Candida Albicans

Kandidijaza ili u potrazi za uzrocima bolesti

Infekcija Candidom ili kandidijaza predstavlja sve češću boljku mnogih žena, ali i muškaraca, osobito u novije doba. Razlog se krije u prekomjernom rastu gljivice Candide albicans, koja je sastavni dio crijevne flore i koju u sebi nosi 90 % populacije. Njezin prekomjeran rast inače sprječavaju korisne bakterije u našem tijelu kao i zdrav imunološki sustav. Problem nastaje kad sustav kontrole njenog rasta zakaže, najčešće zbog prekomjerne uporabe antibiotika, kortikosteroida, pilula protiv začeća, prehrane bogate ugljikohidratima ali i dugoročne izloženosti stresu. Ukoliko se Candida u tijelu počne prekomjerno razmnožavati, dolazi do razvoja brojnih zdravstvenih problema. Ona nije uzročnik svih bolesti poznatih čovjeku, ali predstavlja dovoljno ozbiljnu prijetnju zdravlju zbog čega zahtijeva ozbiljan pristup.

Simptomi prekomjernog rasta i bujanja Candide variraju ovisno o dijelu organizma koji je pogođen. Candida svoj rast započinje u gastrointestinalnom sistemu te se u početku javljaju simptomi nadutosti, opstipacije i/ili proljeva, otežane probave hrane, žudnje za hranom bogatom ugljikohidratima i fermentiranom hranom. Što je učestalija konzumacija ove hrane, Candida se sve više razmnožava, otpušta svoje toksine i metabolički otpadne tvari te dolazi do pogoršanja postojećih i pojave novih simptoma, poput akni, cista, ekcema i ostalih promjena na koži, lošeg zadaha, krvarenja desni, metalnog okusa u ustima, upornog kašlja, bolova u grlu, simptoma sličnih gripi, upala sinusa, zujanja u ušima i/ili infekcije uha, bolova i/ili svrbeža očiju, glavobolja, lupanja srca, kroničnih bolova u zglobovima i/ili mišićima, zadržavanja vode u tijelu te problema s težinom. Nedavno istraživanje provedeno na Johns Hopkins institutu pokazalo je da Candida može biti uzrokom i mentalnih bolesti, posebice shizofrenije i bipolarnog poremećaja!

Metabolički otpadni produkti poput fosfolipaze i acetaldehida mogu negativno utjecati na tjelesni metabolizam, neurološki, endokrini i imunološki sistem. Istraživanja pokazuju sposobnost acetaldehida da prodre kroz krvno-moždanu barijeru i negativno utječe na kemijske procese u mozgu, pogotovo procese vezane uz sintezu neurotransmitera serotonina i dopamina, što može dovesti do depresije, zaboravljivosti, slabe koncentracije, tjeskobe, razdražljivosti, bipolarnog poremećaja. Porast koncentracije metabolita kvasaca kao što su tartarična kiselina i arabinoza zabilježeni su kod autizma, SLE, ADHD poremećaja, Alzheimerove bolesti, fibromialgije i sindrom kroničnog umora.

Prekomjerni rast Candide također dovodi do neadekvadne resporpcije brojnih vitamina, posebno vitamina B skupine, poput B6 i B12. Vitamin B6 nužan je za ugrađivanje hemoglobina u crvene krvne stanice, pa nedostatak uzrokuje anemiju, također ima pozitivno djelovanje na proizvodnju hormona rasta, hormona štitnjače, gonadotropnih hormona, proizvodnju inzulina, neurohormona i hormona hipofize. Vitamin B6 nužan je i za održavanje zdravog imunološkog sistema, pa se deficit ovog vitamina negativno odražava na proizvodnju limfocita i djelovanje protutijela na razne antigene. Vitamin B12 zajedno s folnom kiselinom, sudjeluje u nastanku crvenih krvnih stanica i mijelinske ovojnice koja okružuje živčane stanice i omogućuje provođenje signala kroz živčani sistem. Teži nedostatak očituje se kao perniciozna anemija, no puno prije pojave anemije, javljaju se drugi problemi, najčešće neurološke naravi (obamrlost, trnci, osjećaj žarenja u nogama, drhtavica, slabost mišića, poremećaji spavanja, gubitak pamćenja) ili psihološki problemi (demencija, depresija, psihoze i opsesivno-kompulzivno ponašanje).

S obzirom da se ovi simptomi često podudaraju sa simptomima nekih drugih bolesti, ali i da se pretjerano razmnožavanje Candide iskazuje u kombinaciji s nekim drugim stanjima, njezino dijagnosticiranje time postaje otežano.

Da bi otklonili sumnju na infekciju Candidom, kao mogućeg uzročnika tegoba, poliklinika Analiza nudi pacijentima mogućnost testiranja IgG antitijela (kronično antitijelo) i IgM antitijela (akutno antitijelo) na Candidu albicans.

Ako se testovi na Candidu albicanis pokažu pozitivnima, pacijentima je omogućeno individualno savjetovanja sa liječnikom vezano uz tretman i promjenu načina prehrane u kojoj su osnovne smjernice eliminacija hrane bogate šećerima i kvascima, te uvođenje hrane poput kefira, špinata, kelja, šparoga, tikvica, nezaslađenog soka od brusnica ili limuna, koja će utažiti žudnju za slatkim te omogućiti čišćenje organizma od Candide i njenih metabolita.

Da bi sa sigurnošću mogli utvrditi smije li pacijent konzumirati hranu koja je preporučena u anti-Candida tretmanu, za detaljniju analizu, preporuka je izrada zajedničkih testova na Candidu i intoleranciju na hranu. Prvim testom dokazujemo prisutnost Candide u organizmu, njezin stupanj razmnožavanja i trajnosti, dok test intolerancije na hranu omogućava detaljniji uvid u zabranjenost ili dozvoljenost pojedinih namirnica.

Cijeli tretman zahtijeva posvećenost i disciplinu, no s obzirom na koristi koje sadrži i opasnost koju uklanja, svakako je vrijedan truda, te se slobodno obratite stručnom timu poliklinke Analiza koji je prvi na području RH uveo ova testiranja i pomogao velikom broju pacijenata čiji su se problemi činili ne rješivima.

Kliknite za više informacija o testiranjima Candida albicans u Poliklinici Analiza

Candida albicans

Candida- skriveni uzrok mnogih tegoba

Mjesecima primjećujete da ste izrazito umorni, koncentracija i pamćenje su vam slabiji, bolovi u mišićima sve izraženiji, glavobolje su postale učestale, imate neugodan zadah iz usta, probava se mijenja, pojavljuju...

Vidi više

Kandidijaza ili u potrazi za uzrocima bolesti

Infekcija Candidom ili kandidijaza predstavlja sve češću boljku mnogih žena, ali i muškaraca, osobito u novije doba. Razlog se krije u prekomjernom rastu gljivice Candide albicans, koja je sastavni...

Vidi više

Savijeti za pripremu jela na anti-kandida načinu prehrane

Konzumacija i priprema hrane nije tek puko zadovoljavanje naših tjelesnih potreba već je ono povezano i sa našim socijalnim vještinama te ima bitan psihološki efekt. Hranu svi volimo, i hrana...

Vidi više

Namirnice za koje niste znali, a koje treba eliminirati u borbi s kandidom

U borbi s upalom koju uzrokuje gljivica Candida albicansspisak namirnica koje treba izbjegavati je poprilično velik, no opreza nikad dosta. Često puta se neka namirnica prečuje, ili joj ne dobije...

Vidi više

Reakcija tijela na anti-kandida način prehrane

Započeli ste svoj put prema izlječenju upale – kandidoze i već su vam se pojavile prve negativne indikacije. Kako je to moguće, pitate se, ako sad brinete o svojoj prehrani...

Vidi više

Kako i kad započeti s anti-kandida načinom prehrane?

Anti-kandida način prehrane može vam se u početku činiti složen i kompliciran, no ukoliko dobro usvojite osnovne prehrambene smjernice i točno ih se pridržavate, sami rezultati i uspjeh bit će...

Vidi više

Kontrolom deklaracija do kontrole upale

Sva industrijski proizvedena hrana podilazi određenim zahtjevima i propisima,a jedan od njih je obavezno označavanje energetske vrijednosti te iste hrane te popis sastojaka navedenih po količinskom udjelu – od sastojka...

Vidi više

Sam svoj kuhar! Tri ideje za zdravi anti-kandida desert

Odlučili ste promjeniti svoj način prehrane, u svrhu izlječenja kandide, i odrekli ste se svih slatkiša. No deserti ne moraju nužno uključivati šećer, margarin i brašno. Kao nagradu za dosadašnji...

Vidi više

Maslinovo ulje u službi zdravlje - liječenje kandide

Maslinovo ulje, prozivod dobiven tještenjem ploda masline, uistinu je namirnica u službi čovjekovog zdravlja. O njegovim pozitivnim učincima pisani su brojni znanstveni radovi i akademski članci, a ono s razlogom...

Vidi više

Zašto smo osjetljivi na kombinaciju kandida-šećer

  Kada govorimo o kandidozi, upali koju izaziva vrsta Candida albicans, tada dovodimo u vezu i njenog najvećeg saveznika – šećer. O šećeru se danas puno piše i govori, te svi...

Vidi više

5 prehrambenih navika koje će vam pomoći u borbi protiv kandide

Kandidoze – upale uzrokovane vrstama iz roda Candida mogu biti jako neugodne i limitirajuće u svakodnevnim aktivnostima. Učestalo korištenje antibiotika narušava naš imunitet što se odražava, osim na naše tjelesno...

Vidi više

Kako nesvjesno hranimo kandidu?

Rodu Candida pripadaju brojne vrste, no kad govorimo o infekcijama i upalama uzrokovanim nekom od vrsta iz navedenog roda, najčešće mislimo na Candidu albicans – prirodnog stanovnika probavnog sustava...

Vidi više

Kandida

Kvasnice su sićušni mikroorganizami koji su prirodno prisutni na površini svih živih tvari. Najčešći tip kvasnice zove se Candida albicans - živi u tamnim i vlažnim šupljinama, te se može...

Vidi više

Dijagnoza Candida albicans

Odredivanje prekomjernog razmnozavanja Candide u organizmu nije toliko ocito i u direktnoj korelaciji s velikim brojem simptoma, ali najbolji pistup testiranju je detekcija antitijela Candide albicans ELISA metodom. Test koji...

Vidi više

Simptomi infekcije Candidom albicans

Najčešći prepoznatljivi simptom infekcije Candidom su bjelkaste nakupine, koje se često opisuju kao «siraste nakupine». Postoje dvije vrste bjelkastih nakupina: vaginalne koje viđamo kod žena koje imaju vaginalnu kandidijazu, a manifestiraju se...

Vidi više

Čimbenici koji potiču razvoj infekcije Candidom albicans

1.Lijekovi Osobe koje učestalo ponavljaju antibiotsku terapiju ili su dugo na njoj, sklonije su razvoju infekcije Candidom. Vjeruje se da antibiotici ubijaju dobre bakterije i potiču naseljavanje Candide. William Crook, alergolog...

Vidi više

Candida albicans

Možemo li simptome kao što su: umor, letargija, hiperaktivnost u djece, iritabilnost ... pripisati povećanoj prisutnosti Candide albicans u probavnom traktu i djelovanju njenih toksina bez pojave simptoma klasične infekcije?  Sigurno...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start