Candida Albicans

Kako nesvjesno hranimo kandidu?

Kako nesvjesno hranimo candidu Rodu Candida pripadaju brojne vrste, no kad govorimo o infekcijama i upalama uzrokovanim nekom od vrsta iz navedenog roda, najčešće mislimo na Candidu albicans – prirodnog stanovnika probavnog sustava, vaginalne sluznice te sluznice gornjeg dijela dišnog sustava. Zdrave osobe rijetko obolijevaju od bolesti uzrokovanih tom gljivicom a  do njezina razmnožavanja i nastanka infekcije dolazi u trenutku narušavanja ravnoteže imunološkog sustava pa kažemo da je Candida uvjetno patogeni mikroorganizam. Candida je odgovorna za oko 80 posto svih sistemskih gljivičnih infekcija. Liječenje zahtijeva interdisciplinarni pristup – farmakološko liječenje antibioticima te odgovarajuću dijetu, prilagođenu novonastaloj infekciji.  Antibiotici djeluju na način da sprječavaju rast i razmnožavanje bakterija i gljivica, no oni također djeluju i na druge vrste koje prirodno obitavaju u našem tijelu i imaju pozitvnu funkcionalnu ulogu (npr. bakterije u našem probavnom sustavu koje razlažu hranu). Samim time, liječenje antibioticima nije dovoljno jer ulazimo u začarani krug gdje nam ponovo pada imunitet a za Candidu to podrazumijeva idealan okoliš za razmnožavanje. Uravnotežena i pravilna prehrana je ključna jer gljivice za svoj rast zahtijevaju hranu – šećere, a razmnožavaju se u prisustvu fermentirajućih proizvoda – octa, alkohola, mliječnih proizvoda i dr.

 Iz prehrane je potrebno eliminirati sve izvore jednostavnih  šećera: kruh, krumpire i sve proizvode od krumpira, rižu, tjesteninu, kolače, slatkiše, med, džemove i mermelade, bijeli šećer, smeđi sečer, umjetne zaslađivače, gazirana pića, sokove, mlijeko i sve proizvode na  bazi mlijeka (iznimka su jogurt i kefir), kupovne preljeve za salatu, ocat (iznimka je jabučni ocat), kečap, majonezu, neke vrste voća (sušeno voće, banane, smokve, mango, papaja, ananas, šljive, lubenice) te  naposlijetku alkoholna pića – vino, pivo, likere, žestice i dr.

Postavlja se pitanje što i kako jesti, jer lista zabranjenih namirnica je poprilično velika.

S promjenama treba počet postupno i malo po malo isključivati određenu namirnicu. Danas je izbor proizvoda dosta velik te je moguće naći adekvatnu zamjenu za bilo koju namirnicu.

 No, napominjemo, Vaš oporavak te trajanje infekcije će trajati ovisno o tome koliko ste dosljedni sami sebi i načinu prehrane. 

  • U svoj jelovnik uvrstite meso i jaja kao izvore proteina – piletinu, puretinu, jaja, morske plodove, ribu te manje masne komade govedine. Meso pripremajte na kvalitetnim masnoćama poput maslinovog i kokosovog ulja  na način da ga pripremite na gril tavi ili pirajte u vlastitom soku. 
  • Osnovu Vašeg tanjura trebalo bi činiti povrće: lisnato zeleno povrće (blitva, špinat, radič, matovilac, zelena salata), kupusnjače (brokula, cvjetača, poriluk, kupus, kelj, raštika, domaći kiseli kupus), korjenasto povrće (cikla, mrkva u umjerenim  količinama, peršin, celer)  te drugo povrće kao što su tikvice, tikve, rajčice, krastavci, artičoke, šparoge te avokado. Povrće je bitno zbog visokog sadržaja vlakana koji potiču probavu i čiste naš probavni sustav. 
  • Salate začinjavajte isključivo jabučnim octom te limunovim sokom. Obogatite ih sjemenkama: lan, sezam, suncokret, buča, chia i dr.
  • Kao međuobrok možete pojesti voćku (jabuka, kruška, breskva, bobičasto voće), popiti svježi sok od limuna, grejpa ili naranče (nezaslađen, naravno) ili konzumirati orašate plodove poput badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića i dr.

Hrana je naš najbolji saveznik i prijatelj zdravlja, jer sve što pojedemo naše tijelo iskorištava na ovaj ili onaj način. Malim promjenama i pozitivnijim odnosom prema našem zdravlju- tijelo će nam višestruko vratiti.

 

Candida albicans

Candida- skriveni uzrok mnogih tegoba

Mjesecima primjećujete da ste izrazito umorni, koncentracija i pamćenje su vam slabiji, bolovi u mišićima sve izraženiji, glavobolje su postale učestale, imate neugodan zadah iz usta, probava se mijenja, pojavljuju...

Vidi više

Kandidijaza ili u potrazi za uzrocima bolesti

Infekcija Candidom ili kandidijaza predstavlja sve češću boljku mnogih žena, ali i muškaraca, osobito u novije doba. Razlog se krije u prekomjernom rastu gljivice Candide albicans, koja je sastavni...

Vidi više

Savijeti za pripremu jela na anti-kandida načinu prehrane

Konzumacija i priprema hrane nije tek puko zadovoljavanje naših tjelesnih potreba već je ono povezano i sa našim socijalnim vještinama te ima bitan psihološki efekt. Hranu svi volimo, i hrana...

Vidi više

Namirnice za koje niste znali, a koje treba eliminirati u borbi s kandidom

U borbi s upalom koju uzrokuje gljivica Candida albicansspisak namirnica koje treba izbjegavati je poprilično velik, no opreza nikad dosta. Često puta se neka namirnica prečuje, ili joj ne dobije...

Vidi više

Reakcija tijela na anti-kandida način prehrane

Započeli ste svoj put prema izlječenju upale – kandidoze i već su vam se pojavile prve negativne indikacije. Kako je to moguće, pitate se, ako sad brinete o svojoj prehrani...

Vidi više

Kako i kad započeti s anti-kandida načinom prehrane?

Anti-kandida način prehrane može vam se u početku činiti složen i kompliciran, no ukoliko dobro usvojite osnovne prehrambene smjernice i točno ih se pridržavate, sami rezultati i uspjeh bit će...

Vidi više

Kontrolom deklaracija do kontrole upale

Sva industrijski proizvedena hrana podilazi određenim zahtjevima i propisima,a jedan od njih je obavezno označavanje energetske vrijednosti te iste hrane te popis sastojaka navedenih po količinskom udjelu – od sastojka...

Vidi više

Sam svoj kuhar! Tri ideje za zdravi anti-kandida desert

Odlučili ste promjeniti svoj način prehrane, u svrhu izlječenja kandide, i odrekli ste se svih slatkiša. No deserti ne moraju nužno uključivati šećer, margarin i brašno. Kao nagradu za dosadašnji...

Vidi više

Maslinovo ulje u službi zdravlje - liječenje kandide

Maslinovo ulje, prozivod dobiven tještenjem ploda masline, uistinu je namirnica u službi čovjekovog zdravlja. O njegovim pozitivnim učincima pisani su brojni znanstveni radovi i akademski članci, a ono s razlogom...

Vidi više

Zašto smo osjetljivi na kombinaciju kandida-šećer

  Kada govorimo o kandidozi, upali koju izaziva vrsta Candida albicans, tada dovodimo u vezu i njenog najvećeg saveznika – šećer. O šećeru se danas puno piše i govori, te svi...

Vidi više

5 prehrambenih navika koje će vam pomoći u borbi protiv kandide

Kandidoze – upale uzrokovane vrstama iz roda Candida mogu biti jako neugodne i limitirajuće u svakodnevnim aktivnostima. Učestalo korištenje antibiotika narušava naš imunitet što se odražava, osim na naše tjelesno...

Vidi više

Kako nesvjesno hranimo kandidu?

Rodu Candida pripadaju brojne vrste, no kad govorimo o infekcijama i upalama uzrokovanim nekom od vrsta iz navedenog roda, najčešće mislimo na Candidu albicans – prirodnog stanovnika probavnog sustava...

Vidi više

Kandida

Kvasnice su sićušni mikroorganizami koji su prirodno prisutni na površini svih živih tvari. Najčešći tip kvasnice zove se Candida albicans - živi u tamnim i vlažnim šupljinama, te se može...

Vidi više

Dijagnoza Candida albicans

Odredivanje prekomjernog razmnozavanja Candide u organizmu nije toliko ocito i u direktnoj korelaciji s velikim brojem simptoma, ali najbolji pistup testiranju je detekcija antitijela Candide albicans ELISA metodom. Test koji...

Vidi više

Simptomi infekcije Candidom albicans

Najčešći prepoznatljivi simptom infekcije Candidom su bjelkaste nakupine, koje se često opisuju kao «siraste nakupine». Postoje dvije vrste bjelkastih nakupina: vaginalne koje viđamo kod žena koje imaju vaginalnu kandidijazu, a manifestiraju se...

Vidi više

Čimbenici koji potiču razvoj infekcije Candidom albicans

1.Lijekovi Osobe koje učestalo ponavljaju antibiotsku terapiju ili su dugo na njoj, sklonije su razvoju infekcije Candidom. Vjeruje se da antibiotici ubijaju dobre bakterije i potiču naseljavanje Candide. William Crook, alergolog...

Vidi više

Candida albicans

Možemo li simptome kao što su: umor, letargija, hiperaktivnost u djece, iritabilnost ... pripisati povećanoj prisutnosti Candide albicans u probavnom traktu i djelovanju njenih toksina bez pojave simptoma klasične infekcije?  Sigurno...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start