Genetski testovi

Intervju - Povezanost hrane i genetike


 

Intervju - Mr. Pharm. Marin Bosotina

Naslov: Povezanost hrane i genetike

 

 

 

 

 

Promicanje medicinskih postupaka koji optimalno podižu kvalitetu života, tjelesno i duševno zdravlje, dugovječnost te postupaka koji usporavaju starenje, ublažavaju ili uklanjaju bolesti povezane sa starenjem i estetskom medicinom zadaća je Poliklinike Analiza i Hrvatske akademije za antiaging i estetsku medicinu čiji je predsjednik mr. pharm. Marin Bosotina, ugledni svjetski stručnjak i poznato ime u svijetu laboratorijske dijagnostike, kliničke kemije te antiaging medicine

 

 

Mr. Bosotina u travnju 2001. godine otvara polikliniku Analizu za urologiju i citologiju sa specijalističkim medicinsko-biokemijskim laboratorijem. Već etablirana u Splitu i poznata u cijeloj Hrvatskoj po suradnji s mnogim vrhunskim sportašima te imenima iz javnoga života, Poliklinika se nametnula kao vodeći laboratorij. Sa stalnom tendencijom proširenja, uz laboratorij u Splitu, otvorene su podružnice u svim većim gradovima Lijepe naše. Usto, splitska Poliklinika surađuje s laboratorijem Klinike Mayo u Rochesteru, laboratorijem Klinike Sabater-Tobella iz Barcelone, a u novije vrijeme i sa Europskim institutom za personaliziranu prevenciju kroz genetske testove iz Nice. ''Cilj nam je da čovjek svoj život proživi kvalitetno i da shvati da njegova aktivnost ne završava u pedesetoj ili šezdesetoj godini. Ipak se procesi biološkoga starenja mogu usporiti. Da bismo to postigli, moramo provoditi čitav niz preventivnih pregleda i dijagnostičkih postupaka kako bi ustanovili stanje organizma i na osnovu dobijenih rezultata, primjenili individualne korekcije, a s ciljem održanja organizma na određenim biokemijskim vrijednostima.'' pojašnjava mr. Bosotina.

 

Što je zapravo intolerancija na hranu i kako se razlikuje od alergija?

Upravo ovo pitanje objašnjava osnovnu razliku između intolerancije na hranu i alergije na hranu. Alergija se definira reakcijom imunoglobulina E (IgE) antitijela na proteine iz hrane, a manifestira se vrlo brzom pojavom simptoma. Npr. u roku od 10 do 15 min nakon konzumiranja jagoda kod osoba koje su alergične na njih dolazi do pojave simptoma: osip i svrbež kože ili suzenje očiju i bistar iscjedak iz nosa ili gušenje…

S druge je strane intolerancija na hranu definirana pojavom imunoglobulina G (IgG), antitijela na proteine iz hrane pri čemu nema brze pojave simptoma, nego oni dugo ostaju skriveni, a njihovu pojavu osoba doživljava kao čudne, neobjašnjive manifestacije koje su se odjednom počele događati npr. učestale glavobolje, depresije, nadutost, porast tjelesne težine, ukočenost i bol zglobova...

 

Koji se problemi mogu sakriti iza intolerancije na hranu?

Simptomi intolerancije na hranu su vrlo raznoliki, a mogu se podijeliti u nekoliko grupa: gastrointestinalne tegobe (nadutost, grčevi u crijevima, zatvor, prolijevaste stolice, bolovi u želucu); dermatološke (akne, ekcemi, svrbež, psorijaza); psihološke (tjeskoba, anksioznost, depresija i hiperaktivnost kod djece); neurološke (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica); respiratorne (astma, rinitis, kronični nedijagnosticirani kašalj); ukočenost i bol u zglobovima i mišićima, porast tjelesne težine i neki drugi, rjeđi, simptomi.

 

Uz nekoliko laboratorija u EU, čast nam je istaknuti da je svojim radom i poliklinika Analiza dobila mogućnost samostalne izrade testa intolerancije na hranu

 

Zašto dolazi do porasta tjelesne težine kada konzumiramo namirnice koje nam ne odgovaraju?

Kod debljih osoba koje ne reagiraju na uobičajene tretmane mršavljenja, smanjenje tjelesne težine postignuto je eliminacijom iz prehrane onih namirnica na koje je utvrđena visoka osjetljivost jer se njihovom eliminacijom smanjuje koncentracija imunokompleksa koji se talože u tkivima, uklanja se upala, a kao posljedica dolazi do izbacivanja tekućine zadržane u tkivima i smanjenja tjelesne težine. Brojne niskokalorične dijete, uz poznati jo-jo efekt kojeg intolerancija nema, nisu u mogućnosti regulirati tjelesnu težinu. Mnoge dijete uključuju i povećani unos tekućine, što uz već prisutnu intoleranciju dodatno zadržava tekućinu, a tjelesna težina raste.

 

Kome biste savjetovali izradu testa?

Najbolje bi bilo kad bi se ovaj test napravio kao preventivni test, znači i prije pojave mogućih simptoma bolesti, a naravno da je preporuka i svim osobama koje su se prepoznale u navedenim simptomima.

 

Kako izgleda testiranje?

Uz nekoliko laboratorija u EU, čast nam je istaknuti da je svojim radom i poliklinika Analiza dobila mogućnost samostalne izrade testa intolerancije na hranu. Postupak testiranja vrlo je jednostavan. Nakon dogovora termina, pacijentima na raspolaganju stoji tim liječnika koji će s osobama popričati o njihovim razlozima testiranja, tegobama i eventualno pratećim stanjima. Nakon toga slijedi uzorkovanje 1 epruvete venske krvi. Nakon nekoliko dana pacijent se obavještava da je test gotov i ugovara mu se termin konzultacija s nutricionistom koje se mogu obaviti ili osobnim dolaskom ili telefonski ili elektronskim putem.

 

Postoji li minimalna dob za testiranje?

Da. Upravo zbog krajnjega sazrijevanja imunološkoga sustava djeci dopuštamo testiranje s trećom, četvrtom godinom života.

 

Otkriva li test i alergiju na hranu?

Ovim testom ne otkrivaju se alergije na hranu, premda eliminacijom namirnica na koje razvijamo intoleranciju dolazi do umirivanja imunološkoga sustava i, posljedično, do ublažavanja manifestacija, pogotovo kod kroničnih nedijagnosticiranih alergija.

Kako je danas sve više osoba koje se bore s različitim tipovima alergija, u poliklinici Analiza mislili smo i na ovu problematiku te smo u novije vrijeme uveli i klasične alergološke testove i to na prehrambene (jaja, mlijeko, pšenica, lješnjak, kikiriki, soja), ali i inhalacijske alergene (grinje, dlake psa i mačke, ambrozija, čempres).

 

Osim intolerancije na hranu koje se još pretrage mogu napraviti u vašoj poliklinici?

Mogu se pohvaliti da imamo široku paletu usluga. Uz klasične hematološke, biokemijske i imunološke pretrage u poliklinici Analiza može se napraviti i analiza minerala i toksičnih metala u kosi, analiza omega masnih kiselina u eritrocitima, testiranje na Candidu albicans kao dodatak testu intolerancije, zatim može se odrediti i razina homocisteina, markera kardiovaskularnog rizika, testovi na Crohnovu bolest, celijakiju, alergološki testovi, a posljednjih godinu dana radimo i genetske testove.

 

Spomenuli ste genetske testove, jesu li to testovi koji se rade u bolnicama?

Ne. To su testovi preventivnih genetskih pregleda

 

Možete li nam ''približiti'' te testove i objasniti ih?

Genetski testovi su samo nastavak našeg individulanog pristupa osobi, a vođeni smo idejom preventivnog pristupa zdravlju odnosno bolesti. Iz ovoga razloga ostvarena je suradnja s Europskim institutom za personaliziranu prevenciju i pacijentima ponudio mogućnost DNA testiranja metaboličkih i drugih rizičnih gena te interpretaciju rezultata u skladu s visokim medicinskim kriterijima a u svrhu odabira prevencijske strategije da bi se izbjegle greške koje nastaju kroz generalizirani pristup.

 

Kakvi se testovi nude?

Među testovima posebno mjesto zauzimaju standardni i napredni antiaging panel za muškarce i žene kroz koji se dobije presjek ljudskoga organizma od procesa detoksifikacije organizma preko metabolizma lipida, metabolizma kalcija i osteoporoze, stanja kardiovaskularnoga sustava te panel nutrigenomi i prehrana jer hrana je ipak važna svima. Važni su i specijalni genetski panel za sportaše, specijalni pulmonalni panel, specijalni panel za kardiovaskularni rizik, farmakogenomi i metabolizam lijekova, panel nadomjesne hormonalne terapije…

 

Genetski testovi su samo nastavak našega individulanog pristupa osobi, a vođeni smo idejom preventivnog pristupa zdravlju odnosno bolesti

 

Opet spominjete prehranu. Zar su hrana i genetika povezane?

Naravno i drago mi je što na ovo pitanje mogu potvrdno odgovoriti. Npr., nedavna istraživanja ukazuju da žene koje su nositelji Apo E4 alela imaju povećani rizik od razvoja osteopenije ili osteoporoze u odnosu prema ženama bez Apo E4 alela, također istraživanja ukazuju da uz  kalcij i vitamin D pozitivni preventivni efekt prema osteoporozi u svim dobima, imaju i ostali mikronutrijenti: vitamin C, vitamin K, magnezij i kalij, tako da  prehrana u kojoj postoji 5 obroka na voća i povrća može optimizirati unos mikronutrijenata važnih za zdravlje kostiju ili npr. sulfatna komponenta iz češnjaka pridonosi smanjenju relativnog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, moždanih udara, karcinoma, a sve je ovo povezano s GST metaboličkim putem.

 

Kako nam to može pomoći u očuvanju zdravlja?

Zahvaljujući genetskoj različitosti, naši procesi biotransformacije, detoksifikacije, kao i podložnost bolestima, značajno variraju od osobe do osobe. Upravo je zbog toga i naša mogućnost prilagodbe na okoliš različita. DNK testiranjem metaboličkih gena, kao i drugih rizičnih čimbenika, dobit ćemo podatke o našim navikama (uključujući životni stil), zadovoljava li prehrana i terapija lijekovima naše genetske zapise ili su potrebne neke promjene. Upravo te promjene životnih navika, fizičke aktivnosti, prehrane, korištenje dodatnih suplementacijskih sredstava, ali primjerice i kozmetičkih sredstava koje se individualno preporučuju pacijentima, mogu pomoći u prevenciji razvoja bolesti.

 

Što nakon izrade genetskoga testa?

Hvala Vam na ovom pitanju jer kroz njega dolazi do izražaja sve ono za što se   zalažem, a to je individualni obavezni razgovor sa osobom. Tisuće sam puta dosad vidio kako pacijenti dobivaju nalaze, ali ne znaju što bi s njima, obilaze od vrata do vrata, ali i dalje ostaju zbunjeni. Zato nakon dobivanja testa našim klijentima stoji na raspolaganju tim liječnika uključujući i genetičara koji će mu pomoći da shvati i u svom životu primijeni principe koji su savjetovani kroz genetske testove, ali i bilo koji drugi test izrađen u našoj poliklinici i to u vremenu koje klijentu najviše odgovara.

Ono što će Vam u splitskoj poliklinici Analiza pružiti, bez obzira koji test odabrali, individualni je pristup. Bez generaliziranja, dobit ćete rezultate koji će samo vama biti vodič kroz daljnji život. Suprotno svim razmišljanjima svako je tijelo, organizam ''priča'' za sebe i drugačije reagira na situaciju. A s precizno izrađenim nalazima, dobit ćete najbolju sliku svojega zdravstvenog stanja i savjete kako dalje.

 

priredila: Biba Salata

 

 

Genetski testovi

Zdravlje dojke sensor - Zdravlje dojke počinje sa svjesnošću

Naši geni mogu mnogo toga reći o nama. Primjerice, naslijeđeni DNK je ono što će odrediti boju naše kose, očiju...

Vidi više

Kardiovaskularne bolesti: Ubojice novog doba

" Pojam kardiovaskularnih bolesti obuhvaća srčane i bolesti krvnih žila, uključujući vene i arterije, a najčešće se odnosi na bolesti...

Vidi više

Uz Gluten Sensor izbjegnite mučninu i učestale bolove u trbuhu

Svi smo to doživjeli. Težak početak radnog tjedna koji dodatno „uljepša“ mučnina i bol u trbuhu. A dan i nije...

Vidi više

Laktoza Sensor: Genetsko testiranje intolerancije na laktozu

Kada vam se život odjednom neizmjerno zakomplicira zbog intolerancije na laktozu Zamislite dan u kojem se svakodnevno budite s onim groznim...

Vidi više

Prevencija Alzheimerove bolesti: Kako spriječiti razvoj bolesti?

Alzheimerova demencija je progresivna bolest mozga koje dovodi do propadanja živčanih stanica uslijed čega dolazi do pojave niza simptoma (promjene...

Vidi više

Gluten Sensor - Celijakija

Celijakija (glutenska enteropatija) je kronična autoimuna bolest sluznice tankog crijeva  koja je vezana uz intoleranciju na bjelančevinu gluten. Gluten spada...

Vidi više

Genetski testovi u poliklinici Analiza

U našem genetskom kodu skriveno je mnogo informacija, ali opće smjernice stvorene kako bi unaprijedile zdravlje i spriječile pojavu bolesti...

Vidi više

Sindrom Down - informacija za buduće roditelje

Trudnoća počinje spajanjem ženske spolne stanice (jajna stanica) i muške spolne stanice (spermij) u oplođenu jajnu stanicu koja se...

Vidi više

Farmaco sensor - Izbor i doziranje lijekova pomoću gena - Kako postići punu uc…

Razvojem genetike i otkrivanjem varijacija gena koji utječu na metabolizam lijekova, došlo je do novog razumijevanja bolesti i liječenja...

Vidi više

Alzheimer Sensor - Ljudi bez sjećanja- Kako spriječiti razvoj Alzheimerove bol…

Događa li vam se da se sve češće ne možete prisjetiti događaja iz prethodnoga dana? Promatrate li ponekad svoju rodbinu...

Vidi više

Hipertenzija Sensor: Hipertenzija- Tihi ubojica iz sjene

Krvni tlak je tlak kojim krv djeluje na stjenke krvnih žila (arterija). Pri njegovom mjerenju, očitavaju se dvije vrijednosti: sistolički...

Vidi više

Dijabetes Sensor - Dijabetes- „Slatka“ bolest gorkog okusa

Dijabetes: „Slatka“ bolest gorkog okusa Dijabetes ili šećerna bolest se naziva epidemijom modernog doba, što je potpuno razumljivo s obzirom na...

Vidi više

Laktoza Sensor – Jednokratno testiranje za cijeli život

Laktoza ili mliječni šećer je vrsta prirodnog šećera koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, a nastaje iz monosaharida...

Vidi više

IBD Sensor – Rano otkrivanje rizika razvoja Crohnove bolesti

Crohnova bolest je upalna bolest crijeva (IBD - inflammatoryboweldisease) koja uzrokuje stvaranje upale sluznice probavnog trakta što se manifestira u...

Vidi više

Gluten Sensor – Vratite kontrolu nad svojim životom

  Gluten, sveprisutni proteiniz pšenice, ječma i raži, mnogim osobama predstavlja noćnu moru u vidu probavnih i zdravstvenih problema koji uvelike...

Vidi više

Premuim Plus Sensor- Znanje je moć

Znanje je moć! Zamislite na trenutak da možete unaprijed saznati za koje sve bolesti imate sklonost, i koje će se bolesti...

Vidi više

Farmako Sensor – Otkrijte razgrađujete li ispravno lijekove

Genetički kôd predstavlja svojevrstan nacrt prema kojem se izgrađuje ljudsko tijelo. Oko 1% ovog kôda čine geni, pojedinačne i specijalizirane...

Vidi više

Faktor uspjeha u sportu

Spoznaja o važnost prehrane u sportu potječe još iz doba antičke Grčke i Rima, iz razdoblja Olimpijskih igara, atletike, ratova...

Vidi više

Mršavljenje uz pomoć gena

Dijete prije personalizirane medicine Do sada je poznat veliki broj različitih dijetalnih režima koji obećavaju smanjenje prekomjerne tjelesne težine. Pojavljuju se...

Vidi više

Jelovnici i recepti

Težina SENSOR program omogućava lako gubljenje težine uz apsolutnu fleksibilnost Kreiranje vlastitog dijetalnog plana može ponekad oduzeti previše vremena, pa stoga...

Vidi više

Suplementi

Tijelu je potreban kalcij za održavanje normalne koštane mase, selen, vitamin C i E pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog...

Vidi više

Test očinstva

Očinstvo Ovaj test je za Vas najprikladniji ukoliko ste: (a) muškarac koji želi potvrditi svoje očinstvo, (b) dijete koje želi...

Vidi više

Težina Sensor

Težina Sensor Analiza 8 genetičkih varijacija Što doprinosi debljanju, masti ili ugljikohidrati? Genetski prilagođen program prehrane i tjelesne aktivnosti Izvješće na 60 stranica s...

Vidi više

Prehrana Sensor / Nutrigenetika

Prehrana Sensor / Nutrigenetika Koja hrana je zdrava za vas? Koju hranu morate izbjegavati? Analiza preko 50 prehrambeno relevantnih gena? Procjena preko 1000 vrsta...

Vidi više

Sport Sensor

Sport Sensor Analiza više od 52 važne genetske varijacije Utvrđivanje genetičkog talenta za atletske sportove Utvrđivanje genetičkog talenta za sportove izdržljivosti Genetski prilagođena ishrana...

Vidi više

Premium Sensor

Premium Sensor Najvažnije genetske analize u jednom paketu Analiza više od 90 genetskih varijacija Prevencija i prilagođeno liječenje za više od 22 bolesti i...

Vidi više

Premium Plus Sensor

Premum Plus Sensor Najvažnije genetske analize u jednom paketu Analiza više od 110 genetskih varijacija Prevencija i pomoć u izboru najdjelotvornijeg liječenja za...

Vidi više

Kako geni utječu na naše zdravlje

Naša tijela građena su od milijuna stanica. Većina tih stanica sadrži kompletan set gena, kojih imamo na tisuće. Geni su...

Vidi više

Geni i zdravlje

Paketi genetičkih analiza Danas više nije potrebno čekati kako bi se bolest razvila u budućnosti. Paneli genetičkog testiranja najnovije generacije s...

Vidi više

Genetska testiranja u Hrvatskoj, razgovor s novinarkom Večernjeg lista Ivanom Ri…

Genetska testiranja koja su prema stranim medijima postala svakodnevnica i kućna praksa. Kakva je situacija u Hrvatskoj po tom pitanju...

Vidi više

ALZHEIMEROVA BOLEST I GENETIKA

Alzheimerovu bolest karakterizira progresivno odumiranje određenih moždanih stanica.Uzrok bolesti nije u potpunosti poznat. Određena genetička obilježja su jasno povezana sa...

Vidi više

GENETSKA PROCJENA RAZVOJA KARCINOMA PROSTATE

Karcinom prostate najčešći je dijagnosticirani karcinom muškaraca u zapadnim zemljama svijeta, a po učestalosti drugi je uzrok smrtnosti muškaraca od...

Vidi više

GENETSKA PROCJENA PRIMARNE PREVENCIJE KARDIOVASKULARNOG RIZIKA

Kardiovaskularne bolesti su bolesti srca i krvnih žila i predstavljaju glavne uzroke morbiditeta i mortaliteta u zapadnim zemljama a...

Vidi više

GENETSKA PROCJENA RAZVOJA KARCINOMA DOJKE

Karcinom dojke najčešća je maligna bolest žena. Zahvaća jednu od osam žena, a broj oboljelih raste sa dobi. Prema novim...

Vidi više

GENETSKA PROCJENA RAZVOJA KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA

Karcinom debelog crijeva predstavlja jednu od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog svijeta, ujedno je i jedan od glavnih uzroka...

Vidi više

Proširili smo ponudu specijalnih genetskih panela

Uz "stare" panele: Dermatogenetika 6.900,00 kn Genetski panel farmakogenomike 7.500,00 kn Genetski panel farmakogenomike – napredni 10.475,00 kn...

Vidi više

Živjeti u skladu sa svojim genima

Tijekom stoljeća medicina je pokušavala liječiti. Danas je temeljni cilj spriječiti, a ne liječiti.(Pr J.Dausset, Nobelova nagrada za medicinu) Međunarodni...

Vidi više

Intervju - Povezanost hrane i genetike

U izdanju časopisa "Zagreb moj grad" za listopad 2008. godine, objavljen je intervju s Marinom Bosotinom, mr.pharm. na temu "Povezanost...

Vidi više

Unosom određene hrane mogu se pokrenuti geni

Nutrigenomika je dio genomike koja u svojim istraživanjima stavljanaglasak na naše prehrambene navike te kroz njihove...

Vidi više

Uloga gena u pojavi migrene

Genom osoba koje pate od migrene bogat je genima koji potiču razvoj trombocita, tvrde znanstvenici Children's Hospital medicinskog centra iz...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start