Farmako Sensor – Otkrijte razgrađujete li ispravno lijekove

Genetički kôd predstavlja svojevrstan nacrt prema kojem se izgrađuje ljudsko tijelo. Oko 1% ovog kôda čine geni, pojedinačne i specijalizirane upute koje se na potomke prenose izravno od roditelja. Tako će, primjerice, jedan gen određivati boju očiju, drugi oblik nosa itd. Isto se može dogoditi i s bolestima: gen koji sadrži informaciju o nekoj bolesti će se također prenijeti. Većina gena koji se nasljeđuju su kopije koje će djelovati na jednak način kao kod roditelja, no ponekad gen neće biti potpuno identičan.

Takve promjene u genima se nazivaju mutacije i javljaju se kod svake osobe. One mogu biti nasljedne ili se mogu javiti tijekom života kada ih nazivamo stečenima, a ovise o utjecaju okoline i načina života. Neke od njih bi se moglo nazvati poboljšanom inačicom izvornoga gena dobivenog od roditelja dok u većini slučajeva one neće činiti veliku razliku. Ipak, neke mutacije mogu uzrokovati probleme u vidu fizičke deformacije ili pojave bolesti. Dakle, geni sami po sebi ne uzrokuju bolesti: uzrokovat će ih mutacije gena.

Ako se bolest pojavi, njezini simptomi se uglavnom tretiraju lijekovima, a kako će organizam reagirati na lijek ovisi o naslijeđenim genetičkim varijacijama ili interakcijom među određenim lijekovima pri čemu će veliku ulogu igrati spomenute mutacije odnosno genetički defekti. Pri uobičajenoj distribuciji i razgradnji lijeka u organizmu, ključni doprinos stvaraju tjelesni enzimi koji ga pripremaju za kasnije izlučivanje iz krvotoka kako bi lijek uvijek ostao u pravoj koncentraciji i ostvario očekivani učinak. U slučaju genetičkog defekta, doći će do poremećaja i lijek će u tijelu ostati dulje vremena što na kraju može dovesti do neželjenih nuspojava.

Mnoge osobe, poznajući osnove djelovanja gena, često pretpostavljaju da će se genetska mutacija nastala kod jednog od roditelja ili članova uže obitelji pojaviti i kod njih. Kao što je navedeno, mutacija gena ne ovisi samo o naslijeđenim čimbenicima i to što se javila u obitelji nužno ne znači da će se javiti i kod potomaka što je najbolje i najsigurnije odrediti prikladnim farmakogenetičkim testom poput onog uključenog u program DHC Sensor. Najnovijom tehnologijom, upravo onom koja se koristi u poliklinici Analiza, sada je moguće ispitati gene, odrediti zdravstvene rizike i prednosti koje oni nose, ali i način distribucije lijeka u organizmu.

Mnogi lijekovi koji se danas nalaze na tržištu su dizajnirani na univerzalni način te se propisuju prema općim smjernicama, no kao što je navedeno, neće u svakom organizmu djelovati na jednak način. Inače je teško predvidjeti koja će osoba imati koristi od nekog lijeka, koja neće uopće reagirati ili kod koje će se javiti neželjene nuspojave. No ne i u poliklinici Analiza gdje je moguće na temelju rezultata genetskog testiranja razviti program prevencije i ispravnog doziranja lijekova za pojedinu osobu kojim se značajno smanjuje rizik od bolesti, osobi pomaže da ostane zdrava i potrebne lijekove iskoristi na najbolji mogući način.

Pomoću programa DHC Sensor se dobivaju informacije o

  • brzini razgradnje lijeka u tijelu,
  •  mogućim problemima u metabolizmu lijeka (neželjene nuspojave),
  •  stanju gena, te
  •  najboljoj dozi za pojedinu osobu.

Ukoliko koristite neke lijekove, osobito one za hipertenziju, ali i ako ih tek trebate početi koristiti, obratite nam se s punim povjerenjem i otkrijte prikladnu dozu i raspored njihovog korištenja. Svi farmakogenetički testovi koji se provode u poliklinici Analiza su precizno definirani, povjerljivi i nadasve jednostavni, a nakon dobivenih rezultata i njihovog uručivanja, pacijentu na raspolaganju stoji tim liječnika koji će pomoći pri optimizaciji procesa i programa uzimanja lijekova kako bi se izbjegli neželjeni učinci i interakcije.

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji.
Podijelite ga!


English