Alergijski testovi

FABER: Dijagnostika alergija nikad nije bila jednostavnija

Alergije: svjetski problem

Posljednjih desetljeća došlo je do porasta alergijskih bolesti u svim zemljama, dosežući u pojedinim zemljama prevalenciju od skoro 50% u posljednjim generacijama. Svjetska zdravstvena organizacija danas definira alergiju kao ne – prenosivu bolest, izvan kontrole. Iako postoje različiti oblici alergije, sve su definirane proizvodnjom IgE antitijela prema inače neškodljivim spojevima što uzrokuje pojavu bolesti kao što su astma, rinitis, urtikarija (koprivnjača), anafilaksija, ekcemi, konjuktivitis. 

Dijagnostika alergija u trećem tisućljeću

Osnovni alat za dijagnostiku alergija kroz povijest, predstavlja kožni test koji nije doživio daljnji razvoj od uvođenja u medicinsku dijagnostiku krajem devetnaestog stoljeća. Kožni test ima mnogo ograničenja kao što su ograničenja od strane provoditelja testa koji želi smanjiti rizik in vivo testiranja, kožnim testom može se testirati ograničen broj alergena, također isključuju se iz testiranja molekule koje se ne mogu primijeniti direktno kod ljudi u in vivo testiranjima. 
Tijekom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, uvedeno je određivanje IgE antitijela iz krvi. Dijagnostika alergija razvila se mnogo od tada, što je dovelo do treće generacije testnih alata, te je znatno poskupilo troškove testiranja, pa se još od ranih dana, primjenjivalo testiranje pojedinačnih alergena. Dakle, glavno ograničenje, postao je ukupni trošak sveobuhvatne procedure laboratorijskog ispitivanja. Uvođenje alergenih molekula u postupak dijagnostike alergija, koje je započelo u kasnim devedesetima, donijelo je novu kvalitetu u laboratorijska ispitivanja s visokim postotkom pozitivnih nalaza u odnosu na stari kožni test, ali zbog naglog porasta troškova, korištenje alergenih molekula dolazilo je u obzir samo u specifičnim postupcima dijagnostike alergijskih bolesti, što nije njihova prirodna osnova. 
Kako prevladati ograničenja i učiniti dostupnim alergene molekule u rutinskoj dijagnostici alergijskih bolesti, smanjujući istovremeno ukupni trošak testiranja, omogućila je microarray tehnologija prije gotovo desetak godina, kada je ova metoda uvedena u laboratorijsku dijagnostiku alergija. Kombinacija alergenih molekula, raspoređenih na biočipu, s rezultatima testiranja kojima upravlja računalo podiglo je dijagnostiku alergija na novu razinu.
Nakon deset godina prva generacija microarray tehnoloških postupaka za dijagnostiku alergija, počela je pokazivati svoja ograničenja. U tom trenutku nije postojala mogućnost da se ide dalje od postavljenog broja ispitivanja (112), ostavljajući više relevantnih alergenih izvora izvan testiranja, također mnoge alergene molekule nisu mogle biti aplicirane na biočipu zbog svojih biokemijskih karakteristika, a mnogi alergeni ekstrakti nisu se mogli primijeniti u isto vrijeme.

FABER alergološki test: Zašto i Kako funkcionira alergološki alat trećeg tisućljeća 

Potpuno novi FABER test predstavlja dijagnostički alat za laboratorijsko ispitivanje alergijskih bolesti, a razvijen je koristeći se suvremenom nanotehnologijom. FABER test koristi molekularne alergene i alergene ekstrakte spojene na nano-kuglice pomoću različitih spojeva, čime se postiže optimiziranje konjugacije alergijskih proteina. Prva verzija testa, FABER 244-122-122, razvijena je korištenjem 122 molekularna alergena a svaki od njih dovodi do relevantnih kliničkih informacija i 122 alergijska ekstrakta koji koriste sve poznate i još uvijek nepoznat alergene. Ukupno, 123 različita alergena izvora (npr. pelud, grinje, epitel, plijesni, hrana biljnog i životinjskog podrijetla) koji potječu iz 22 različita tkiva (npr. mlijeko, jaja, voće, sjeme, otrovi...), integrirani su u jedan jedinstven test. 

Kompletan popis alergenih preparata dostupnih u FABER 244 testu, nalaze se u privitku ovog dokumenta.

Alergene molekule dobivene su ili od međunarodnih dobavljača ili ih osigurava naš suradni laboratorij IBBR-CNR koji posjeduje dugotrajno iskustvo i stručnost na području biokemije proteina. Alergeni ekstrakti su integrirani u FABER testu zbog specifičnih značajki koje nudi nanotehnologija. Ekstrakti služe za pojačavanje i integriranje rezultata dobivenih nakon detektiranja IgE antitijela na alergene molekule. Kao i u slučaju alergenih molekula, alergeni ekstrakti su dobiveni od međunarodnih dobavljača, a u slučaju kada materijal nije dostatne kvalitete, alergeni ekstrakti se proizvode u našem laboratoriju. Svim alergijskim pripravcima ispitane su karakteristike i njihov sastav, a njihova kvaliteta, stalno se prati u našem laboratoriju. Na temelju biokemijskih značajki alergenih pripravaka, njihova konjugacija s nano-kuglicama provodi se upotrebom optimiziranih protokola. Postupak konjugacije s nano-kuglicama podliježe provjeri njihove učinkovitosti.
Ova faza pripreme FABER testa potpuno se razlikuje od microarray testova prve generacije, gdje nije bilo moguće prilagoditi imobilizaciju za svaki pripremljeni alergen. Alergeni koji su  konjugirani na nano-kuglice raspoređuju na čvrstu površinu za sljedeće testiranje. FABER test se izvodi korištenjem 120 μl seruma. Vrlo mala količina krvi potrebna za provedbu FABER testa što omogućuje testiranje pacijenta svih životnih dobi od 0 do 100 godina, koji imaju bilo koji oblik alergijskih i ne alergijskih bolesti a važno je napomenuti da upotreba lijekova nije zapreka u provedbi testiranja.

Provođenje FABER testiranja u laboratoriju traje manje od 4 sata, a rezultati su dostupni za dva do tri tjedna putem elektroničkog izvještavanja.

Smatramo kako je korištenje 244 alergena u jednom testu samo polazna točka u procesu koji već sada zadovoljava zahtjeve rješenja globalnog problema kao što je alergija. Ipak kombinacija nanotehnologije plus alergene molekule plus nove informacijske i komunikacijske tehnologije koje se koriste za stvaranje FABER testa, dovesti će do povećanja opsežnosti testa, gotovo bez ograničenja. 

Iako koristi dvostruko više alergijskih pripravka u odnosu na microarray tehnologiju prve generacije FABER 244 alergijski test ima istu cijenu za krajnjeg korisnika.

FABER test: Sveobuhvatnost dijagnostičkog korištenja i otvaranje vrata za alergijski probir 

FABER test je prikladan za dijagnostiku bilo koje IgE antitijelom posredovane bolesti, otkrivajući pravi okidač pojave simptoma. Na temelju medicinskih podataka, FABER alergološki test omogućuje donošenje odluka o medicinskoj intervenciji: izbjegavanje kontakta sa alergenom, terapiji lijekovima, imunoterapiji (alergena cjepiva).  Kombinirani trojni terapijski pristupi su potpuno optimizirani sveobuhvatnim informacijama, dobivenim FABER testom, čime se osigurava najbolji terapijski pristup svakom pacijentu vodeći računa i o smanjivanju troškova kako izravnih (javno-zdravstvenih troškova kao i troškova privatnih osiguravajućih kuća) tako i ne izravnih (gubitak radnih dana, troškovi putovanja). Sadašnja saznanja o sastavu alergenih cjepiva moraju biti kombinirana sa molekularnim alergijskim profilom svakog pacijenta, što dovodi do najboljih terapijskih rezultata. Vrlo jednostavno, pristup u jednom koraku dovodi do ranog otkrivanja kad se posumnja na alergijsku manifestaciju kod pacijenta, ali simptomi su već prisutni. Poznato je da je IgE antijelo stvoreno na određeni alergen pojavljuje u krvi, a može se otkriti čak i godinama prije nego se simptomi klinički manifestiraju. Povijest medicine nas uči da je probir na česte bolesti, dobitni pristup koji dovodi do rane terapijske intervencije. Zbog svoje sveobuhvatnosti FABER test je jedini test prikladan za ovu upotrebu gdje je sveobuhvatnost temelj probira.

Kada je obiteljski ili geografski rizik za pojavu alergijske bolesti visok, dobro je povremeno provoditi FABER test još od perioda ranog djetinjstva.

Zaključna razmatranja o FABER testu

FABER test predstavlja posljednju generaciju dijagnostičkih alat za alergološka testiranja koji uključuje sve značajke koje se koriste u dijagnostici i probiru.

Kliknite za više informacija o alergijskim testovima u Poliklinici Analiza

Alergijski testovi

Jednostavni savjeti za ublažavanje simptoma sezonskih alergija

Dolaskom toplih proljetnih dana, stižu i problemi za sve one koji se bore s proljetnim alergijama. Alergije su najizraženije od kraja ožujka do kraja lipnja, a izraženost simptoma varira od...

Vidi više

Alergije u 21. stoljeću poprimile su razmjere pandemije – kako se boriti s njima…

Probudili ste se jutros s natečenim grlom, curi vam iz nosa, kašljete, oči supune suza (a niste tužni) te imate onaj grozan osjećaj kao da vas je kamion pregazio. Prva...

Vidi više

Alergija na hranu je povezana s hiperaktivnim imunitetom pri rođenju

" Alergijska reakcija na hranu se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se javlja kod beba i male djece, odnosno u prvoj godini života. Ono što su...

Vidi više

Razumijevanje alergija na hranu - kako spriječiti alergije na kikiriki, i još mn…

  Jeste li u restoranima vidjeli upozorenja o alergijama na hranu? Ili ste možda čuli za učionice i letove “bez kikirikija” (peanut-free). Osobe s ozbiljnim alergijskim reakcijama na određenu hranu moraju...

Vidi više

Alergijske reakcije na inhalacijske alergene

Od inhalacijskih alergija pati oko 14 % stanovništva. Mogu se manifestirati kao sezonski ili cjelogodišnji problemi. Sezonske oblike alergija vidimo najčešće u doba cvjetanja i polinacije trava i drveća, najčešće...

Vidi više

Liječenje i smanjenje simptoma

Ključni parametri za uspješno liječenje i smanjenje simptoma alergijske bolesti su: edukacija bolesnika izbjegavanje alergena napraviti kvalitetno alergološko testiranje adekvatna terapija lijekovima imunoterapija A što možete učiniti sami ukoliko ste skloni alergijama: izbjegavati potencijalni nutritivni alergen redovito provjetravanje...

Vidi više

Alergološko testiranje pojedinačnih alergena

U slučajevima kada osoba može postaviti sumnju da mu određeni alergen izaziva poteškoće ili u situacijama kada klinička slika vodi u smjeru dijagnostike potencijalnih alergena, u poliklinici Analiza moguće je...

Vidi više

FABER: Dijagnostika alergija nikad nije bila jednostavnija

Alergije: svjetski problem Posljednjih desetljeća došlo je do porasta alergijskih bolesti u svim zemljama, dosežući u pojedinim zemljama prevalenciju od skoro 50% u posljednjim generacijama. Svjetska zdravstvena organizacija danas definira alergiju...

Vidi više

Nanotehnologijom do dijagnostike alergijske reakcije ali i senzibilizacije organ…

Alergija podrazumijeva neprimjereni odgovor imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Za razliku od zdravih, imunološki sistem alergičnih osoba, pogrešno doživljava određeni alergen, stvara IgE antitijela što u kratkom vremenskom periodu...

Vidi više

Imaju li alergije svoje prednosti?

Svatko tko je ikada doživio neku alergijsku reakciju zna koliko ona može biti neugodna i u kojoj mjeri može utjecati na čovjekovsvakidašnji život i navike. No, istraživači sa Sveučilišta Yale...

Vidi više

Pogoršavate li proljetnu alergiju?

Proljetne alergije obično započinju u veljači i traju otprilike do početka ljeta iako se točno trajanje tog  razdoblja razlikuje za kontinentalnu i obalnu Hrvatsku. Biljke koje alergičarima obalnog područja mogu...

Vidi više

Bakterija koja štiti od alergija na hranu

Sva hrana koju jedemo može izazvati imunološku reakciju, noneke će osobe razviti alergiju na hranu, a druge ne. Razlog se krije u određenom fiziološkom mehanizmu koji pri uobičajenom funkcioniranju isključuje...

Vidi više

Alergijska astma

Alergije, posebice u industrijaliziranim zemljama, su postale vrlo učestala pojava. One koje se najčešće javljaju su peludna groznica i alergijska astma. Dapače, procjenjuje se da danas u svijetu postoji oko...

Vidi više

Alergijske reakcije na hranu

Alergijske reakcije na hranu se mogu javiti u svakoj životnoj dobi. Učestalost ovih reakcija u djece je 8 - 28%. U odraslih su znatno rjeđe: 1,4 - 1,8%.Alergijske reakcije na...

Vidi više

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi alergijske reakcije su: suzenje očiju podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi upala očnih kapaka (konjunktivitis) svrbež očiju, nosa i grla začepljenost nosa otežano disanje blagi otok jezika, nepca ili ždrijela kihanje kašljanje škakljanje u grlu promuklost kožni osip svrbež kože povraćanje proljev anafilaksija ( anafilaksija je...

Vidi više

Alergijske reakcije i djeca

Učestalost pojave alergija kod djece kao što smo već naglasili je izrazito veća nego kod odraslih osoba. Razlog tome krije se u nezrelosti njihovog imunološkog i probavnog sustava, jer kod...

Vidi više

Što je alergija

Pod pojmom alergija podrazumijevamo neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. U...

Vidi više

Kako nastaje alergija

Imunološka reakcija nastajanja alergije počinje ulaskom određenog antigena (alergena) u organizam. Nakon ulaska, njega prepoznaje imuno predočna stanica koja ima ulogu hvatanja alergena. Tada se aktiviraju biokemijske reakcije uz pomoć...

Vidi više

Alergije - nova svjetska pandemija

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da alergijske bolesti kao bolesti razvijenog svijeta sve više poprimaju karakteristike pravih pandemija. Zabrinjavajuće je da se alergijske reakcije javljaju sve ranije u životu, te se...

Vidi više
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.
Izjava o privatnosti Prihvaćam Ne prihvaćam
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start