulin može se objasniti kroz činjenicu kasnijeg uvođenja jaja u prehranu djeteta jer se kravlje mlijeko u prosjeku uvodi sa četiri-pet mjeseci života, a jaja od osmog do 12 mjeseca života.
Iz ovog proizlazi da zakašnjeli IgG4 odgovor je dio prirodnog imunološkog sustava na produženo izlaganje antigenu.
Zaključak samog istraživanja je da rani IgG1 i kasni IgG4 odgovor na dva alergena iz hrane: beta-laktoglobulin i ovoalbumin je zajednički tijekom prvih godina života. Razina je slična kod atopične i neatopične djece do četvrte godine života, a u godinama koje slijede njihova razina pada kod neatopičara zahvaljujući kvalitetnom sazrijevanju imunološkog sustava. Kod atopične djece imunološki sustav ostao je i dalje usmjeren prema hiperprodukciji imunoglobulina E i neadekvatnom odnosu igG4 i IgE kroz djelovanje IL-4. (8)

Osim ovih bolesti, test intolerancije na hranu pokazuje i pozitivan utjecaj kod smanjenja tjelesne težine, jer se u reakciji tipa III formiraju cirkulirajući imunokompleksi antigen-antitijelo koji povećavaju onkotski tlak krvi. Povećani tlak posljedično uzrokuje zadržavanje vode i posljedično tome dolazi do povećanja tjelesne težine. Ako ova saznanja primijenimo u kliničkoj praksi, izbacivanjem iz prehrane one vrste hrane čiji proteini izazivaju produkciju IgG antitijela dovodimo do smanjenja broja cirkulirajućih imunokompleksa, smanjenja onkotskog tlaka te eliminiramo vodu. Eliminacijom tekućine dolazi do smanjenja edema te redukcije tjelesne težine. Ovaj pristup je u nekim slučajevima dao spektakularne rezultate s gubitkom težine čak od 10 kg u mjesec dana, te istovremenom eliminacijom popratnih poremećaja kao što su: upala, bol i ukočenost zglobova. Napominjemo da će gubitak težine, nakon izbacivanja iz prehrane hrane na čije se proteine javlja alergija posredovana IgG-om, nastupiti prvenstveno kod gojaznosti uzrokovane zadržavanjem tekućine u tkivima.
Dakle, kod gojaznih osoba koje ne reagiraju na uobičajene tretmane mršavljenja, smanjenje tjelesne težine je postignuto eliminacijom iz prehrane one namirnice na koju je utvrđena visoka osjetljivost.

Ovo je samo mali dio pozitivnih utjecaja intolerancije na hranu, jer razmatrajući njezinu podlogu kroz antitijela IgG klase, dokazuje se primjena ovog testa i kod pacijenata sa kroničnim, autoimunim bolestima, kao što su celijakija, Chronova bolest, ulcerozni kolitis i dr., jer eliminacijom hrane na koju je osoba intolerantna smanjuje se koncentracija imunih kompleksa koji oštećuju tkiva te dolazi do ublažavanja simptoma.

Rezultati dobiveni mjerenjem razine IgG-a na proteine hrane (screening test Poliklinike Analiza uključuje 93 različite namirnice) omogućuje nam da uz savjete liječnika i nutricioniste odaberemo odgovarajuću prehranu eliminacijom namirnica koje su testiranjem pokazale visoki stupanj intolerancije.

Kliknite za više informacija o testiranju intolerancije na hranu u Poliklinici Analiza

 

Reference:

1. Mouton G., AAMS. "Digestive ecosystem what are the good foods". London, sept. 2003.
2.S. Pascual, J. Martínez, y M. Pérez-Moreno. La barrera intestinal: trastornos funcionales en enfermedades digestivas y extradigestivas. Gastroenterol Hepatol (2001) 24: 256-267.
3. M.A. van Nieuwenhoven, B.J. Geerling, N.E.P. Deutz, F. Broouns, R.J.M. Brummer. The sensitivity of the lactulose/rhamnose gut permeability test Eu J of Clinical Investigation (1999) 29: 160 - 165.
4. W. Atkinson, T. A. Sheldon, N. Shaat i P.J. Wharwell: Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrom: a randomised controlled trial
5. E. Isolauri, S. Rautava, M. Kalliomaki: Food alergy in irritable bowel syndrome: new facts and old fallacies.
6. Mike C Matthews: Food intolerance and its impact on chronic disease
7. Trevor Reese, David Watson and others: A prospective audit of food intolerance among migraine patients in primary care clinical practice
8. K. Duchen MD, R. Einarsson PhD, E. Grodzinsky PhD, G. Hattevig MD, PhD and B. Bjorksten MD i PhD: Development od IgG1 and IgG4 antibodies against Beta-laktoglobulin and ovalbumin in healthy and atopic children.

Intolerancija na hranu

Test intolerancije na hranu – što nakon testa?

Desetak je godina od kad smo počeli sa izradom testa intolerancije na hranu. Tijekom godina mijenjala su se saznanja o testu, o onome što intolerancija na hranu, kroz pozitivne promjene...

Vidi više

Testiranje intolerancije na hranu u poliklinici Analiza

Intolerancija na hranu predstavlja zakašnjelu patološku reakciju u kojoj imunološki sustav prepoznaje karakteristične proteine određene namirnice kao stranu tvar te proizvodi povišenu količinu antitijela.Simptomi intolerancije na hranu variraju od osobe...

Vidi više

Kako testirati intoleranciju na hranu?

Termin dolaska u laboratorij Analiza možete dogovoriti uz preporuku liječnika ili nutricioniste, ali i samostalno ako sumnjate da uzrok Vaših zadravstvenih tegoba leži u intoleranciji na hranu. Neki od simptoma...

Vidi više

Intolerancija na hranu i gubitak tjelesne težine

Jedan od glavih problema koje naši pacijenti imaju je prekomjerna tjelesna težina koja je rezultat nekontrolirane intolerancije na hranu. U pojedinim ekstremnim situacijama svjedočili smo gubitku tjelesne težine od 15...

Vidi više

Prednosti testiranja intolerancije na hranu

Čim osjetimo glavobolju ili želučane tegobe mnogi od nas posežu za brzim rješenjem koje će naše simptome ukloniti te omogućiti nastavak normalnog života. Međutim ako simptomi perzistiraju, trajno posezanje za...

Vidi više

Intolerancija na hranu- Pitanja i odgovori

  Najčešće postavljana pitanja timu Analize!  Na koje se namirnice testira postojanje intolerancije na hranu u panelima koje nudi Analiza? Panel: 93 namirnice Mlijeko i mliječni proizvodi:kravlje mlijeko kozje mlijeko ovčje mlijeko jaje...

Vidi više

Što je intolerancija na hranu

Nakon jela naše tijelo, ili preciznije naš probavni sustav, probavlja hranu te je razgrađuje na masne kiseline, animokiseline i glukozu. Kada jedete hranu na koju ste intolerantni Vaš imuni sustav...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu sa pojavom migrene

Koliko nas je u životu izgovorilo rečenicu "Boli me glava!" ili još dramatičnije "Puca mi glava!". Ako se danima glavobolja ponavljala i nije popuštala ni uz lijekove bilo nam je...

Vidi više

Intolerancija na hranu i njen utjecaj na kronične bolesti

Test intolerancije na hranu ima pozitivan efekt na poboljšanje simptoma kod pacijenta koji pate od kroničnih bolesti. Znanstvenim istraživanjem potvrðen je podatak da u prosjeku 73,4% pacijenata promjenom načina prehrane...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - novi vegetarijanski panel

Novi paneli testa intolerancije na hranu: 93, 125, 221 namirnica i posebni panel za vegeterijance. Iako je pojam nepodnošenja hrane još prije pet godina bio gotovo nepoznat, ne samo među hrvatskim...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - 2. dio

Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani. Uzrokuje niz simptoma u jednom ili više organa i organskih...

Vidi više

Obožavam čokoladu i capuccino, ali sam intolerantna na njih pa ih izbjegavam!

Dok je čekala nastup u jednoj dnevnoj emisiji poznata engleska glumica Fay Ripley osjetila je smetnje. »Odjedanput, iz čisa mira oblio me hladan znoj, ruke su mi se tresle, srce...

Vidi više

Klinička primjena testa intolerancije na hranu - pregledni članak

Za normalnu funkciju gastrointestinalnog trakta neophodna je zdrava crijevna sluznica. Bolesno crijevo znači i bolest tijela - intolerancija na hranu, kemijska osjetljivost i progresivna alergija samo su dio problema koje...

Vidi više

Povezanost intolerancije na hranu i sindroma iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća dijagnoza iz gastroenterologije koju često postavljaju liječnici opće prakse. Predstavlja motorni poremećaj gastrointestinalnog trakta karakteriziran promjenama u evakuaciji stolice, abdominalnom boli i odsutnošću detektabilne organske...

Vidi više

Test intolerancije na hranu - sve više znanstvenih radova na tu temu

Potaknuti pozitivnim, ali ponekad kliničarima i pomalo nerazjašnjivim efektima novog načina prehrane na kronične simptome ili bolesti, svjetski medicinski autoriteti su zadnjih godina pokrenuli i objavili brojne znanstvene radove na...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start