Proteini su ključni u procesu starenja i razvoju karcinoma

Znanstveno otkriće koje baca novu svjetlost na misterij starenja ljudskog tkiva vezano je uz stvaranje i ulogu kromosomskih proteinskih kompleksa uključenih u gašenje reprodukcijske funkcije stanica… Nakon što su izgubile sposobnost diobe, stanice nazivamo «senescent cells» ili «indijanskim» jezikom rečeno stanice koje stare. Njihova metabolička funkcija je očuvana, a njihovo gomilanje uzrokuje promjene u strukturi i funkciji tkiva. Većina normalnih…

Vatromet boja voća i povrća. Uloga antioksidanata?

Antioksidanti su prisutni u mnogim namirnicama i zadnje vrijeme se gotovo svakodnevno susrećemo s tim pojmom, bilo da se radi o članicima u časopisima ili na omotima hrane. Zašto je njihova uloga toliko značajna? Oksidacija je kemijska reakcija koja se u većini slučajeva pokreće uslijed izlaganja hrane zraku (kisiku), temperaturi ili svijetlu. Antioksidanti su značajni u očuvanju okusa, boje i…

Ključna uloga prehrane u ranoj životnoj dobi

Učestalost leukemije dječje dobi značajno je manja u zemljama Azije nego na Zapadu. Proučavajući sličnosti i razlike u navikama jedne i druge populacije uočena je uzročno-posljedična veza izmeðu pojavljivanja leukemije i prehrane u ranom djetinjstvu. Incidencija leukemije kod djece je u dramatičnom porastu tijekom prošlog stoljeća. Posebno je značajan porast kod djece mlađe od 5 godina, gdje se rizik povećao…

Muškarci/Prehrana/Zdravlje – Recept za duži život?

Dok se žene hrabro nose s trudnoćom i osteoporozom, muškarci se susreću s nešto drugačijim zdravstvenim problemima. Najčešće s poremećajima srčane funkcije, hipertenzijom i problemima s prostatom. Korekcija prehrambenih navika donosi značajna poboljšanja i smanjuje rizik… BOLEST SRCA Najveći ubojica Zapadnog svijeta, koronarna bolest srca, razlog je trećine do polovine smrti muškaraca. Uzrokovana je začepljenjem i stvrdnjavanjem arterija koje obavijaju…

Svakodnevnom šetnjom do bolje mentalne kondicije

Redovita šetnja smanjuje rizik za razvoj demencije kod starije populacije te, prema najnovijim istraživanjima, osigurava bolju mentalnu sposobnost… Što već znamo o utjecaju tjelesne aktivnosti na mentalnu sposobnost?  Već je utvrđeno da fizička aktivnost pomaže očuvanju kognitivne (spoznajne) funkcije starijih osoba. Kognitivna funkcija je pojam kojim se opisuju moždane aktivnosti kao što su mišljenje, učenje, pamćenje i mogućnost procjene. Prirodno…

O masnim kiselinama

Masne kiseline su glavni graðevni elementi triglicerida koji predstavljaju prehrambene lipide popularno zvane masti. Zajedno sa ugljikohidratima i proteinima, masti su osnovni prehrambeni sastojak i temeljni izvor energije organizmu… Općenito uzevši unos masti jest povezan sa prekomjernom težinom ali je on istovremeno esencijalan za zdravlje. Osim kao energetski izvor, masti su glavni čimbenici u izgradnji i funkciji staničnih membrana. Razlikuju…

Pravilna prehrana – oružje u borbi protiv karcinoma

Slobodni radikali nisu politička stranka, već vrsta vrlo aktivnih molekula koje igraju značajnu ulogu pri pojavi patoloških straničnih promjena, odnosno razvoja karcinoma… Kako se možemo zaštititi? Prehrana igra značajnu ulogu, posebno pri apsorpciji antioksidanata. Snažan antioksidant je vitamin E, koji se nalazi u biljnim uljima i sjemenkama suncokreta. Slijedeći snažni antioksidant je vitamin C kojeg nalazimo u naranči, limunu, grejpfrutu,…

I obična prehlada može biti opasna za vaše srce

Prehlađeni ste, ali ne pada vam na pamet ostati kući? Kao i svako jutro budite se i nakon svih uobičajenih aktivnosti idete na posao. Upravo za vas radoholičare donosimo rezultate nove studije… Ako imate povišenu temperaturu ili ste pak samo prehlađeni, vaš odlazak na posao može prouzročiti ozbiljne srčane probleme, riječi su znanstvenika londonskog sveučilišta. Desetogodišnja studija je obuhvaćala 10.000…

Zašto starimo?

Odgovor na to pitanje je ključ za otvaranje vrata različitim aspektima medicine protiv starenja. Postoje razne teorije, koje iako niti jedna sama za sebe nije apsolutna, objedinjene odgovaraju na to pitanje… Teorija slobodnih radikala: oksidacija molekula D.Hartman je godine 1956. predstavio teoriju slobodnih radikala. Kaže da organizam proizvodi slobodne radikale – kemijske spojeve s jednim ili više nesparenih elektrona u…