Vaskularna ambulanta

Ambulanta za bolesti krvnih žila Poliklinike „Analiza“ koju vodi prof. dr.sc.prim.dr. Vedran Radonić, Specijalist opće kirurgije i Subspecijalist vaskularne kirurgije

Poliklinička ambulanta za vaskularnu kirurgiju specijalizirana je za dijagnosticiranje, liječenje i prevenciju bolesti koje utječu na arterije i vene. Naši vaskularni kirurzi naporno rade na modifikaciji vaših čimbenika rizika i minimiziraju potrebu invazivne intervencije. Obučavamo pacijente i njihove skrbnike o tome kako učinkovito upravljati krvožilnim bolestima kako bismo smanjili utjecaj na život.

Dijagnostika i liječenje bolesnih arterija i vena

Bolesti vena: Promjene vena odnosno varikoziteti česti su uzrok tegoba u nogama, a za posljedicu mogu imati promjene na koži koje u završnoj fazi rezultiraju nastankom rana na potkoljenicama (ulcus cruris). Mnogim ljudima proširene vene predstavljaju estetski problem. Smatra se da čak oko polovine europske populacije ima neki problem vezan sa promjenama vena donjih ekstremiteta. Fizikalni pregled se nadopunjuje Dopplerom venskog sustava što obično pruža dovoljno informacija za izbor terapijskog postupka.

Priuštite vrhunsku njegu od vaskularnih kirurga. Možemo vam pomoći kod varikoznih vena koje uzrokuju bolove u nogama, nelagodu i umor. Naše liječenje je minimalno invazivno. To znači manje vremena propustili na poslu i kod kuće. Zakažite sastanak ili se posavjetujte s jednim od naših stručnjaka klinike za vene kako biste započeli.

Mnoge su mogućnosti u liječenju proširenih vena a to su medkamentozno konzervativnim tretman ili kirurški koji uključuje operacijski zahvat ili neki od endovaskularnih postupaka npr. liječenje endolaserom EVLT.

  • Operacija vena klasičnom metodom
  • „Striping“ i miniflebektomije (bez ožiljka)
  • Sklerozacije vena i kapilara
  • Sklerozacije vena pjenom uz kontrolu ultrazvuka (UGFS)
  • Skleroterapija i Mikroskleroterapija je metoda liječenja kojom se tekući sklerozans vrlo tankim iglama ubrizgava u teleangiektazije (spider vene, kapilare).
  • Liječenje kroničnih rana
  • Perkutano podvezivanje perforatornih vena


Bolesti arterija:U drugu veliku skupinu bolesti koje se liječe od strane vaskularnog kirurga su periferne arterijske bolesti koje bolesniku onemogućavaju kretanje, a uznapredovaloj fazi bolesti mogu prijetiti gubitkom ekstremiteta. Česte se takve promjene mogu ustanoviti u bolesnika sa šećernom bolesti. Uz pregled vaskularnog kirurga koji će odrediti klinički stupanj bolesti postoji niz dijagnostičkih postupaka od Dopplera do slikovnih prikaza krvnih žila na temelju kojih se može postaviti indikacija za medikamentozno ili intervencijsko radiološko liječenje ( PTA + stent) ili na koncu kirurško liječenje različitim tipovima operacija.


AV pristup za dijalizu: Mogućnosti za dijalizu

Dva su načina zamjene funkcije bubrega: peritonealna dijaliza i hemodijaliza. Samo vaš nefrolist zna koja je najbolja opcija za vas. U   vaskularnoj ambulanti Poliklinike „Analiza“, s ponosom Vam možemo pružiti sve kirurške zahvate koji vašem nefrologu omogućuju uspješno dijaliziranje.

Što je AV pristup?

Ako vam je vaš nefrolog izabrao hemodijalizu za vas, mi u vaskularnoj ambulanti Poliklinike „Analiza“ možemo Vam pomoći. Hemodializa zahtijeva dobivanje dovoljne količine krvi za pranje u stroju za dijalizu. Postoje tri mogućnosti za pristup toj velikoj količini krvi: kateter za dijalizu, arteriovenska fistula (AV fistula) ili arteriovenska graft (AV graft).

Dijalizni kateter je velika IV cijev koja je umetnuta u jednu od velikih žila u vaši prsnim venama i smještena vrlo blizu srcu. Kateter izlazi iz vaših prsa i lako je pokriven vašom odjećom. Prednost katetera nad ostalim mogućnostima je da se on može koristiti za dijalizu čim se uspješno smjesti. Međutim, kateteri nemaju dugovječnost i često su komplicirani zgrušavanjem, nedovoljnom dijalizom i infekcijama. Kateteri se preporučuju samo za privremenu uporabu u redoslijedu mjeseci, a trebaju biti izvađeni čim neka od drugih opcija postane dostupna.

Stvaranje AV fistule za hemodijalizu:
Arteriovenska fistula (AV fistula) predstavljaju najbolju opciju kao AV pristup. Izrađujemo male rezove za spajanje vaše arterije na vašu venu, obično blizu ručnog zgloba ili lakta. Arterije su prirodno duboke, dok se vene nalaze u blizini površine. Jednom povezujemo arteriju s venom, snažan arterijski protok sada prolazi kroz površinsku venu blizu površine. Tehničar za dijalizu sada ima jednostavan pristup velikim količinama protoka krvi u blizini površine, a umetne IVs u fistulu radi dijalize. Pokazalo se da AV fistula traje najdulje i ima najmanje zarazne i druge komplikacije. Trenutno se preporučuje da se koristi što je moguće više bolesnika. Međutim, svaki pacijent nema odgovarajuće vene, a AV fistula treba vremena da se "zrele" i postanu spremne. Može također zahtijevati više malih postupaka kako bi AV fistula spremna za upotrebu i održavanje bolesnikovog zdravlja. Mi u vaskularnoj ambulanti Poliklinike „Analiza“ pretražit ćemo sve dostupne vene i izvršiti sve potrebne postupke kako bismo vam dobili funkcionalnu AV fistulu i zadržali rad.

Arteriovenski graft (AV graft) nastaje tako da povezujete vašu arteriju s velikom dubokom venom u vašoj ruci ili nozi. Zadržavamo transplantate za pacijente čije površinske vene nisu prikladne za stvaranje fistula. U usporedbi s kateterom, AV graftovi imaju manji rizik od komplikacija i mogu trajati dulje. Obično je potrebno 2-3 tjedna da graft postaje spreman za dijalizu. Poput fistula, također može biti potrebno nekoliko postupaka za stvaranje i održavanje transplantata u radnom stanju.


Liječenje problema dijabetičnog stopala


Jedna od najstrašnijih komplikacija dijabetesa je gangrena stopala i nogu. Oko 15% svih pacijenata s dijabetesom ima probleme s stopalima i nogama. To znači da će više od jedne dijabetičke osobe vjerojatno patiti od problema stopala i nogu. Važno je shvatiti da će većina tih bolesnika biti u dobnoj skupini od 35 do 45 godina.

Uvijek je bolje spriječiti rane od dijabetičnih stopala nego liječiti. Međunarodna statistika pokazuje da 60% prijema za bolesnike s dijabetesom je za probleme s stopalom. Stoga je preventivna briga vrlo važna i bitna, a bolest dijabetskog stopala zahtijeva složenu skrb. Dijabetični ulkus je rana koja se javlja na stopalima, peti ili prstima osoba s dijabetesom. Mnogo puta, je malo ili bez osjećaja ili osjeta u stopalima ili samom ulkusu. Koža potkoljenice ili stopala može izgledati normalno, suho / raspucana ili crvena u izgledu. Koža može biti topla ili hladna ovisno o stanju cirkulacije donjih ekstremiteta. Nokti nogu mogu biti normalni ili deformirani zbog gljivičnih infekcija koje utječu na ležišta noktiju nožnih prstiju.

Klinički pregledi

Ultrazvučna dijagnostika bolesti krvnih žila (obojeni Doppler)Sve operacije se vrše u regionalnoj ili lokalnoj anesteziji. Osiguravamo individualni pristup svakom pacijentu, te preporuka o najboljem načinu liječenja, bez obveze operacije u našoj ustanovi.


Cjenik

Naziv usluge Cijena / kn
AV fistula 2400,00
Sklerozacija vena i kapilara(UGFS) 350,00
Konzultacije  200,00
Specijalistički pregled kirurga 300,00
Obrada kronične rane 250,00 - 1000,00

Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start