Alergijski testovi

Alergijske reakcije na hranu

Reakcije na hranuAlergijske reakcije na hranu se mogu javiti u svakoj životnoj dobi. Učestalost ovih reakcija u djece je 8 - 28%. U odraslih su znatno rjeđe: 1,4 - 1,8%.
Alergijske reakcije na hranu češće su u djece koja imaju neku drugu alergijsku bolest (atopijski dermatitis) ili su te bolesti prisutne u obitelji.
Većina nutritivnih alergija kod djece traje kratko jer dolazi do kliničke tolerancije unutar nekoliko godina od dijagnoze alergije, unatoč kontinuiranoj prisutnosti serumskog IgE antitijela na alergensku hranu. Kako brzo dijete počinje tolerirati inkriminirajuću hranu, ovisi o težini početnih reakcija (što je teža početna reakcija, kasnije se razvija klinička tolerancija).
Hrana je sastavljena od bjelančevina, šećera i masti. Najčešći alergeni u hrani su spojevi koji sadrže šećere i proteine (gliko-proteini).
Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mlijeko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i jagode. Kod odraslih osoba oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano je kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a u djece jajima, mlijekom, sojom i brašnom.
Posebnu pažnju u kliničkoj praksi treba obratiti na fenomen unakrsne reaktivnosti npr. bolesnici alergični na pelud često imaju i alergijsku reakciju na jabuku, sirovi krumpir, mrkvu...

Alergija na kravlje mlijeko

Reakcije na mlijekoAlergija na kravlje mlijeko javlja se u oko 2,5% dojenčadi i u djece do druge godine života predstavlja najčešću manifestaciju alergijske reakcije u djece te dobi, a razlog ovome krije se u činjenici da su bjelančevine kravljeg mlijeka obično prve strane bjelančevine s kojima dolazimo u kontakt.
U kravljem mlijeku nalazi se dvadesetak proteina koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Najvažniji su: laktoglobulini, laktalbumin, kazein te kravlji albumin. Oko 50% bolesnika koji su alergični na kravlje mlijeko, alergični su i na kozje mlijeko. U oko 50% bolesnika, koji su zbog alergije na kravlje mlijeko konzumirali sojino mlijeko, razvije se osjetljivost i na soju.
Na sreću, preosjetljivost na kravlje mlijeko često nije trajna pojava. Oko 85% djece u kojih je bila dokazana alergija na kravlje mlijeko prestaje biti alergično do treće godine života, zbog sazrijevanja imunološkog sustava.

Alergija na jaja

Jaja su također vrlo česti uzrok alergijskih reakcija. Češća je alergija na bjelanjak, nego na žumanjak jajeta. U jajima se nalaze brojni snažni glikoproteini koji mogu uzrokovati nastanak alergijske preosjetljivosti (ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin i lizo-zim). Ovoalbumin čini više od 50% ukupnih proteina bjelanjka, kako u sirovom, tako i u kuhanom jajetu. Osobe alergične na jaja često mogu imati pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako piletinu mogu jesti bez alergijskih reakcija.

Alergija na voće i povrće

Alergije na voće i povrće vrlo su česte. Od voća, često se su-sreće alergija na agrume i jagode, rjeđe breskve i mandarine. Također se javlja i unakrsna reaktivnost na naranče, mandarine, ali i jabuke i maline.
Od povrća vrlo snažni alergeni su: mahunarke, mrkva, celer, rajčica, rijetko krumpir.

Alergija na orašaste plodove

Zadnjih godina sve više u svijetu raste broj osoba koje su alergične na orašaste plodove. Dugo vremena se smatralo da se ovi oblici alergija javljaju isključivo kod odraslih osoba, ali danas istraživanja pokazuju da je sve više djece alergično i to posebno na kikiriki.
Alergija na kikiriki najčešće se javlja u prve tri godine života, a alergijska reakcija često može biti i pogubna. Većina djece nadraste svoju alergiju na mlijeko ili jaja, ali samo 20% njih preraste alergiju na kikiriki. Znanstvenici vjeruju da je uzrok tome konzumacija kikirikija za vrijeme trudnoće ili dojenja, ali i činjenica da tragova kikirikija danas sve više ima u gotovoj hrani.
Dodatni problem alergije na kikiriki pogoršava i činjenica da uz njega često dolazi do razvoja unakrsne reaktivnosti prema orahu i pistaciju ali ne i prema lješnjaku, bademu i indijskom oraščiću. Novija istraživanja alergija na kikiriki ukazuju i na unakrsnu reaktivnost i prema mahunarkama (grašak, grah, bob, leća, pa i soja).

Alergija na ribe, školjke i rakove

Alergijske reakcije na ribu najčešće se pripisuju: pastrvi, lososu, bijeloj ribi, štuki, srdeli, inćunu, brancinu, tuni itd. Uz alergiju na ribu, dosta je česta i alergija na rakove (nije unakrsna alergija).
Kod alergija na ribu treba pripaziti na jaja, te meso pilića i kokoši, ako su hranjeni ribljim brašnom.

Alergija na meso

Alergija na meso je rijetka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje češće liječene penicilinima i drugim lijekovima, te se zapravo javlja alergija na lijek, prije nego na proteine mesa. Kod takvih osoba preporuča se konzumacija mesa divljači.

Kliknite za više informacija o alergijskim testovima u Poliklinici Analiza

Razumijevanje alergija na hranu - kako spriječiti alergije na kikiriki, i još mn…

  Jeste li u restoranima vidjeli upozorenja o alergijama na hranu? Ili ste možda čuli za učionice i letove “bez kikirikija” (peanut-free). Osobe s ozbiljnim alergijskim reakcijama na određenu hranu m...

Vidi više

Alergološko testiranje pojedinačnih alergena

U slučajevima kada osoba može postaviti sumnju da mu određeni alergen izaziva poteškoće ili u situacijama kada klinička slika vodi u smjeru dijagnostike potencijalnih alergena, u poliklinici Analiza m...

Vidi više

FABER: Dijagnostika alergija nikad nije bila jednostavnija

Alergije: svjetski problem Posljednjih desetljeća došlo je do porasta alergijskih bolesti u svim zemljama, dosežući u pojedinim zemljama prevalenciju od skoro 50% u posljednjim generacijama. Svjetska...

Vidi više

Nanotehnologijom do dijagnostike alergijske reakcije ali i senzibilizacije organ…

Alergija podrazumijeva neprimjereni odgovor imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Za razliku od zdravih, imunološki sistem alergičnih osoba, pogrešno doživljava određeni alergen, stvara ...

Vidi više

Imaju li alergije svoje prednosti?

Svatko tko je ikada doživio neku alergijsku reakciju zna koliko ona može biti neugodna i u kojoj mjeri može utjecati na čovjekovsvakidašnji život i navike. No, istraživači sa Sveučilišta Yale imaju do...

Vidi više

Pogoršavate li proljetnu alergiju?

Proljetne alergije obično započinju u veljači i traju otprilike do početka ljeta iako se točno trajanje tog  razdoblja razlikuje za kontinentalnu i obalnu Hrvatsku. Biljke koje alergičarima obalnog po...

Vidi više

Bakterija koja štiti od alergija na hranu

Sva hrana koju jedemo može izazvati imunološku reakciju, noneke će osobe razviti alergiju na hranu, a druge ne. Razlog se krije u određenom fiziološkom mehanizmu koji pri uobičajenom funkcioniranju is...

Vidi više

Alergijska astma

Alergije, posebice u industrijaliziranim zemljama, su postale vrlo učestala pojava. One koje se najčešće javljaju su peludna groznica i alergijska astma. Dapače, procjenjuje se da danas u svijetu post...

Vidi više

Liječenje i smanjenje simptoma

Ključni parametri za uspješno liječenje i smanjenje simptoma alergijske bolesti su: edukacija bolesnika izbjegavanje alergena napraviti kvalitetno alergološko testiranje adekvatna terapija lijek...

Vidi više

Alergijske reakcije i djeca

Učestalost pojave alergija kod djece kao što smo već naglasili je izrazito veća nego kod odraslih osoba. Razlog tome krije se u nezrelosti njihovog imunološkog i probavnog sustava, jer kod odraslih os...

Vidi više

Alergijske reakcije na inhalacijske alergene

Od inhalacijskih alergija pati oko 14 % stanovništva. Mogu se manifestirati kao sezonski ili cjelogodišnji problemi. Sezonske oblike alergija vidimo najčešće u doba cvjetanja i polinacije trava i drve...

Vidi više

Alergijske reakcije na hranu

Alergijske reakcije na hranu se mogu javiti u svakoj životnoj dobi. Učestalost ovih reakcija u djece je 8 - 28%. U odraslih su znatno rjeđe: 1,4 - 1,8%.Alergijske reakcije na hranu češće su u djece ko...

Vidi više

Što je alergija

Pod pojmom alergija podrazumijevamo neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike oko...

Vidi više

Kako nastaje alergija

Imunološka reakcija nastajanja alergije počinje ulaskom određenog antigena (alergena) u organizam. Nakon ulaska, njega prepoznaje imuno predočna stanica koja ima ulogu hvatanja alergena. Tada se aktiv...

Vidi više

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi alergijske reakcije su: suzenje očiju podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi upala očnih kapaka (konjunktivitis) svrbež očiju, nosa i grla začepljenost nosa otežano disanje blagi ...

Vidi više

Alergije - nova svjetska pandemija

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da alergijske bolesti kao bolesti razvijenog svijeta sve više poprimaju karakteristike pravih pandemija. Zabrinjavajuće je da se alergijske reakcije javljaju s...

Vidi više
Otvori Chat
1
Close chat
Pozdrav! Hvala vam na posjeti. Kliknite na Start kako bi pokrenuli chat.

Start