Ordinacije

Hemoroidi

O hemeroidimaHemoroidi predstavljaju kronično oboljenje nastalo kao posljedica povišenog tlaka venskih spletova oko analnog kanala. Manifestiraju se začepljenjem i ili oticanjem venskih krvnih žila unutar rektuma ili ispod kože oko anusa.

Hemoroidi su venski jastučići koji su smješteni na samom kraju završnog dijela debelog crijeva odnosno u neposrednoj blizini analnog otvora. Problem nastaje kada dođe do povećanja tlaka unutar ovih osjetljivih struktura što za posljedicu ima njihovo širenje i povećanje. Oni su najvećim dijelom građeni od spleta krvnih žila, u kojima dolazi u neposredni kontakt arterijska i venska cirkulacija. Zbog izostanka mišićnog dijela imaju vrlo tanku stijenku, lako podložnu ozljedama. Osim krvnih žila građu hemoroida čini elastično i potporno tkivo, te tanki sloj glatke mišićne strukture.
Bolest hemoroida je bolest modernog doba, smatra se kako će kod više od polovice populacije nakon tridesete godine razviti hemoroidi.

U normalnim okolnostima hemoroidi su jedan od mehanizama koji sudjeluju u kontroli pražnjenja, posebno pri kontroli tekuće stolice (proljev) i vjetrova. Hemoroidi su prekriveni sluznicom koja posjeduje osjetno tkivo, koje nam omogućava razlikovanje formirane stolice, tekuće stolice i vjetrova. Ovi živčani završeci smješteni su u sluznici završnog dijela debelog crijeva i nalaze se točno na hemoroidima, zato je iznimno važno sačuvati ove živčane završetke tijekom liječenja hemoroidalne bolesti.

Mogući uzroci nastanka
Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje  i žurba kako bi se što prije obavila stolica  čime se povećava pritisak u završnom dijelu rektuma. Ostali mogući razlozi za pojavnost hemeroida su:

 • trudnoća,
 • nasljedstvo(slabosti vezivnog tkiva:osobe sa kilom,venama donjih ekstremiteta,spuštena stopala)
 • starenje( bolesti srca i jetre  te prekomjerna tjelesna težina)
 • kronični zatvor,
 • proljev,
 • loše prehrambene navike,
 • dugotrajno sjedenje i
 • analne infekcije.

Simptomi

 • Krvarenje, ponekad i obilno, najčešći je simptom koji bolesnika dovodi liječniku.
 • Svrbež često nastaje zbog pretjerane higijene analnog područja koje bolesnici peru nekoliko puta dnevno sapunom. Posljedično, slabe se prirodni obrambeni mehanizmi kože i sluznice, te je zbog veće osjetljivosti moguća pojava ekcematoznih promjena i u slučaju uporabe čepića i masti protiv hemoroida. Masti i tekućine kojima se maže i ispire oboljelo područje često se mijenjaju, što rezultira pojačanom iritacijom i svrbežom.
 • Bolovi se javljaju zbog upale hemoroidalnih čvorova koji se znaju trombozirati i ukliještiti. Mogu biti izraženi i bolesnici su danima nesposobni za rad.
 • Osjećaj pečenja u anusu
 • Tromboza (ugrušak) u hemoroidalnom čvoru

Prevencija

Prevencija hemoroida prvenstveno se sastoji u promjeni načina života. Jedna od najboljih preventivnih metoda je mijenjanje prehrane kako bi se postigla mekoća stolice i smanjenje pritisaka sadržaja crijeva u predjelu rektuma. To se postiže unošenjem dovoljnih količina tekućine i hrane bogate vlaknima (integralne žitarice, svježe voće i povrće…), izbjegavanjem alkohola, pušenja, pretjeranih količina kave kao i svakodnevnim kretanjem i vježbom.

Liječenje ili operacija

Liječenje hemeroida može biti konzervativno i operacijski  ovisno o jačini simptoma i stupnju bolesti. Nakon pregleda  liječnika-proktologa  može se odrediti ispravan plan liječenja ovisno  o dobi  i  zdravstvenom stanju samog bolosenika i njegovih popratnih bolesti.
U kirurškoj ordinaciji Poliklinike Analiza rade prof.dr. Nikica Družijanić i dr. Zoran Kulenović.
Liječenje hemoroida ovisi o stupnju bolesti. Postoje četiri stupnja.

Kako zakazati pregled?

Za rezervaciju termina nazovite 021 688-888, pošaljite e-mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pošaljite poruku putem naše Facebook stranice. 

Prvi stupanj

Hemoroidi I stupnja su manji i dijagnosticiraju se anoskopskim pregledom. Ne izbočuju se iz analnog kanala, a simptomi su najčešće manja krvarenja, povremeni svrbež i pečenje. Hemoroidi II stupnja izbočuju se prilikom defekacije, ali se odmah vraćaju u analni kanal nakon završetka pražnjenja.U liječenju hemoroida I i II stupnja pristup je konzervativan. Najprikladniji način liječenja hemoroida I stupnja je sklerozacija, koja je potpuno bezbolna i izvodi se ambulantno, bez anestezije, kako na tom mjestu ne postoje senzitivni završeci.

Drugi stupanj

Kod II stupnja glavne tegobe očituju se u vidu ponovljenih krvarenja, prisutan je osjećaj pritiska na anus uz bolove za vrijeme pražnjenja. Pored navedenog, pacijent može osjećati svrbež oko anusa, peckanje i pojačano vlaženje na rublju. Liječenje hemoroida II stupnja je učinkovito, jednostavno, potpuno bezbolno i ne preporučuje se operacijski zahvat.

Treći i četvrti stupanj

U III stupnju, prilikom defekacije, hemoroidi se izbočuju kroz kanal, ali ih bolesnik sam može vratiti natrag (reponirati). Često se izbočuju i kod nekog napora. Za razliku od III reponibilnog stupnja, u IV stupnju hemoroidi se ne mogu reponirati, tj. vratiti natrag.Hemoroidi III i IV stupnja ne mogu se izliječiti konzervativnim metodama i neophodan je operacijski zahvat. Postoje razni načini odstranjenja hemoroidalnih čvorova: od klasičnih kirurških operacija do njihovih modernih modifikacija.

Smjernice u liječenju

 • Preporučena prehrana – Unositi dovoljne količine prehrambenih vlakana (mekinje – pšenične, kukuruzne zobene, cjelovite žitarice; voće - jabuke, kruške, naranče, jagode, grožđe, tamno bobičasto voće zbog protoantocijanida koji jačaju kapilare i vene, suho voće - suhe smokve u obliku kompota; povrće - kupus, brokula, krastavci, celer, tikvice, rajčice; mahunarke. Ukoliko postoji krvarenje posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća.
 • Preporučeno izbjegavati - Poželjno je izbjegavati ljutu i previše začinjenu hranu, crveno meso i mesne prerađevine, visoko prerađenu hranu, čokoladu i alkohol. Također se preporuča uspostavljanje redovitog rasporeda prehrane, kako bi se stolice vremenski ustalile. Pozitivni utjecaj ima i držanje tjelesne težine pod kontrolom.
 • Tekućina – Preporuka je piti što više tekućine (voda kao prvi izbor, čajevi – posebno zeleni čaj i sokovi od voća i povrća) jer i ona doprinosi dobroj probavi.
 • Naprezanje – Izbjegavati podizanje teških predmeta, naprezanje prilikom pražnjenja, ali izbjegavajte korištenje laksativa jer mogu dodatno izazvati iritaciju.
 • Sjedenje – Izbjegavati dugotrajno sjedenje.
 • Tjelovježba – Redovita tjelesna aktivnost dokazano pozitivno djeluje na probavni sustav.

Primjer jelovnika

Dan 1:

Doručak – jogurt s pšeničnim mekinjama, lanenim sjemenkama, bobičastim voćem i zelenim čajem
Ručak – pileća juha, rižot od integralne riže i povrća
Užina – kompot od suhih smokava
Večera – piletina iz juhe i kuhana brokula

Dan 2:

Doručak – zobena kaša s jagodama, bobičastim voćem i chia sjemenkama
Ručak – krem juha od brokule, pečeni oslić i blitva
Užina – kruška
Večera – kruh od cjelovitih žitarica, mladi kravlji/kozji sir, pureća šunka

Dan 3:

Doručak – smoothie od mlijeka, pšeničnih mekinja, chia sjemenki, voća (jabuka, jagode, banana,...)
Ručak – pečena teletina s povrćem i salata od kupusa
Užina – šaka orašastog voća (badem, orah, lješnjak)
Večera – varivo od povrća (tikvice, mrkva, brokula, mahune...)

Piti vodu!!!

 

 Za sva pitanja i više informacija nazovite broj našeg Call Centra ili pošaljite poruku putem Facebook stranice
021 688-888

 

 

Ordinacije

Hemoroidi

Hemoroidi predstavljaju kronično oboljenje nastalo kao posljedica povišenog tlaka venskih spletova oko analnog kanala. Manifestiraju se začepljenjem i ili oticanjem venskih krvnih žila unutar rektuma ili ispod kože oko anusa. Hemoroidi...

Vidi više

Sedacija ili uspavljivanje

Sedacija ili uspavljivanje je redukcija razdražljivosti ili uznemirenosti, davanjem sedativnih lijekova, općenito kako bi se olakšao medicinski postupak ili dijagnostička procedura. Primjer lijekova koji se mogu koristiti za sedaciju uključuju...

Vidi više

Kolonoskopija

Što je kolonoskopija? Kolonoskopija je metoda za vizualno ispitivanje sluznice crijeva pomoću fleksibilnog, cjevastog instrumenta (kolonoskopa) koji na vrhu ima izvor svjetlosti i malu kameru. Koristi se za dijagnosticiranje promjena u...

Vidi više

Gastroskopija

Što je gastroskopija? Gastroskopija je endoskopska pretraga kojom se detaljno pregledava unutrašnjost želuca, jednjaka, početnog dijela tankog crijeva i dvanaesnika optičkim, savitljivim instrumentom koji se zove endoskop (gastroskop). Endoskop je instrument...

Vidi više

Internist gastroenterolog

Gastroenterologija je disciplina interne medicine. Bavi se proučavanjem bolesti probavnog sistema i to kako bolesti jednjaka, želuca, tankog crijeva, debelog crijeva, tako i bolesti jetra, žučnjaka, žučovoda i gušterače. Gastroenterološki...

Vidi više

Kirurgija

Kirurški blok poliklinike Analiza, čine ambulante za opću kirurgiju, estetsku kirurgiju te proktologiju. U sklopu ambulante za opću kirurgiju pacijentima se nude usluge opskrbe manjih površinskih rana, previjanja rana te odstranjivanja...

Vidi više

Tumori debelog crijeva

Pregled proktologa ima veliku važnost u otkrivanju tumora završnog dijela debelog crijeva, te se i osobama bez ikakvih simptoma, a starijim od 45 godina, preporučuju redovne proktološke kontrole, svake druge...

Vidi više

Analna fisura

Analna fisura je izuzetno neugodno proktološko oboljenje koje se javlja kao komplikacija hemoroida, a manifestira se u vidu ranice na osjetljivoj stražnjoj strani analnog otvora. Njeni simptomi su jaka bol...

Vidi više

Analna fistula

Analna fistula predstavlja kronično stanje koje najčešće nastaje nakon analnog apscesa. Riječ je o kanalu između analne žlijezde i šupljine analnog apscesa. Najčešći simptom je isticanje žućkaste tekućine na predio...

Vidi više

Analni apsces

Analni apsces je akutno stanje karakterizirano boli (naročito noću) i otokom u području anusa te nerijetko povišenom tjelesnom temperaturom. Riječ je o šupljini ispunjenoj gnojnim sadržajem koja nastaje nakon upale žlijezda...

Vidi više

Što je proktologija?

Proktologija je dio abdominalne kirurgije koja se bavi liječenjem bolesti završnog dijela debelog crijeva, njegovih zadnjih 20 cm, gdje anatomski pripada i anus. Najčešće tegobe u toj regiji su krvarenja...

Vidi više

Koliko stoji zdravlje menadžera?

U izdanju časopisa "Poslovni dnevnik" za studeni 2008. godine, objavljen je članak na temu "Menadžerskih bolesti" u kojem mr.pharm. Marin Bosotina, vlasnik poliklinike Analiza, daje svoje stručno mišljenje.

Vidi više

Menadžerski pregledi

Redoviti sistematski pregledi su važna karika u zdravstvenoj zaštiti stanovništva te su nezamjenjivo sredstvo prevencije i ranog otkrivanja poremećaja u osnovnoj funkciji pojedinih tjelesnih sustava i organa.  

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start