Ordinacije

Koliko stoji zdravlje menadžera?

ANALIZOM KRVI DO ZDRAVLJA

Uloženih 10 kuna u prevenciju štedi 100 kuna u terapiji i rehabilitaciji bolesti!

"Voditi jednu ili više kompanija, kao što je moj slučaj, u ova turbulentna vremena doista nije lako. Balansirati svakodnevno između zakona tržišta, banaka, projekata, zaposlenika, vlastite obitelji, rodbine, prijatelja i kućnih ljubimaca, pa i izloženost medijima, zahtjeva jako puno vremena, strpljenja, koncentracije ali i fizičke i mentalne snage. Sve se ovo može ostvariti ako je osoba zdrava, motivirana, relativno organizirana i ambiciozna",kaže mr.pharm. Marin Bosotina,vlasnik Poliklinike "Analiza".

Dodaje kako u eliminaciji stresa pomaže i svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću ali i vježbe za mentalnu koncentraciju, izbjegavanje loših životnih navika, pravilna prehrana i puno smijeha.

"Nužni su i redoviti sistematski pregledi. Upravo u našim poliklinikama u Splitu, Šibeniku, Zadru, mogu se obaviti detaljna laboratorijska testiranja sa osnovnim naglaskom na jedinstvenost i individualnost svake osobe i njegove situacije. Utješne su najnovije spoznaje da osobe koji su lideri žive duže u usporedbi s onima koji se prepuštaju sudbini" - objašnjava mr. Bosotina, dodajući da je uspješnim ženama u praktičnom smislu ponekad teže ako imaju obitelj, ali briga o djeci pomaže im u neutraliziranju stresa, a kroničan stres glavni je uzrok nastanka bolesti.

"Naš organizam je limitiran i ima svoje granice dosta individualne, ovisne o godinama, konstitutivno – fiziološkim parametrima, ali i o genetskim predispozicijama. U onom trenutku kad organizam ne može poništiti nagomilani stres, on se transformira u psihosomatsku bolest. Terapija predlaže što više fizičke aktivnosti i odmora ali i preventivne mjere. Potrebna su dva preventivna sistematska pregleda godišnje,ali s obzirom na godine, simptomatologiju i razinu stresa, potrebno ih je i više", objašnjava mr.Bosotina.

S druge strane, dodaje, zaboravite trošenje novca i vremena ako niste prošetali ili se bavili nekim sportom najmanje 45 minuta dnevno, ako pušite, konzumirate alkohol ili druga stimulativna sredstva. Bildanje u teretani će vam prije povećati količinu stresa, nego vas istog osloboditi. Izaberite sport koji opušta, jogu, masažu, družite se, ne gledajte više do jedne informativne emisije dnevno, smijte se, volite se......

"Što se tiče medicine, mišljenja sam da uz djelovanje neurotransmitera i hormona, glavni uzročnik tih promjena u organizmu su oksidacijski procesi koji su okidač za niz biokemijskih promjena.

U uvijetima u kojim sad radimo u Poliklinici "Analiza", usmjerili smo se na laboratorijske parametre koji mogu ukazati na znakove poremecaja i do 7 godina prije pojave prvih simptoma. Ukoliko stanica organizma ima sve potrebne hranjive i gradidbene komponente, i pratimo razinu antioksidansa, onda i organizam u cijelini ima mogućnost dobrog funkcioniranja",pojašnjava mr. Bosotina.

Uz one klasične hematološke i biokemijske parametre koji su već svima poznati, u Poliklinici "Analiza" razvijen je sustav individualnih testova kao što su genetske analize, analiza razine homocisteina, test intolerancije na hranu, analiza omega masnih kiselina u eritrocitima i mnoge druge. Nakon izrade svakog nalaza, svim pacijentima na raspolaganju stoji tim sastavljen od liječnika, nutricioniste i genetičara, jer testovi su kompleksni, osobe se vrlo često prvi put susreću sa njima, te su im potrebna detaljna objašnjenja ali i smjernice što dalje. Npr. terapija homocisteina nije klasična terapija lijekovima, nego su svjetska istraživanja ukazala da se razina homocisteina najbolje spušta promjenom prehrane ali i uvođenjem vitamina B kompleksa ili da se gastrointestinalni problemi vrlo često mogu tretirati samo promjenom životnih navika, prehrane i uvođenjem probiotika. Zato je tu tim Poliklinike"Analiza" koji prati svjetska istraživanja i s obzirom na dobivene nalaze, savjetuje pacijenta.

Bolest ne nasljeđujemo kao takvu, nego imamo eventualno genetsku predispoziciju za nju,stoga poliklinika u suradnji s drugim laboratorijima može izraditi genetske analize pojedinih sustava kao što su kardiovaskularni, kožni, respiratorni, genetske predispozicije prema nepodnošenju hrane i šire panele.

"Osnova tih testiranja je test na metaboličke gene i njihovo ponašanje s obzirom na situacije u kojima se osoba nalazi. Dobra vijest je što promjenom nekih naših navika i suplementne terapije, možemo čak i negativnu ekspresiju gena, okrenuti da oni rade za nas u pozitivnom smjeru.

Slikovito možemo reći da se genetskim testovima može utvrditi koji motor imamo ispod poklopca svog tijela, odnosno automobila, radi li se o na primjer Ferrariju ili Fiatu 126. I jedan i drugi imaju mogućnosti da pređu put od Zagreba do Splita ukoliko znamo njihove karakteristike, potrošnju i ukoliko našu vožnju prilagodimo njihovim karakteristikama. Jednog možemo voziti brzinom od 250 km na sat i startati brzo na semaforima, a drugi će nas dovesti do cilja s manje brzine uz panoramsku vožnju po Lici",slikovito se izrazio mr.Bosotina.

Genetska predispozicija je bolji pokazatelj mogućeg oboljenja od karcinoma pluća nego pušenje, a zajedno imamo skoro «bingo»kombinaciju.

S druge strane, možda uopće nije potrebno piti 20 do 30 godina lijekove protiv osteoporoze, ukoliko se genetski dokaže da osoba nema genetsku predispoziciju, a živi uredno i vodi računa o ishrani, vitaminima i mineralima.

Nakon izrade genetskih nalaza kao osnovne karte svakog čovjeka,testira se razina homocisteina jer su kardiovaskularne bolesti dominantne i u menadžera.

"Za razliku od dosadašnjih poznatih testova lipidnog statusa kojeg također smatram važnim, ipak nam homocistein puno točnije govori o stanju krvnih žila, odnosno jeli dotična osoba možda «tempirana bomba», jer pacijenti koji imaju povišenu razinu homocisteina u većoj su rizičnoj skupini za razvoj infarkta ili moždanog udara, a homocistein je četiri puta točniji marker od razine kolesterola",kaže mr. Bosotina.

U poliklinici se radi i test intolerancije na hranu-imunološkog testitanja antitijela IgG klase na proteine 93, 125 i 221 namirnice podijeljene u skupine: voće, povrće, meso, žitarice, mliječni proizvodi i začini.

"Savjetujemo eliminaciju određenih namirnica i zamjenu sa drugim namirnicama, jer nakupljena IgG antitijela na imunološkoj razini provociraju razvoj bolesti",kaže mr.Bosotina. Simptomi intolerancije na hranu su vrlo raznoliki, a mogu se podijeliti u nekoliko grupa: gastrointestinalne tegobe (nadutost, grčevi u crijevima, zatvor, proljevaste stolice, bolovi u želucu); dermatološke ( akne, ekcemi, svrbež, psorijaza); psihološke (tjeskoba, anksioznost, depresija i hiperaktivnost kod djece); neurološke (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica); respiratorne (astma, rinitis); ukočenost i bol u zglobovima i mišićima, porast tjelesne težine i drugi rjeđi simptomi.

"Kao nuspojava ishrane bazirane na testu na intoleranciju na hranu je gubitak tekućine iz organizma, tako da smo se proslavili takvim pristupom mršavljenju.

Koliko ja znam,dosta poslovnih škola predlažu svojim polaznicima da svoje djelatnike ne mogu stimulirati samo novcem i da motivaciju na radnom mjestu mogu poboljšati s testom intolerancije na hranu koji košta puno manje od mjesečne stimulacije", kaže mr. Bosotina.

Važan test je i određivanje masnih kiselina, znači omege 3, omege 6, omege 9 ali i njihovih međusobnih odnosa.Masne kiseline dio su svake naše stanične membrane, a njihove pravilne količine i odnosi pomažu u eliminaciji upalnih stanja, boljem funkcioniranju srca, mozga, crijeva, zglobova, a i utječe na ljepotu koja dolazi iznutra.

Svaka osoba i prije nego što se odluči za testiranja ima na raspolaganju stručno osoblje Poliklinike "Analiza" koje će saslušati sve njegove probleme i zajedno dogovoriti testove koji su za njega idealni, od klasičnih laboratorijskih pa do gore navedenih, uključujući i genetske testove. Nakon izrade nalaza pacijentu se osigurava dovoljno vremena u terminu kada njemu to odgovora. Poliklinika "Analiza" radi i subotom i nedjeljom. Treba rezultate testa objasniti, savjetovati način prehrane i što u njoj mijenjati, kako promjeniti životne navike i preporuku dijetetskih proizvoda.

I zapamtite,"Poliklinika Analiza" zajedno sa svojim stručnim i uhodanim osobljem je uvijek tu za Vas!

Ordinacije

Hemoroidi

Hemoroidi predstavljaju kronično oboljenje nastalo kao posljedica povišenog tlaka venskih spletova oko analnog kanala. Manifestiraju se začepljenjem i ili oticanjem venskih krvnih žila unutar rektuma ili ispod kože oko anusa. Hemoroidi...

Vidi više

Sedacija ili uspavljivanje

Sedacija ili uspavljivanje je redukcija razdražljivosti ili uznemirenosti, davanjem sedativnih lijekova, općenito kako bi se olakšao medicinski postupak ili dijagnostička procedura. Primjer lijekova koji se mogu koristiti za sedaciju uključuju...

Vidi više

Kolonoskopija

Što je kolonoskopija? Kolonoskopija je metoda za vizualno ispitivanje sluznice crijeva pomoću fleksibilnog, cjevastog instrumenta (kolonoskopa) koji na vrhu ima izvor svjetlosti i malu kameru. Koristi se za dijagnosticiranje promjena u...

Vidi više

Gastroskopija

Što je gastroskopija? Gastroskopija je endoskopska pretraga kojom se detaljno pregledava unutrašnjost želuca, jednjaka, početnog dijela tankog crijeva i dvanaesnika optičkim, savitljivim instrumentom koji se zove endoskop (gastroskop). Endoskop je instrument...

Vidi više

Internist gastroenterolog

Gastroenterologija je disciplina interne medicine. Bavi se proučavanjem bolesti probavnog sistema i to kako bolesti jednjaka, želuca, tankog crijeva, debelog crijeva, tako i bolesti jetra, žučnjaka, žučovoda i gušterače. Gastroenterološki...

Vidi više

Kirurgija

Kirurški blok poliklinike Analiza, čine ambulante za opću kirurgiju, estetsku kirurgiju te proktologiju. U sklopu ambulante za opću kirurgiju pacijentima se nude usluge opskrbe manjih površinskih rana, previjanja rana te odstranjivanja...

Vidi više

Tumori debelog crijeva

Pregled proktologa ima veliku važnost u otkrivanju tumora završnog dijela debelog crijeva, te se i osobama bez ikakvih simptoma, a starijim od 45 godina, preporučuju redovne proktološke kontrole, svake druge...

Vidi više

Analna fisura

Analna fisura je izuzetno neugodno proktološko oboljenje koje se javlja kao komplikacija hemoroida, a manifestira se u vidu ranice na osjetljivoj stražnjoj strani analnog otvora. Njeni simptomi su jaka bol...

Vidi više

Analna fistula

Analna fistula predstavlja kronično stanje koje najčešće nastaje nakon analnog apscesa. Riječ je o kanalu između analne žlijezde i šupljine analnog apscesa. Najčešći simptom je isticanje žućkaste tekućine na predio...

Vidi više

Analni apsces

Analni apsces je akutno stanje karakterizirano boli (naročito noću) i otokom u području anusa te nerijetko povišenom tjelesnom temperaturom. Riječ je o šupljini ispunjenoj gnojnim sadržajem koja nastaje nakon upale žlijezda...

Vidi više

Što je proktologija?

Proktologija je dio abdominalne kirurgije koja se bavi liječenjem bolesti završnog dijela debelog crijeva, njegovih zadnjih 20 cm, gdje anatomski pripada i anus. Najčešće tegobe u toj regiji su krvarenja...

Vidi više

Koliko stoji zdravlje menadžera?

U izdanju časopisa "Poslovni dnevnik" za studeni 2008. godine, objavljen je članak na temu "Menadžerskih bolesti" u kojem mr.pharm. Marin Bosotina, vlasnik poliklinike Analiza, daje svoje stručno mišljenje.

Vidi više

Menadžerski pregledi

Redoviti sistematski pregledi su važna karika u zdravstvenoj zaštiti stanovništva te su nezamjenjivo sredstvo prevencije i ranog otkrivanja poremećaja u osnovnoj funkciji pojedinih tjelesnih sustava i organa.  

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start